Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 29 kwie 2017, 06:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2875 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 188, 189, 190, 191, 192  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 11 sty 2017, 16:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 755
Lokalizacja: Warszawa
Ok. A jak z grubsza AP dobiera wynikowy ciag w dynamicznym? Wiem, ze wychodzi cos pomiedzy
Min v gps a ograniczeniem max throttle, ale co?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 sty 2017, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3403
Lokalizacja: B-stok
Gazem reguluje wysokość lotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 sty 2017, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2002
Lokalizacja: Warszawa
W locie ustalonym jest to minimalna wartość niezbędna do utrzymania wysokości lotu.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 sty 2017, 10:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 kwie 2012, 06:47
Posty: 253
Lokalizacja: Szczecin
Chyba jest bug w AP 2.50a albo ja czegoś nie wiem :-)

Mam w FPV Device Manager na wejsciu przez CPPM na in 1 na kanale 5 Ail2 pokazuje 1520 a na wyściu na kanale 5 -> 1440 (tak samo jak kanał #1). Przy trymowaniu kanału 5 nic się nie dzieje. Przy trymowaniu kanału 1 (Ailrone) kanał 5 pokazuje to samo. Sprawdziłem na dwóch róznych AP. Jest to samo. Zrobiłem downgarde do 2.22 (taki akurat miałem pod ręką) i wszystko jest poprawnie - trymery działają zgodnie z oczekiwaniami i kanały są rozdzielone. Powrót do 2.50 i 2.50a i jest to samo - kanał 5 na wyjściu pokazuje to samo co jedynka.

EDIT: w wersji 2.4 też jest OK i kanały działają osobno.

EDIT2: Sprawdziłem też ver. 252beta1 - jest to samo - na OUT - ch 5 "bierze" sygnał z ch 1.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 sty 2017, 11:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2002
Lokalizacja: Warszawa
A jak masz ustawiony typ modelu? (autopilot->mixers->manual setup), bo jeśli "lotki na jednym kanale RC" to wszystko jest OK, autopilot działa jak splitter "Y" na obydwa wyjścia 1 i 5.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 sty 2017, 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 kwie 2012, 06:47
Posty: 253
Lokalizacja: Szczecin
Oczywiście masz rację! :-) Było "lotki na jednym kanale" - po ustawieniu na dwa kanały wszystko działa jak trzeba. W wersji 2.4 to ustawienie najwidoczniej nie działało jak trzeba bo przy ustawieniu "lotki na jednym kanale" Ch #5 działał niezależnie.

Serdeczne dzięki za pomoc :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lut 2017, 23:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 cze 2014, 14:28
Posty: 73
Lokalizacja: Szczecin
Witam. Jakie macie ustawienia autopilota dla skywalkera, na standardowych ustawieniach mam problem z kierunkiem powrotu do bazy w rth.
Nie wiem czy to jest wina zakłóceń w instalacji czy w ustawieniach:-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lut 2017, 07:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1464
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Standardowe ustawienia wystarczą, opis: " mam problem z kierunkiem powrotu" jest zbyt ogólny.
Najlepiej jest analizować na nagraniu video.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lut 2017, 07:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 kwie 2012, 06:47
Posty: 253
Lokalizacja: Szczecin
wladek77 pisze:
Witam. Jakie macie ustawienia autopilota dla skywalkera, na standardowych ustawieniach mam problem z kierunkiem powrotu do bazy w rth.
Nie wiem czy to jest wina zakłóceń w instalacji czy w ustawieniach:-)


Daj znać to się umówimy i polatamy razem to się zdiagnozuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 106
Lokalizacja: Warszawa
Dosyć niepokojące zachowanie AP:

-AP-OSD najnowszy soft.
-eleres >SBUS

załaczenie baterii na wyłaczonym RC TX powoduje odpalenie silników (brak Fixa GPS).

Czy to jakiś znany problem ? bo kiedyś coś czytałem że się tak dzieję ale nie moge namierzyć rozwiązania.

Pytanie z innej beczki:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?

"RC" wyświetla się tylko wtedy kiedy odłaczę zasilanie od RX RC.

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 15:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3403
Lokalizacja: B-stok
Mogway pisze:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?
Zależy jak sobie skonfigurowałeś. Zazwyczaj ustawia się tak aby po wyłączeniu RC TX, AP przeszedł w tryb "AUTO".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2002
Lokalizacja: Warszawa
Mogway pisze:
Dosyć niepokojące zachowanie AP:

-AP-OSD najnowszy soft.
-eleres >SBUS

załaczenie baterii na wyłaczonym RC TX powoduje odpalenie silników (brak Fixa GPS).

Czy to jakiś znany problem ? bo kiedyś coś czytałem że się tak dzieję ale nie moge namierzyć rozwiązania.

Pytanie z innej beczki:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?

"RC" wyświetla się tylko wtedy kiedy odłaczę zasilanie od RX RC.



1. Nic takiego nie powinno się zdarzyć. Dopóki autopilot nie odbierze danych z odbiornika, to wyjścia są w ogóle wyłączone (nie generują żadnego sygnału).
Gdy autopilot odbierze sygnał z odbiornika, to zrobi co mu odbiornik podyktuje. Sprawdź po prostu jak masz ustawiony failsafe w odbiorniku i co on wysyła, gdy nie ma właczonego nadajnika (sprawdź w FPV_managerze - podłacz autopilot pod USB).

2. Dopóki odbiornik wysyła sygnał do autopilota to nic się nie wyświetla, po prostu autopilot przechodzi do trybu wymuszonego przez failsafe w odbiorniku.
Tylko gdy był i zniknął sygnał z odbiornika, to pojawi się "-RC"

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 106
Lokalizacja: Warszawa
Czy nie jest tak ze w SBUS jest przesylana informacja ze jest brak sygnału RC i co za tym idze AP rozpoznaje ten stan i wrzuca RTH ? Czy AP bazuje na tym że FS w RX RC ustawia AUTO RTH zgodnie z zaprogramowanym stanem kanału w FS ?

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 lut 2017, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2002
Lokalizacja: Warszawa
Autopilot traktuje SBUS tak samo jak CPPM i nie bada flagi failsafe dla SBUS. Ważne jest to, jaki stan kanałów wysyła odbiornik RC.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 mar 2017, 20:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 cze 2014, 14:28
Posty: 73
Lokalizacja: Szczecin
Dzisiaj latałem swoim SW1900 i niestety ale nie wszystko działa jak należy, a mianowicie jak model leci swobodnie bez gazu opada bardzo powoli, przełączenie trybu stabil na off nie powoduje żadnych zmian w locie modelu więc uważam że model jest poprawnie wyważony. Po dodaniu gazu na max model spokojnie wznosi się po zmianie drążka gazu na min. model delikatnie opada tutaj muszę poprawić kąt zamocowania silnika. Wszystko jest ok tryb hold też działa ale niestety po przełączeniu w tryb RTH model zawraca w kierunku na bazę i kontynuuje obrót dalej zataczając następne koło, model praktycznie na tej samej wysokości. W ustawieniach kierunku GPS. Teraz zobaczyłem że mam opcję z nawiasu (autopilot->miksery->mikser lotki–kierunek ustawiamy na 50) ustawioną na "0" czy to może być przyczyna takie zachowania modelu? Dodam że kierunek wyświetlany w osd jest poprawny i ikona pokazująca model względem bazy też pokazuje poprawnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2875 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 188, 189, 190, 191, 192  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.