Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 30 mar 2017, 23:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 07 sty 2017, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 915
Lokalizacja: Rzeszów
Poszukuję folii ekranującej z samoprzylepną pianką coś takiego, jak jest np. w Phantom 1/2 pod GPSem. Dwie cienkie pianki, z czego jedna samoprzylepna i między nimi folia miedziana. Kto widział wie o co chodzi :-)
Da się to gdzieś nabyć ?

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9711
Lokalizacja: Mikoszewo
Może bez takich fanaberii jak pianka ale alu folię samoprzylepna dostaniesz w lokalnym markecie budowlanym na dziale z kominkami. Służy do zaklejania połączeń pomiędzy płytami foliowanej wełny mineralnej.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2679
Lokalizacja: Olsztyn
pilot, wpisz w google "folia miedziana do ekranowania" i pewnie coś znajdziesz. Samoprzylepną powinieneś znaleźć w castoramie, jak potrzebujesz na piance to obawiam się że będziesz musiał sam podkleić ją na piance.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 915
Lokalizacja: Rzeszów
No właśnie cały myk polega na tym, że z obu stron jest cienka pianka - z jednej strony jako izolacja elektryczna, z drugiej samoprzylepna. A w środku folia miedziana. Na pewno da się zrobić coś podobnego na bazie folii miedzianej i pianki samoprzylepnej w taśmie ale fajniejsza zdecydowanie jest stosowana w fabrycznych modelach.
Generalnie ma to służyć do ekranowania GPSa z kompasem na płytce schowanych wewnątrz modelu, w którym nie chciałbym dawać tyczki. Podobno takie rozwiązanie się sprawdza w praktyce i eliminowane są zakłócenia wpływające na kompas.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2679
Lokalizacja: Olsztyn
pilot, musiał byś pokopać w TME, Maritexie albo innych tego typu specjalistycznych hurtowniach. Kiedyś chyba mi mignęła taka pianka z miedzią w TME ale ręki sobie uciąć nie dam. Z ciekawości przepuściłem kilka haseł przez google i kiszka, z pianką nie widziałem nic...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 10:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4796
Lokalizacja: Polska
pilot pisze:
Podobno takie rozwiązanie się sprawdza w praktyce i eliminowane są zakłócenia wpływające na kompas.

Raczej wplywajace na GPS. Nawet DJI od ktorego wziales pomysl folii wystawia kompas na tyczce (a konkretniej nodze).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 915
Lokalizacja: Rzeszów
pawelsky pisze:
Raczej wplywajace na GPS. Nawet DJI od ktorego wziales pomysl folii wystawia kompas na tyczce (a konkretniej nodze).

Słusznie, fabrycznie eliminuje wpływ na GPS :-) Ale w praktyce sprawdzone - GPS Beitian z kompasem umieszczony wewnątrz modelu i podobno brak wpływu na kompas. Więc może faktycznie taka folia coś tam pomaga. W ostateczności mogę dać kawałek tyczki ale wolałbym tego uniknąć :-)

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 11:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4796
Lokalizacja: Polska
pilot pisze:
Ale w praktyce sprawdzone - GPS Beitian z kompasem umieszczony wewnątrz modelu i podobno brak wpływu na kompas.

To w koncu "w praktyce sprawdzone" czy "podobno"? :)

Beitan (przynajmnie ten 880) ma wszystko (wlacznie z kompasem) zamkniete w ekranujacej puszcze wiec pytanie czy dodatkowy ekran cokolwiek tu daje? Widziales porownianie z i bez ekranu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 915
Lokalizacja: Rzeszów
pawelsky pisze:
To w koncu "w praktyce sprawdzone" czy "podobno"? :)

Tak twierdził właściciel modelu. Sam zrobiłem tylko oblot testowy i trudno było stwierdzić na tej podstawie czy faktycznie nie wpływa.
Cytuj:
Beitan (przynajmnie ten 880) ma wszystko (wlacznie z kompasem) zamkniete w ekranujacej puszcze wiec pytanie czy dodatkowy ekran cokolwiek tu daje? Widziales porownianie z i bez ekranu?

Dokładnie to 880 i... stała się jasność :oops:
Rzeczywiście tam jest ekranująca puszka i to pewnie powoduje, że oddziaływanie na kompas jest pomijalne. Porównania nie widziałem ale na pewno bez tego ekranu zakłócenia byłyby bardziej odczuwalne.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 14:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4796
Lokalizacja: Polska
pilot pisze:
na pewno bez tego ekranu zakłócenia byłyby bardziej odczuwalne.

Obawiam se, ze to niestety czysta spekulacja...

Zanim sie zaczniesz pchac w dodatkowe folie ekranujace sprawdz jak Ci dziala to co masz w tej chwili, bo troche tu sie na gdybaniach i domyslach opieramy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2679
Lokalizacja: Olsztyn
Sprawdziłem empirycznie ekran z folii miedziane jak miałem hexę z pixhawkiem i GPS z kompasem. Zakłóceń pewnie za dużo nie miałem nawet bez ekranu ale zwiększyła się czułość GPS, w moim warsztacie przez 2 piętra żaden GPS nie łapie fixa natomiast ten z ekranem łapał 7 satelit, bez ekranu jedną, czasami dwie... coś jednak w tym ekranie jest na rzeczy :-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4796
Lokalizacja: Polska
PiotrSz pisze:
Sprawdziłem empirycznie ekran z folii miedziane jak miałem hexę z pixhawkiem i GPS z kompasem. Zakłóceń pewnie za dużo nie miałem nawet bez ekranu ale zwiększyła się czułość GPS, w moim warsztacie przez 2 piętra żaden GPS nie łapie fixa natomiast ten z ekranem łapał 7 satelit, bez ekranu jedną, czasami dwie... coś jednak w tym ekranie jest na rzeczy :-)

Wszystko fajnie tylko pilot chce ekranowac kompas :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 915
Lokalizacja: Rzeszów
pawelsky pisze:
Wszystko fajnie tylko pilot chce ekranowac kompas :-)

Oj tam :-)
W modelu był ekranowany Beitian, co już zostało ustalone i stąd pewnie mały wpływ zakłóceń. W pierwszej chwili jakoś mi się skojarzyło, że jest folia to może coś pomaga - i nie tylko w łapaniu fixa przez GPS (co jest stwierdzone) ale w ekranowaniu kompasu (a to już mało realne) :oops:
Przyznaję, że chciałem iść na skróty, zapakować GPSa z kompasem do środka, dać folię i gotowe. Ale ten skrót to pewnie droga w przepaść więc trzeba wybrać inną, prawidłową :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 09:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1322
Lokalizacja: Podkarpackie
pawelsky pisze:
Nawet DJI od ktorego wziales pomysl folii wystawia kompas na tyczce (a konkretniej nodze).

W Phantomie jest wszystko w obudowie ... i (przynajmniej GPS) oddzielone od reszty folią ekranującą... (od 11min 10s)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 10:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4796
Lokalizacja: Polska
IvanM pisze:
W Phantomie jest wszystko w obudowie

Kompasy (we wczesniejszych phantomach szt. 1, w PH4 szt. 2) sa w nogach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.