Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 05:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 16 lut 2017, 22:46 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1346
Lokalizacja: Breslau
Luk pisze:
Lotki będą na jednym kanale podłączone przez przewód V albo Y

to podłącz teraz na pająka i posprawdzaj, bo tego na reversach już nie poprawisz :)

osobiście wolę lotki na osobnych kanałach, ale kto co lubi.

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 09:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 02 lip 2016, 23:29
Posty: 8
Lokalizacja: Warszawa (Ursynów)
zybyzy pisze:
osobiście wolę lotki na osobnych kanałach, ale kto co lubi.


Jest jakaś różnica pod względem bezpieczeństwa lub jakiś inny powód takiego podłączenia? Ponieważ zastosowanie kabla "Y" to jednak zaoszczędzenie jednego kanału.

_________________
Tomek alias Residul
Bixler 1.1 (FPV upgrading), 9XRPro, FrSky DF


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11942
Lokalizacja: Mikoszewo
Residul pisze:
Jest jakaś różnica pod względem bezpieczeństwa lub jakiś inny powód takiego podłączenia?

Możliwość zrobienia wychyleń różnicowych (istotne dla szybowników i innych osób stawiających na maksymalną efektywność) i ratowania się w sytuacji gdy serwa "wkleją się" odwrotnie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 872
Lokalizacja: Warszawa
Na dwóch kanałach można też zrealizować klapolotki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 16:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 22 mar 2012, 11:29
Posty: 81
Lokalizacja: Nieporęt
To już warto sie zastanowić. Czekam na odbiornik i realizujemy 'pajaka' tak jak sugerowano.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

_________________
Łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 lut 2017, 23:58 
Offline

Rejestracja: czwartek 22 mar 2012, 11:29
Posty: 81
Lokalizacja: Nieporęt
Mam zacięcie z połączeniem odbiornika z aparaturą. Może ktoś ma pomysł jak to wykonać.
Kupiłem odbiornik na allegro :
http://allegro.pl/frsky-odbiornik-delta-8-fhss-s-fhss-a-fhss-8ch-2-4-i6567069262.html
Zmieniłem sposób transmisji na S-FHSS i polutowałem wstępnie zasilanie aby zbindować odbiornik. Jest lipa bo jak próbuję w każdy opisany sposób połączyć linki to nic nie działa.
Na aparaturze nie pokazuje numeru odbiornika (LINK) a odbiornik miga dwoma diodami jednocześnie wskazując według tabelki że się łączy - i tak 5 minut. Wyłączyłem wszystkie urządzenia działające na 2.4 w domu i dalej żadnych rezultatów.
Poniżej obrazek jak to wygląda w trakcie zabawy. Co ciekawe to jak wyłączę aparaturę to płytka zaczyna gwizdać jakby wchodziła w tryb poszukiwania modelu.
Obrazek
Robiłem próby z podłączoną zworką na odbiorniku i bez, sprawdzałem reakcję serwa na każdym kanale (jak by co, choć bez sensu) i nie ma żadnego odzewu. Chyba odeślę odbiornik i poszukam innego by dalej ruszyć ze składaniem.

_________________
Łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 08:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 193
Są dwie metody bindowania tego odbiornika, auto i taki manual ze zworką, przerabiałem to ostatnio ze swoją futaba. Do tego jeszcze opcja tradycyjny i CPPM, PWM po zbindowaniu z futaba T8J pali się zielona, CPPM - zielona z czerwoną.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 11:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 22 mar 2012, 11:29
Posty: 81
Lokalizacja: Nieporęt
A czy po zbindowaniu w aparaturze widoczny jest numer odbiornika ? Bo z tego oryginalnego - futaby z telemetrią, to numer się pojawia. Jednak tutaj nie mam żadnego numeru odbiornika. Czy jeśli transmisja nie przewiduje telemetrii to aparatura rejestruje numer odbiornika ?

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

_________________
Łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 19:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 193
Nie pomogę bo moje radio nie ma takiej opcji ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 23:04 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 313
Lokalizacja: W-wa
Luk

Poczytaj w jakim standardzie pracuje ten odbiornik- to o czym piszesz dotyczy FASST TEST a te podróby działają jako Multi Chanel i 7ch Mode (nie wiem czy ten konkretny dlatego zobacz)

edytuję (żeby nie pisać post pod postem :) ):

teraz powiększyłem zdjęcie ACCST to nie jest standard Futaby

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 23:24 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 193
U chińczyka którego kupiłem w opisie jest:
Futaba T6J,T8J,4PL,14SG
Z moim T8J działa.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 23:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 22 mar 2012, 11:29
Posty: 81
Lokalizacja: Nieporęt
Połączyłem i zbindowałem te zabawki. Udało się za którąś próbą przy motywie ze zworkami. Ale na szczęście uczymy się cały czas. Sprawdziłem zasięg i mimo że producent pisze o 1,5 km to w rzeczywistości po 700m zanika sygnał i odbiornik przestaje poruszać serwem. Jak na razie to musi wystarczyć, jeśli projekt będzie miał przyszłość w pracy to z pewnością doczeka się LRS-a i PitLaba.

Możliwe że przez weekend coś uda mi się poskładać a potem pierwszy lot jak pogoda pozwoli.
Serwa działają - przynajmniej na razie. Myślę że tu spory plus dodatni to mała powierzchnia lotek i spora zapinka plastikowa na lotkach. Mam nadzieję że to nie puści podczas latania. Spotkałem się z różnymi opiniami i sposobami, a więc czy lepiej serwa wkleić na UHU, czy na klej na gorąco + taśma na wierzchu ?
W sumie to w razie wymiany w przyszłości klej na gorąco puści po paru próbach. Jeśli decyzja będzie na klej to oczywiście przed każdym lotem obowiązkowa kontrola czy serwo się nie oderwało.

_________________
Łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 23:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 838
Lokalizacja: UK - West Sussex
Numer odbiornika może się pojawić, jeżeli masz kanał zwrotny w postaci telemetrii. Inaczej Tx nie ma jak się dowiedzieć informacji o Rx.
Używam odbiorników FRsky x Futabą T8FG (fasst) i nigdy nie było problemów z bindowaniem. Możliwe że tu jest winny typ transmisji.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 lut 2017, 09:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 529
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Zasięg linku rc po ziemi zawsze będzie znacznie krótszy niż w powietrzu, więc nie ma co się martwić tym 700m :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 mar 2017, 23:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 22 mar 2012, 11:29
Posty: 81
Lokalizacja: Nieporęt
Pająk pospinany i wszystko działa.
Jutro jak się uda to poskręcam silniki i poczekam na dobrą pogodę.
Obrazek
Ważne pytanie :
Czy serwa wklejacie na klej na gorąco czy na UHU. Cały czas męczy mnie temat serw i nie mogę się przełamać. Jak wkleję na UHU to pozamiatane. Jeśli zastosuję prosty klej na gorąco to zawsze jest szansa aby wymienić serwa.

_________________
Łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.