Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 24 lis 2017, 10:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
Post: sobota 14 sty 2017, 10:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5498
Lokalizacja: Polska
W ramach eksperymentu zmajstrowalem sobie 'rozgaleznik' wg obrazka kilka postow wczesniej z mosieznej blaszki 0.3mm.

adapter.jpg
adapter.jpg [ 126.56 KiB | Przeglądany 1044 razy ]


Miesci sie idealnie, kontakt jest. Musze tylko policzyc jakie prady blaszka tej grubosci zniesie i jak wpadnie mi w rece jakas bateriia 4S HV to zrobimy maly eksperyment :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 sty 2017, 10:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10481
Lokalizacja: Mikoszewo
Dodaj jeszcze białego termokurcza i 50 ojro jesteś do przodu :-D

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 sty 2017, 11:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5498
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
Dodaj jeszcze białego termokurcza i 50 ojro jesteś do przodu :-D

No patrz, nie mam bialego, jednak trzeba bedzie z tych 50 ojro wyskoczyc za 'high quality' ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 kwie 2017, 13:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 15:05
Posty: 25
Lokalizacja: Kielce


I jak Panowie? Testował ktoś zamienniki baterii do PH2 ostatnio? Do kupienia już za 60$ z wysyłką gratis więc połowa ceny oryginału :)
Niby zamiennik to zawsze zamiennik więc teoretycznie gorszy, ale jestem mocno rozczarowany baterią którą miałem oryginalną z zestawu. Niby 96% sprawności a z gimbalem i kamerą 9min lotu max :/
Raczej się już nie skusze na oryginały DJI bo chyba nie są dużo lepsze od tych za połowę ceny z zza wielkiej wody.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 kwie 2017, 13:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10481
Lokalizacja: Mikoszewo
Mrozu23 pisze:
I jak Panowie? Testował ktoś zamienniki baterii do PH2 ostatnio? Do kupienia już za 60$ z wysyłką gratis więc połowa ceny oryginału :)

A Mulitstary 5200 to circa 30$. Fakt że trzeba dorzucić za wysyłkę z HK ale od czego są zbiorówki :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 kwie 2017, 13:23 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 15:05
Posty: 25
Lokalizacja: Kielce


O proszę. Cenna informacja :) Ale to mówisz o tych do których trzeba przerabiać końcówkę tak? Nie takich identycznych jak oryginały?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 kwie 2017, 15:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10481
Lokalizacja: Mikoszewo
Mówię o takich które wedle woli można wsadzić do starej obudowy po oryginalnej baterii albo zrobić sobie kapsel-przejściówkę tak jak masz opisane na stronie 4 tego wątku.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 kwie 2017, 08:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 15:05
Posty: 25
Lokalizacja: Kielce


Na pewno moją padniętą przerobie w ten sposób. Jest w ogóle promocja na te baterie i są po 24$.
Jeśli to te: https://hobbyking.com/en_us/multistar-h ... tore=en_us

Myślałem, że pojawiła się jakaś identyczna jak oryginał bez przerabiania :) Zamówiłem też zamiennik z green cella na szybko bo zostałem bez baterii. Ma niby 6Ah i PH powinien latać dłużej niż na oryginale. Do tego możliwość zwrotu baterii w ciągu 30dni i 12 miesięcy gwarancji za 349zł + 5zł wysyłka (nadal nie tanio). Dam znać jak sprawdzę w praktyce.

A tak BTW bo szukałem w internecie ale nie znalazłem. Jeśli moja oryginalna bateria ma niby 96% żywotności i aktualną pojemność 4753 ale mimo wszystko po 8-9min od razu włącza się krytyczny poziom baterii (bez pierwszego ostrzeżenia) i dron opada tam gdzie aktualnie jest to da się ją jeszcze jakoś uratować czy to już złom? Ma dosłownie 13 cykli rozładowania według asystenta.


bateria.jpg
bateria.jpg [ 159.04 KiB | Przeglądany 821 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 kwie 2017, 16:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10481
Lokalizacja: Mikoszewo
Możesz spróbować przecyklować głębokim rozładowaniem ale sukcesu nie wróżę. W identyczny sposób padła bateria którą poddałem przeróbce i tak samo odeszła bateria kolegi Pilot.

Mrozu23 pisze:
Na pewno moją padniętą przerobie w ten sposób. Jest w ogóle promocja na te baterie i są po 24$.

Nie, to są 3s1p. Tobie są potrzebne 3s2p, takie: https://hobbyking.com/en_us/multistar-h ... ack-1.html

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 kwie 2017, 18:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 15:05
Posty: 25
Lokalizacja: Kielce


Próbowałem głębokiego rozładowania, ale bez zmian. Swoją drogą porażka DJI żeby bateria za 450zł wytrzymała 13 ładowań :/ Dzięki za link.

