Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 lip 2018, 06:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 21:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 lut 2017, 17:01
Posty: 20
Lokalizacja: Kalisz
Bouli_wro pisze:
Ok ale oba kompasy są teraz w podobnej sytuacji jeśli są tam jakieś zakłócenia, może warto spróbować wynieść wyżej ten w gps i mieć z głowy następną niewiadomą ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Ok, też już o tym myślałem żeby chwilowo przykleić Gps na górnej klapie łódki i wtedy testować ,bo może idą za duże zakłócenia od regulatora

Ostatnio kupiłem nową aparaturę Fly sky i6 ,bo w mojej starej Hitec Aurora 9 padł wyświetlacz i odesłałem do naprawy
i już miałem dwie nieprzyjemne sytuację że podczas wywózki na 130 metrów zginął mi sygnał w aparaturze Fly sky i6 i musiałem czekać kilka min aż spłynie bo ani zasięgu w starej telemetrii na 915 Mhz ani w aparaturze

W Hitecu nigdy nie miałem problemu z zasięgiem a wywoziłem do 300 m bo więcej nie potrzebuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8469
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
No cóż.. Flysky i jej seryjny link nie grzeszą jakością.

Daj na maszt gps z magnetometrem. Jak najwyżej Ci przewód pozwoli i testuj. Na klapie, może nie wystarczyć.

Jak już się uporasz z problemem, to obniżaj, do momentu, kiedy problem znowu wystąpi, jak nie chcesz na maszcie.

Ale są takie składane, duże ułatwienie podczas transportu, przechowywaniu.

Do testu, zamontuj na czymkolwiek, byle na sztywno i pamiętając o odpowiednim ustawieniu magnetometru.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 16:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 lut 2017, 17:01
Posty: 20
Lokalizacja: Kalisz
Adrián pisze:
No cóż.. Flysky i jej seryjny link nie grzeszą jakością.

Daj na maszt gps z magnetometrem. Jak najwyżej Ci przewód pozwoli i testuj. Na klapie, może nie wystarczyć.

Jak już się uporasz z problemem, to obniżaj, do momentu, kiedy problem znowu wystąpi, jak nie chcesz na maszcie.

Ale są takie składane, duże ułatwienie podczas transportu, przechowywaniu.

Do testu, zamontuj na czymkolwiek, byle na sztywno i pamiętając o odpowiednim ustawieniu magnetometru.


Drugi dzień testu, dzisiaj były tylko 3 próby kalibracji modelu 2 próby z wpisaną ręczną deklinacją jedna na auto efekt taki sam, łódka pływa zygzakiem...

Zaczyna mnie już powoli irytować ta kalibracja, bo ileż można machać tą łódką jak opętany bez żadnego postępu

No więc jeśli kalibracja napewno odpada, to zostaje chyba faktycznie zmienić coś w ustawieniach gps ze standardu NMEA na UBX'a tylko czy zmienię ustawienia metodą passthrough bez dorobienia kabla do Apm ?

Chyba że jest jakiś błąd w tym wsadzie ? mógłbym go ktoś przejrzeć ? i powiedzieć jakie wartości zmienić żeby tak się nie działo, za dużo ludzi miało ten sam problem ,a z tego co tu widzę tylko
Spedasco poradził sobie z tym problem, z tym że on ma Pixhawka a nie Apm , a Pix to podobno następca z lepszymi parametrami
Myślałem już nad zakupem ale pewnie i tak by to nic nie zmieniło

Liczę na jakieś nowe sugestie i porady siedzących w tym temacie...


20170523_161405 (Kopiowanie) (2).jpg
20170523_161405 (Kopiowanie) (2).jpg [ 140.24 KiB | Przeglądany 1293 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8469
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dlaczego nie spróbowałeś na maszcie? Do testu może być nawet na patyku, byle gps/kompas był dobrze zamontowany.
To całkowicie wyeliminuje ewentualny problem z zakłóceniem kompasu i będzie można szukać dalej.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 18:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 lut 2017, 17:01
Posty: 20
Lokalizacja: Kalisz
Adrián pisze:
Dlaczego nie spróbowałeś na maszcie? Do testu może być nawet na patyku, byle gps/kompas był dobrze zamontowany.
To całkowicie wyeliminuje ewentualny problem z zakłóceniem kompasu i będzie można szukać dalej.


Wyżej by mi już nie wystarczyło kabla od Gps, odległość Apm do gps to jakieś 20 cm, żeby zrobić tak jak myślisz to musiał bym dokupić przedłużacze do serw i najlepiej cały Apm z Gpsem zamontować na górnej klapie do dalszych testów...

Bardzo wątpię że to coś pomoże, no ale lecimy dalej z tematem, fuszerki z patykiem nie będę robił, dlatego zamawiam przedłużacze do serwa, jakiś maszt żeby Apm i Gps zamontować na górnej klapie łódki i już na dobre wykluczyć zakłócenia, bo chyba jednak dalej większość mi nie wierzy że przeprowadziłem kalibracje prawidłowo

Nie wiem czy powinienem wklejać jakiś link do sklepu jeśli nie to po odpowiedzi proszę usunąć link, ale chce to zrobić konkretnie i proszę o wskazanie konkretnego uchwytu

Lepszy pierwszy czy drugi https://abc-rc.pl/q/?keywords=uchwyt%20gps ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8469
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Miałem tylko taki https://abc-rc.pl/Uchwyt-GPS-niebieski , wystarczył.

