Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 13 gru 2017, 21:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 29 mar 2017, 02:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 377
Lokalizacja: Kraków
shaggee, Ja też już dostałem. Tradycyjnie zostawili awizo i musiałem swoje odstać na poczcie. Po czym mam poznać który z GPSów jest dla APM, a które dla pixhawka?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 07:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
pytanie do znawców tematu.
Czy to normalne że gdy gps podłączony jest z u-blox center, złapie fix'a to wszystkie satelity co chwila znikają?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 07:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
ziele pisze:
shaggee, Ja też już dostałem. Tradycyjnie zostawili awizo i musiałem swoje odstać na poczcie. Po czym mam poznać który z GPSów jest dla APM, a które dla pixhawka?

Ustawienia sa te same. Nie ma różnicy

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 08:31 
Offline

Rejestracja: sobota 20 gru 2014, 00:09
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Ja też wczoraj otrzymałem przesyłkę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 10:59 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 299
Lokalizacja: Kraków
Ja też, dziękuję bardzo za organizację :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Naza M V2/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 mar 2017, 11:24 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 paź 2014, 22:25
Posty: 141
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki. Mam i ja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 31 mar 2017, 16:07 
Offline

Rejestracja: sobota 14 sty 2017, 13:15
Posty: 4
Lokalizacja: Poznan
Witam
Czy moglbym sie dowiedziec- czy paczka zostala juz do mnie wyslana?
Pisalem na pw ale brak odpowiedzi.
Pozdrawiam!


Ostatnio zmieniony piątek 31 mar 2017, 23:05 przez capdylo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 31 mar 2017, 22:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 198
Lokalizacja: W-wa


Dotarło dzięki, ale zamawiałem wersję APM - a kabelek, który jest w komplecie ni wuja nie pasuje. Kabelek we własnym zakresie?

EDIT - scalenie

Shaggee- mogę prosić o odpowiedź? Wysyłałem też PW

_________________
Trex 500, 600N, 600G, Extra 300


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 kwie 2017, 14:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Pędzę na PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 08:51 
Offline

Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 06:56
Posty: 50
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Drotek XL, który zakupiłem w zbiorówce jest z jednym 6-żyłowym kablem zakończonym wtyczką (jaki to typ wtyczki?).,która nie pasuje do gniazda GPS w klonie , którego wczoraj otrzymałem z z tej aukcji:
https://pl.aliexpress.com/item/Pixhawk- ... 04060.html
Wtyczka kabla dołączonego do droteka nie pasuje do wejścia GPS mojego klona. Proszę o podpowiedź jak to rozwiązać? W chińskim odpowiedniku Ublox M8N GPS dla APM, który mam ma wyprowadzone 2 przewody, jeden kompas a drugi magnetometr i z podłączeniem nie byłż żadnych problemów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 09:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
mergus56 pisze:
Drotek XL, który zakupiłem w zbiorówce jest z jednym 6-żyłowym kablem zakończonym wtyczką (jaki to typ wtyczki?).,która nie pasuje do gniazda GPS w klonie , którego wczoraj otrzymałem z z tej aukcji:
https://pl.aliexpress.com/item/Pixhawk- ... 04060.html
Wtyczka kabla dołączonego do droteka nie pasuje do wejścia GPS mojego klona. Proszę o podpowiedź jak to rozwiązać? W chińskim odpowiedniku Ublox M8N GPS dla APM, który mam ma wyprowadzone 2 przewody, jeden kompas a drugi magnetometr i z podłączeniem nie byłż żadnych problemów.


W każdym droteku trzeba lutować kable do wtyczek bo nie ma gotowych w zestawie ani pod pixhawka ani pod APM.
SDA i SCL podłączasz do portu I2C w pixhawku
Pozostałe kable +5V, GND, TX, RX podłączasz do portu GPS w Pixhawku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 kwie 2017, 09:49 
Offline

Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 06:56
Posty: 50
Lokalizacja: zachodniopomorskie
shaggee pisze:
mergus56 pisze:
Drotek XL, który zakupiłem w zbiorówce jest z jednym 6-żyłowym kablem zakończonym wtyczką (jaki to typ wtyczki?).,która nie pasuje do gniazda GPS w klonie , którego wczoraj otrzymałem z z tej aukcji:
https://pl.aliexpress.com/item/Pixhawk- ... 04060.html
Wtyczka kabla dołączonego do droteka nie pasuje do wejścia GPS mojego klona. Proszę o podpowiedź jak to rozwiązać? W chińskim odpowiedniku Ublox M8N GPS dla APM, który mam ma wyprowadzone 2 przewody, jeden kompas a drugi magnetometr i z podłączeniem nie byłż żadnych problemów.


W każdym droteku trzeba lutować kable do wtyczek bo nie ma gotowych w zestawie ani pod pixhawka ani pod APM.
SDA i SCL podłączasz do portu I2C w pixhawku
Pozostałe kable +5V, GND, TX, RX podłączasz do portu GPS w Pixhawku



Kabelki do wtyków DF13?
A kabelek , który przyszedł razem z drotekiem?
Przeraża mnie trochę konieczność lutowania tych wtyczek ze względu na nie najlepszy wzrok.
Na niemieckiej stronie Kopterforum znalazłem taki schemat połączeń:
Serial 4/5: pin1-5v, pin2-Rx, pin3-Tx, pin6-GDN
12C: pin1-5v, pin2-SCL, pin3-SDA, pin4-GDN

Czy w przypadku 12C piny 1 i 4 można pominąć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 kwie 2017, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Możesz pominąć
To Ci może pomóc (tylko wepnij się w port GPS bo jest taki sam):
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 kwie 2017, 10:31 
Offline

Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 06:56
Posty: 50
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Dzięki,
na tą fotkę właśnie trafiłem.
Tylko nie wiem co to za gniazda w moim pixpliocie, bo wtyki DF 13 nie pasują.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 kwie 2017, 10:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5509
Lokalizacja: Polska
mergus56 pisze:
Tylko nie wiem co to za gniazda w moim pixpliocie, bo wtyki DF 13 nie pasują.

Zapewne Molex PicoBlade.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.