Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 23:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 553 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: środa 22 cze 2016, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Nie przejmuj się tym skakaniem napięcia. Widocznie są spadki na układach zabezpieczeń w aparaturze. 9.5V wystarcza ze sporym zapasem do zasilania MOD'a.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: sobota 06 sie 2016, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 128
Lokalizacja: Warszawa
Cześć,
mam w posiadaniu eleres moda. Chciałbym wyrzucić go na maszt i zrobić retransmisję z 2,4GHz. Podpowiedzcie jak bezpiecznie przesłać 10 kanałów (tyle potrzebuje) do TX żeby RX wypuścił je sbusem. Mam w aparaturze oprogramowanie er9x i mogę ustawić ppm16 ale jeśli 8 kanałów będzie na max to wystarczy ruszyć 9 i tx zmienia diode na czerwoną. Pewnie nigdy nie trafię takiej konfiguracji w locie ale nie daje mi to spokoju. Czy można dodać do TX możliwość wpuszczenia sbusa ? albo może jest jakiś inny zawiły sposób.
Może wystarczy jakieś specyficzne ustawienie ramki w er9x ?

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: sobota 06 sie 2016, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Ok, zacznijmy od tego jakie moduły 2.4G chcesz użyć do retransmisji. Jeśli oryginalne z TG9x to niestety ale one łykają tylko 8 kanałów.
Na retransmisję są dwie metody:
1. Moduł Frsky do aparatury + odbiornik FrSky z S-BUS + konwerter z S-BUS na PPM.
2. Arduino + moduł BlueTooth do aparatury, oraz drugi moduł BlueTooth podłączony wprost do MOD'a.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: niedziela 07 sie 2016, 15:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 18:42
Posty: 153
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
viewtopic.php?p=379164#p379164
Sprawdzone w boju. Działa bez problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: niedziela 07 sie 2016, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 128
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Ok, zacznijmy od tego jakie moduły 2.4G chcesz użyć do retransmisji. Jeśli oryginalne z TG9x to niestety ale one łykają tylko 8 kanałów.
Na retransmisję są dwie metody:
1. Moduł Frsky do aparatury + odbiornik FrSky z S-BUS + konwerter z S-BUS na PPM.
2. Arduino + moduł BlueTooth do aparatury, oraz drugi moduł BlueTooth podłączony wprost do MOD'a.


Mam frsky XJT i do tego 8XR z sbusem. Czy mozesz mi wyjaśnić czemu potrzebuje konwertera z sbus na ppm skoro to ppm jest problemem zeby wysłac na raz 10 kanałów ? I czy jest jakaś możliwość żeby RX eleresa rozpoznawal sbusa ?

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: niedziela 28 sie 2016, 08:26 
Offline

Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 23:03
Posty: 112
Lokalizacja: Wrocław
Hej, czy to możliwe że na pozycji LOW w modzie, zasięg się skończył na ok 1km od bazy ? nic nie zasłania, wysokość ok 150m.

_________________
Sky Surfer 1400 był, jest Zagi 2,3m :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: niedziela 28 sie 2016, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Zasięg jest również zależny od jakości anten, czyli ich dostrojenia do konkretnej częstotliwości :-P Przy kiepskich antenach, może "się skończyć" i na 500m.

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: niedziela 28 sie 2016, 09:51 
Offline

Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 23:03
Posty: 112
Lokalizacja: Wrocław
anteny od kkacpra, także raczej ok ;) no nic, sprawdze na "high" jak sprawy się mają

_________________
Sky Surfer 1400 był, jest Zagi 2,3m :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: poniedziałek 29 sie 2016, 14:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1576
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
lukkoz pisze:
Hej, czy to możliwe że na pozycji LOW w modzie, zasięg się skończył na ok 1km od bazy ? nic nie zasłania, wysokość ok 150m.


Wystarczy że coś Ci sieje w modelu albo na ziemi.
U mnie z mobiusem na pokładzie, mam około 900m-1,1km na low, a bez mobiusa już koło 1,5, wątpię żeby to był przypadek, a pewnie to nie jedyny siewca w moim latadle :)
Tylko że ja w nadajniku mam rmielca antene, a w modelu samorobnego dipola ledwo co od miarki :)

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: poniedziałek 29 sie 2016, 14:44 
Offline

Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 23:03
Posty: 112
Lokalizacja: Wrocław
hmm, w modelu to tylko Remzibi OSD kamerka i to wszystko.
Na ziemi fakt, siedziałem w pobliżu aku i odbironika video, ale czy to może nawzajem się zagłuszać ? bo obraz też już miałem czarno-biały ;)

_________________
Sky Surfer 1400 był, jest Zagi 2,3m :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: poniedziałek 29 sie 2016, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Na 100mW zasięg powinien być przynajmniej 10km.
Jakiej anteny w nadajniki video używasz i jaki to konkretnie nadajnik?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: poniedziałek 29 sie 2016, 19:42 
Offline

Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 23:03
Posty: 112
Lokalizacja: Wrocław
nadajnik niby fox800 (kupilem uzywke na forum) ,anteny od kkacpra GP wystrojone na 1200mhz.
nadajnik video na ogonie, eleres w kabinie, OSD pod skrzydłem.

Po przełączeniu na HIGH gdy samolot był ogonem do bazy zasięg ok 40%, gdy go obróciłem dziobem do bazy RSSI skoczyło 70%, odległość 1200m od bazy.

https://www.youtube.com/watch?v=ABFaBVy2eVc

na odległości ok 350-400m RSSI skakało też na 60% :/

_________________
Sky Surfer 1400 był, jest Zagi 2,3m :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: poniedziałek 29 sie 2016, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 sty 2012, 02:03
Posty: 1202
Lokalizacja: łęczyca
Chyba kolego sam przeczysz sobie.
Piszesz że nic nie przesłania a po nawrocie rssi znacząco wzrasta.
Posłuchaj dobrych rad długodystansowców i rozmieść anteny po kocówkach skrzydeł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: wtorek 30 sie 2016, 07:30 
Offline

Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 23:03
Posty: 112
Lokalizacja: Wrocław
dlaczego sobie przecze ? nie jestem aż tak obyty w temacie i pytam po prostu, czy to możliwe że jak antena jest na dziobie to mogą być aż takie straty zasięgu.
Dodatkowo zauważyłem, że eldisp traci dane z telemetrii po ok 500-600m od bazy.

_________________
Sky Surfer 1400 był, jest Zagi 2,3m :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: wtorek 30 sie 2016, 13:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Opisywane przez Ciebie zasięgi ewidentnie są za słabe. Umiejscowienie anten wg mnie nie ma aż takiego wpływu. Coś jest nie tak albo z mocą nadawania, albo z antenami, choć nawet na byle jakich dipolach ciętych z grubsza z centymetra eleres na 100mW da spokojnie parę km zasięgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 553 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.