EDIT - scalenie

Mogę się podzielić wstępnymi testami baterii Green Cell. Wszystko rzeczywiście pasuje idealnie tak jak fabryczna, włącza i wyłącza się w ten sam sposób, czas lotu z gimbalem zenmuse + kamerka to 18-19min do pierwszego ostrzeżenia o rozładowaniu baterii + 1min do poziomu krytycznego i samoczynnego lądowania. Producent podaje informacje, że bateria ma 6000mAh ale po pierwszym ładowaniu i sprawdzeniu w asystencie DJI otrzymałem wynik 5352mAh. Dostałem informację, że pojemność powinna się zwiększyć po kilkukrotnym rozładowaniu i naładowaniu na maxa, ale tak się nie stało. Zrobiłem 4 pełne cykle i max który otrzymałem to 5380mAh. Tragedii nie ma bo to i tak więcej niż oferuje DJI, a za cenę 349zł myślę, że można się z tym pogodzić :) Zobaczymy jak będzie z trwałością po kilkunastu lotach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 sie 2017, 07:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 sie 2017, 10:17
Posty: 2
Lokalizacja: Śląsk
Dzień dobry :)

Ja również mogę podzielić się wstępnymi testami po zakupie baterii Green Cell do DJI Phantom 2. Waga baterii oryginalnej 371g, waga zamiennika 371g. Baterie wyglądają identycznie, zamiennik pasuje idealnie. Czas ładowania zamiennika podobny jak oryginału, choć nie mierzyłem z stoperem. Czas lotu z pełnym naładowaniem (bez kamery i gimbala) dokładnie 25 minut od startu do samoczynnego wylądowania drona po wejściu w tryb "1st Level Low Battery Capacity Warning". Poniżej przedstawiam screeny z baterii oryginalnej i zamiennika.

1. Moja bateria oryginalna:
bateria_oryginal.jpg
bateria_oryginal.jpg [ 302.28 KiB | Przeglądany 437 razy ]


2. Moja bateria zamiennik - naładowanie 100%:
bateria_zamiennik_100.jpg
bateria_zamiennik_100.jpg [ 372.72 KiB | Przeglądany 437 razy ]


3. Moja bateria zamiennik - po locie:
bateria_zamiennik_empty.jpg
bateria_zamiennik_empty.jpg [ 334.44 KiB | Przeglądany 437 razy ]


Jak na razie mogę polecić.
Po wykonaniu kilku lotów na zamienniku zamieszczę.

_________________
pozdrawiam, Piotr
__________________
W Hangarze; DJI Phantom 2, gimbal HSO-2208B, kamera 4k


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 lis 2017, 21:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 02 mar 2017, 18:26
Posty: 2
Witam serdecznie,

czy komuś pojawia się komunikat w Phantom Assistant o zainstalowanej baterii nie od DJI (Not DJI Intelligent Battery) ? Posiadam zamiennik Green Cell. Zastanawiam się czy to może być przyczyną błędów w komunikacji z dronem ( podczas lotu na parę sekund zapaliły się wszystkie czerwone ledy na ramionach a następnie zgasły). Zaliczyłem dzisiaj również przewrót na plecy- całe szczęście na niskiej wysokości. Nie mam pojęcia co to może być. Pytanie do Was- co o tym sądzicie?

Dodam, że dron jest w trybie Naza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 lis 2017, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10481
Lokalizacja: Mikoszewo
Są dwie główne przyczyny takiego stanu rzeczy.
1)Kiepski zamiennik który po którejś tam aktualizacji przestawał być rozpoznawany przez Mydelnicę. To raczej ciebie nie dotyczy bo byś miał to ciągle a nie że dał ci wystartować a potem ześwirował
2)Luzy na złączu komunikacyjnym - starsze wersje Ph2 miały problem ze stykami złącza komunikacyjnego baterii co było przyczyną kilku nieprzyjemnych fakapów w locie. Nowsze wersje miały poprawiony ten mankament co nie znaczy że z wiekiem koptera problem nie mógł nawrócić z powodu osłabionych sprężynek dociskających bolce w Phantomie do pozłacanych pól w baterii lub nagromadzonego w tym miejscu syfu. Na twoim miejscu skupiłbym się właśnie na tym.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 lis 2017, 23:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 02 mar 2017, 18:26
Posty: 2
Jest to bardzo prawdopodobne, ponieważ zaliczył plecy tuż po gwałtownym wyhamowaniu- możliwe, że faktycznie był wtedy słabszy docisk baterii do złącza. Czy momentami czerwony kolor ledów podczas lotu może właśnie o tym braku komunikacji świadczyć ? Zauważyłem też , że jeden z silników stawia więszy opór podczas swobodnego kręcenia palcem niż inne- czy Phantom może w jakiś sposób to wykrywać (więszy pobór mocy) i klasyfikować jako błąd (czerwone ledy) ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 lis 2017, 06:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10481
Lokalizacja: Mikoszewo
marcin.387 pisze:
Czy momentami czerwony kolor ledów podczas lotu może właśnie o tym braku komunikacji świadczyć ?

Tu nie pomogę. Mój mi takich szop nie odstawiał więc nie wiem czym to się objawia w locie - musisz po necie pokopać.

marcin.387 pisze:
czy Phantom może w jakiś sposób to wykrywać

Takie cuda to (chyba) dopiero od "trójki" się zaczęły bo kojarzę kilka "dwójek" z upalonymi reglami z powodu przyblokowanych w trakcie kraksy napędów. Silnik koniecznie przepatrz pod kątem zanieczyszczeń, uszkodzonych łożysk czy krzywej osi.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.