Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 02:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532 ... 537  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 02 mar 2017, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
myślę że popychanie betaflight do F1 to troche może mijać się z celem bo tam F1 już ledwo zipie... a na iNav w salolotach i dużych kopterach się nudzi ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
Szczerze mówiąc mi brak najnowszego BF nie przeszkadza specjalnie, lecz chciałbym żeby przynajmniej problem z uartami został naprawiony...

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Zajrze do tego bo wiem gdzie jest problem... w iNav też był, wszystko przez NAZE32... ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 mar 2017, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 89
Lokalizacja: Ruda Śląska
Mam pytanie odnośnie uruchomienia eleresa na KFC32FTB v 1.1 i iNAV1.6
Postępuję zgodnie z instrukcjami które działały na iNAV 1.4 czyli feature rx_eleres -> save
Komunikat zwrotny jaki otrzymuje to, że ustawienia są zapisywane i następuje restart.
Gdy próbuje zbindować rx<->tx, poleceniem eleres_bind, dostaję informację, że moduł eleres nie jest włączony.
Wpisując polecenie feature, w zwrotnej liście nie ma rx_eleres.
Próbowałem już na różne sposoby tzn:
- putty
- konsola wbudowana w konfiguratora iNAV w Chrome
- powrót do softu KFC v72 i następnie z zworką wgranie iNAV 1.6

Włączenie innych funkcji z Chrome, są zapamiętywane.

Co jeszcze mogę zrobić?

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 mar 2017, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 765
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
W INAV 1.6 dla KFC trzeba jeszcze dodatkowo wyłączyć PPM :

feature rx_eleres
feature -rx_ppm
save

taka jest kolejność komend w cli.
Bindowanie i dalej "po staremu".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 mar 2017, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Tak trzeba wyłączyć ppm przed save bo znów wskoczy po resecie jako "ważniejsze".

Z testowaniem 1.6 byłbym ostrożny...

https://github.com/iNavFlight/inav/issues/1351

Co prawda ten rozbity model raczej nie ma związku z błędem ale myślę że najbardziej wypiesczonych modeli lepiej NIE karmić bardzo świeżym softem, życie pokazuje że zawsze wychodzi wersja x.x.1 itp. bo jakiś kwiatek wyjdzie.

Edit.

Miało być... nie karmić! ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 mar 2017, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 89
Lokalizacja: Ruda Śląska
Dziękuję za odpowiedź - pomogło, udało się sparować urządzenia.

Niestety w dalszym ciągu nie jestem wstanie przesłać kanałów AUX na serwa.
Przy włączonej opcji odpowiedzialnej za to - nic się nie zmienia.
Jedyny kanał jaki działa oprócz lotek, to AUX 6 i jedno z wyjść na gimbala kamery z płytki KFC.
Wybrany mixer to skrzydło.
Tak samo było w iNAV1.4, lecz kombinacje na różne sposoby nic nie dały.

Czy te przekierowanie potrzebuje jakiegoś dodatkowego zazbrojenia, włączenia z linii poleceń CLI

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 mar 2017, 23:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 765
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
W zakładce gdzie wybierasz "skrzydło" po prawej masz taki "hebelek" Enable motor and servo output" trzeba to włączyć - bez tego serwa nie ruszą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 mar 2017, 23:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 89
Lokalizacja: Ruda Śląska
Mam to włączone - dalej nie działa.
Włączona również opcja forwarg auc channels to servo outputs

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 mar 2017, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 765
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Do sterowania serwami nie potrzeba przypisywania kanałów AUX.
Ja mam pod OU1 połączony silni, pod 2 i 3 serwa i działa na kanałach elerese 1,2,3.
Nie nie musiałem zmieniać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 mar 2017, 23:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 89
Lokalizacja: Ruda Śląska
Te podstawowe serwa działają oraz silnik.
Pozostałe kanały pod które można podłączyć dodatkowe serwa itp są martwe.
Doszedłem do tego, że w zakładce MOTORS, mam ruch na słupkach.
W zakładce SERVOS, zaptaszam kanał servo_nr + kanał AUX który ma nim sterować.
Niestety to również nie pomaga.

W oryginalnym sofcie z KFC v72, wszystko działa. Obrót kamery mam na bocznych przełącznikach.
Przełącznik kamer na przełączniku trójpozycyjnym, tak samo diody.
Niestety w iNAV nie jestem w stanie tego zrobić.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 mar 2017, 23:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
A jaki mixer ? Dla latającego skrzydła serwa pantilta wychodzą na kale PWM4 i PWM5.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 mar 2017, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 89
Lokalizacja: Ruda Śląska
Mikser to Flying wing - inaczej być nie może :-)
Załączony obrazek pokazuje reakcję poszczególnych kanałów serw na KFC32FTB.
Lewa kolumna nazwa serw wg nazewnictwa KFC, środkowa kolumna pokazuje działanie kanałów AUX na serwa z włączoną opcją pantilt. Prawa kolumna jest dla wyłączonej opcji pantilt.
Niezależnie co będzie wybrane na zakładce "Servos", nie ma to żadnego wpływu na działanie serw.
Tak jakby przypisanie kanałów było na sztywno wpisane w kod, i nie bierze pod uwagę tej zakładki.


serwo aux.jpg
serwo aux.jpg [ 151.9 KiB | Przeglądany 1397 razy ]

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 mar 2017, 10:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 765
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Aby pan/tilt działał musisz zrobić tak - sam wczoraj konfigurowałem swoje skrzydło na INAV 1.6.
1. Podłączyć serwa PAN/tilt do wyjść nr 4 i 5 z kfc.
2. W zakładce CONFIGURATION - właczyć - Serwo gimbal
3. W zakładce SERWOS - przypisać (zaznaczyć) odpowiedni aux dla serwo nr 0 (podłaczonego do ou 4) i dla serwo 1 (podłączonego do ou 5) i zmienić ew w RATE z +100 na -100 jeśli działają odwrotnie.

W twoim przypadku - jeśli masz tak jak na fotce - SERWO 0 - AUX1, SERWO 1 - AUX 2.

u mnie zadziałało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 mar 2017, 15:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 89
Lokalizacja: Ruda Śląska
Dziękuję za podpowiedzi, niestety dalej bez zmian, wyjścia serw poza silnikiem i lotkami w skrzydle nie działają, mimo postępowania jak wyżej. Co dziwniejsze jak przypisałem jeden kanał AUX do serw od 0 do 7 - to zmiana wartości AUX, miała efekt tylko na serwa na lotkach. Pozostałe serwa się nie ruszają - niezależnie od włączonej czy wyłączonej opcji PANTILT.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532 ... 537  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.