Jak jesteś pewny, że to nie jest przyczyna, to odpuść tą propozycję.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 18:35 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Mam wrażenie, że niektórzy podpowiadają po omacku... Nie widziałem jeszcze łódki zanętowej z uchwytem tego typu na pokładzie. Nie szedł bym w tę stronę. Sam póki co nie podpowiem, bo jeszcze nie wiem które zmiany i w jaki sposób zadziałały. Moje zabawy mają/miały miejsce i z pixem i z APM 2.8


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8469
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
piterp22 pisze:
Spedasco poradził sobie z tym problem,

W jaki sposób? Co było powodem? Nie śledzę wątku, może podpatrz i sprawdź, jak u Ciebie to się zachowa. Wiem, że miał pix'a, ale nie wiem czy to jest jakaś różnica w rozwiązaniu Twojego problemu.

Speedaco pisze:
Mam wrażenie, że niektórzy podpowiadają po omacku...

Tak, osobiście nie miałem takiej łódki, więc zaproponowałem rozwiązanie, które nie wymaga wkładu pieniężnego, jak to rozwiąże problem, to można kupić coś dedykowanego.
Jak nie, to chociaż kolejny punkt można definitywnie skreślić.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 908
Lokalizacja: Legnica
Hmm nie czytałem całego tematu ale mnie to wygląda jak źle wypidowane trzymanie kursu.. Skręca ale reakcja wolna to błąd narasta a kiedy już jest na kursie to za późno i przestrzał.. Próbowałeś pidy ruszać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 19:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 lut 2017, 17:01
Posty: 20
Lokalizacja: Kalisz
Baqsthc pisze:
Hmm nie czytałem całego tematu ale mnie to wygląda jak źle wypidowane trzymanie kursu.. Skręca ale reakcja wolna to błąd narasta a kiedy już jest na kursie to za późno i przestrzał.. Próbowałeś pidy ruszać?


No i twój wpis już mi się podoba :) , w sumie czekałem żeby się tym zacząć bawić, bo tak mi się wydawało że tam jest problem, ale za dużo tam jest zaawansowanych funkcji jak dla laika
O których parametrach mówisz żeby je zmienić i na jaką wartość ?

Dzwoniłem kilka razy do producenta wsadu i pytałem co może być przyczyną, podkreślałem że łódka trochę waży że nie jest taka skrętna jak inne dwusilnikowe i że może jest jednak jakiś parametr odnośnie reakcji steru czy coś podobnego, bo łódka ciągle zachowuje się tak samo z tą samą częstotliwością
Ale zawsze była mowa o źle ustawionym kompasie dlatego w to brnąłem dalej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8469
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tu masz przejrzyście wytłumaczone, do czego i jak się zachowuje model po zmianie PID ów viewtopic.php?t=5118

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 20:16 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Może ja się mylę, ale wsad i instrukcja udostępniona przez maxiii dotyczy łódki dwusilnikowej a Ty piterp22 masz łódkę jednosilnikową sterowaną sterem przy pomocy serwa a to już chyba robi różnicę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 20:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 lut 2017, 17:01
Posty: 20
Lokalizacja: Kalisz
Adrián pisze:
Tu masz przejrzyście wytłumaczone, do czego i jak się zachowuje model po zmianie PID ów viewtopic.php?t=5118


Dzięki ale dla mnie to nadal czarna magia :)

Załączam screena jak u mnie jest to ustawione, i liczę na pomoc kogoś bardziej doświadczonego, który oglądał filmik jak łódka się zachowuje i będzie wiedział które parametry zmienić żeby była poprawa


pidy.jpg
pidy.jpg [ 212.87 KiB | Przeglądany 1231 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 maja 2017, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 29 mar 2017, 23:20
Posty: 2
Lokalizacja: śląsk
maxiiii
Witam

Posiłkując się tutaj zamieszonymi poradami co do podłączenia apm 2.8 mam mały problem.
Mianowicie wsad który jest dostępny po ściągnięciu oraz wczytaniu w MP w momencie naciśnięcia WRItE Params wyskakuje błąd i informacja z każdej z osobna zmiany parametrów że wystąpił błąd wpisania o co tu może chodzić?I tylko tak się dzieje jak jest wgrany Ardurover a na innych np.Arducopter normalnie się wpisują ....


20170524_212933_resized_1.jpg
20170524_212933_resized_1.jpg [ 100.6 KiB | Przeglądany 1176 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 cze 2017, 08:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 29 cze 2017, 14:17
Posty: 22
Lokalizacja: Poznań
Może piszę w nieodpowiednim dziale bo sterowanie serwem a nie dwoma silnikami ale postaram się opisać problem z APM 2.8
W APM 2.8 wgrany jest program Rover/Boat, urządzenie ma sterować statkiem , radio Graupner MC-12.
Po załączeniu urządzenia sterowanie gazem i serwem kierunku działa natomiast od rozpoczęcia poszukiwania satelit (niebieska dioda mruga) i po zakończeniu poszukiwania (niebieska dioda świeci ciągle) sterowanie gazem działa, natomiast serwo kierunku nie reaguje ( w tybie manual i innych). W trybie powrotu do domu (RTH) gaz zachowuje się prawidłowo, w miejscu zalogowania pozostaje w spoczynku natomiast po oddaleniu się od miejsca startu i włączeniu trybu RTH pracuje na 50% z możliwością przyspieszenia z radia. Natomiast serwo kierunku cały czas w trybie manual czy RTH pozostaje nieruchome. Próbowałem zalecanych procedur uruchamiania /aktywowania systemu poprzez wychylenie drążka kierunku w prawo później także w lewo (bo może rewers), ale nic nie pomaga.
Całość sterowania (APM, antena sat, serwo) znajduje się na jednej podstawie i można to przetestować poza modelem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.