Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 22:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 20 lis 2016, 02:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
Witam, kupiłem ostatnio OSD i Programator. Staram się od dłuższego czasu wgrać na płytkę jakiekolwiek oprogramowanie żebym mógł sobie poukładać ten ekranik, ale za żadne skarby nie jestem w stanie nic wgrać. W arduino zawsze wgrywanie czegokolwiek, kończy się się błędem "avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00" Wgrywałem sterowniki do programatora różne po kilkanaście razy, próbowałem z różnymi oprogramowaniami do osd, za każdym razem błąd. Probowałem wykonać wszystko na drugim komputerze ten sam efekt, starsza wersja arduino też nie pomogła. Nie wiem co zrobić z tym osd :/ Ktoś miał taki problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 lis 2016, 11:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 652
Lokalizacja: Kraków
masz scrossowane linie tx i rx pomiędzy adapterem a arduino(minimosd)?
masz podłączoną linię resetu/resetujesz arduino(minimosd) ręcznie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 lis 2016, 20:19 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
volender pisze:
masz scrossowane linie tx i rx pomiędzy adapterem a arduino(minimosd)?
masz podłączoną linię resetu/resetujesz arduino(minimosd) ręcznie?


TX i RX tak, co do restetu... gdzie takowa wgl się znajduje na takiej płytce? :/ (jest wgl na niej?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 lis 2016, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 652
Lokalizacja: Kraków
poczytaj mniej więcej tutaj: viewtopic.php?f=60&t=18699&start=315#p419341 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 00:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
volender pisze:
poczytaj mniej więcej tutaj: viewtopic.php?f=60&t=18699&start=315#p419341 :)


Znalazłem z tego wątku informacje gdzie jest przycisk reset, ale powiedziałbym że nie wiem co dalej. bo złączenie go nie daje rezultatów, z czym kolwiek bym go nie złączył i kiedy bym go nie złączył ._.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 00:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7325
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Spr czy ftdi jest dobre? Masz np gps, żeby spr? Często, gęsto ftdi jest podróbką. Miałem takie samo (tak samo wyglądało) i też było lewe..
Po zakupie oryginalnego ftdi, poszło od strzału.
http://allegro.pl/konwerter-usb-rs232-i ... 67672.html

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 01:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
Swoje FTDI sprawdzałem gpsem kilka tygodni temu, myślę że nagle mu się nie odmieniło że nagle nie działa, chociaz sprawdzę :/

Sprawdziłem teraz w tym momencie i poprzez FTDI gps ładnie łapie i pokazuje na ekranie satelity, więc sterowniki są w porządku i chyba sam programator także :/

Adrián pisze:
Po zakupie oryginalnego ftdi, poszło od strzału.


Miałeś ten sam problem z jakimś poprzednim ftdi?

EDIT - scalenie

Adrián pisze:
Po zakupie oryginalnego ftdi, poszło od strzału.
http://allegro.pl/konwerter-usb-rs232-i ... 67672.html


Brakuje mi pomysłów... Zakupiłem powyżej podany programator, mam nadzieje że zadziała...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 15:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
filip6464 pisze:
... Zakupiłem powyżej podany programator, mam nadzieje że zadziała...


Wcale niekoniecznie :-) Mam też Minima i podobny problem. Bootloader daje się wgrać ale komunikacja ze światem niestety nie działa. Sprawdzałem 2 FTDI (oba na pewno sprawne) i nic.
Mam podejrzenia, graniczące z przekonaniem, że u mnie uwalona jest Atmega :-( U Ciebie niestety może być podobnie choć lipny FTDI też możliwy.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Zamiast programatora polecam zaopatrzyc sie w Arduino Nano. Na BG w podobnej cenie. I mamy wszystko w jednym programatory, konwertery sygnalu itp. Mi minimosd nawet nie sprzeciwil sie kiedy podpialem go do Arduino

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 22:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7325
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
filip6464 pisze:
Miałeś ten sam problem z jakimś poprzednim ftdi?

Z tym samym czerwonym, który Ty masz.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 22:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 652
Lokalizacja: Kraków
FTDI swojego czasu wypuściło sterowniki, które psuły układy, które były podrobione, ale z tego co wiem, już się chyba wycofali z tej praktyki i najnowsze sterowniki powinny być ok.

A sam adapter działa Ci ok? Masz echo?
Sprawdź, czy po zwarciu tx z rx w adapterze, po wysłaniu czegoś z konsoli, otrzymasz to samo w odpowiedzi (możesz użyć putty, realterm, terminala z adruino...).

Możesz też z np. realterma wymusić zmianę stanu wyjścia DTR - zobacz multimetrem czy faktycznie się coś zmienia.

Jakim napięciem jest zasilane minimosd?

Aby wgrać firmware do atmegi z adruino, komputer musi się połączyć z bootloaderem, a ten jest aktywny przez ~2 sekundy po starcie atmegi. Dlatego właśnie potrzebny jest ten reset, aby ją zrestartować i bootloader nasłuchiwał.
Możesz taki reset zapodać też ręcznie tuż przedtym, jak pc zacznie wysyłać dane do atmegi.

Jeżeli ftdi jest ok, to może to Ci coś rozjaśni?
https://quadmeup.com/how-to-flash-mw-os ... -minimosd/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 23:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 50
volender pisze:
A sam adapter działa Ci ok? Masz echo?
Sprawdź, czy po zwarciu tx z rx w adapterze, po wysłaniu czegoś z konsoli, otrzymasz to samo w odpowiedzi (możesz użyć putty, realterm, terminala z adruino...).


Gps działał podłączony do programatora, to sam tx i rx na pewno działa


volender pisze:
Jakim napięciem jest zasilane minimosd?


5V

volender pisze:
Jeżeli ftdi jest ok, to może to Ci coś rozjaśni?
https://quadmeup.com/how-to-flash-mw-os ... -minimosd/


Czytałem, wszystko jak w tej instrukcji i podobnie jak w kolejnych które spotkałem, nic się nie udało, szczerze liczę że nowy programator pomoże, bo jak nie to muszę kupić arduino trochę szybciej niż planowałem sobie kupować :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 08:13 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 mar 2013, 08:55
Posty: 97
Lokalizacja: Tczew
Też miałem problem z połączeniem za pomocą tego FTDI.

_________________
pozdrawiam
Grzegorz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
Moje przekonanie okazało się słuszne, walnięta była Atmega. Po wymianie bez problemów komunikuje się z otoczeniem, soft teraz wgrywa się bez problemów.
Wniosek z tego, że nie zawsze winne jest FTDI. Jeśli jest przetestowane i działające to z minimem też musi działać, a jak jest inaczej to trzeba szukać innych przyczyn.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 23:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7325
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie no jasne, tylko u mnie winne było ftdi i to takie "same". A jak koledze działał, to nie ma sensu kupować drugiego.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.