Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lut 2018, 02:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 12 lip 2016, 06:35 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 maja 2015, 12:03
Posty: 26
Witam, zakupiłem kamerkę FPV AIO 600TVL i próbuje ją podłączyć do Hubsan x4 h107c. Wszystko ładnie pięknie ale niestety po odpaleniu silników obraz zaczyna "falować". Kupiłem do tego regulator S8V3A myśląc, że po ustawieniu na wyjściu 3,7V będzie do kamery dochodzić cały czas równe napięcie. Niestety tak nie jest, nadal są "fale". Podłączenie tego regulatora "przed" wejściem zasilania do płytki sterującej jeszcze pogorszyło sprawę. Lepiej jest po podłączeniu go z samej płytki sterującej. Ale nadal nie jest idealnie. Maciej jakieś pomysły gdzie robię błąd?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lip 2016, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 sty 2015, 12:44
Posty: 80
Lokalizacja: Rzeszów
Podłączasz po ten sam pakiet co zasila silniki tak? Spróbuj zastosować prosty filtr przeciwzakłóceniowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lip 2016, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 435
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
daj jakiś mikro filtr lc ;-)

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lip 2016, 20:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 maja 2015, 12:03
Posty: 26
bloodmoon pisze:
Podłączasz po ten sam pakiet co zasila silniki tak? Spróbuj zastosować prosty filtr przeciwzakłóceniowy.

Tak, podłączam przez ten sam pakiet ale kamera idzie jeszcze przez regulator napięcia.

Majk99 pisze:
daj jakiś mikro filtr lc ;-)


Myślicie o jakimś dławiku czy o bardziej o pasywnym co się kabel owija wkoło niego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lip 2016, 21:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 sty 2015, 12:44
Posty: 80
Lokalizacja: Rzeszów
Raczej wydaje mi się że aktywny filtr będzie lepszy


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lip 2016, 21:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 maja 2015, 12:03
Posty: 26
Kurcze a jakieś konkretniejsze przykłady? Nigdy z takich bajerków nie korzystałem i nie bardzo wiem o co chodzi. :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 06:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1390
Lokalizacja: Mielec
bloodmoon pisze:
Raczej wydaje mi się że aktywny filtr będzie lepszy

Filtr aktywny do filtrowania zasilania?

Jest na forum schemat filtra LC. Może pomoże:
viewtopic.php?f=5&t=8360

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 07:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 sty 2015, 12:44
Posty: 80
Lokalizacja: Rzeszów
Przepraszam moja pomyłka, oczywiście filtr z elementów pasywnych, chodziło mi że włączony w obwód a nie pierścień ferrytowy jak kolega wcześniej pisał.

Errare humanum est.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 349
Lokalizacja: Kraków
Nie trzeba żadnych dodatkowych elementów.
hej, sprawdziłeś miernikiem czy na pewno masz wystarczające napięcie na VOUT z tej przetwornicy?
Z tego co patrzę to jest identyczna, którą mam w swoim H8. Jeden myk który musiałem zrobić to na sztywno podlutować pin SHDN do VIN, bez tego regulacja była dziwna i nie dawała mi odpowiedniego napięcia.
Opisane z tym SHDN to jest na stronie https://botland.com.pl/przetwornice-imp ... results=71

BTW: Tak patrzę na ten zestaw, to chyba trochę przepłaciłeś, poniże 100zł można było mieć, co prawda osobno nadajnik i kamerkę no ale 70zł robi różnicę.

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 16:01 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 maja 2015, 12:03
Posty: 26
Roger pisze:
Nie trzeba żadnych dodatkowych elementów.
hej, sprawdziłeś miernikiem czy na pewno masz wystarczające napięcie na VOUT z tej przetwornicy?
Z tego co patrzę to jest identyczna, którą mam w swoim H8. Jeden myk który musiałem zrobić to na sztywno podlutować pin SHDN do VIN, bez tego regulacja była dziwna i nie dawała mi odpowiedniego napięcia.
Opisane z tym SHDN to jest na stronie https://botland.com.pl/przetwornice-imp ... results=71

Faktycznie, miałeś rację. Połączenie SHDN z VIN pomogło, ale wcześniej też sprawdzałem z dławikiem i też zadziałało!
W każdym bądź razie bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :))


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 lis 2016, 22:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
witajcie . odgrzeje kotleta .
chce kupić to kombo co kolega na górze podał .
mam tego hubsana i co to znaczy : na sztywno podlutować pin SHDN do VIN
druga sprawa kolega roger napisał że jest jakiś zestaw tańszy a osobno - jaką dokładnie kamere i nadajnik miałeś na myśli ?
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 lis 2016, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 349
Lokalizacja: Kraków
gebe14 pisze:
witajcie . odgrzeje kotleta .
chce kupić to kombo co kolega na górze podał .
mam tego hubsana i co to znaczy : na sztywno podlutować pin SHDN do VIN
druga sprawa kolega roger napisał że jest jakiś zestaw tańszy a osobno - jaką dokładnie kamere i nadajnik miałeś na myśli ?
pozdrawiam


Cześć, generalnie możesz kupić kombo, nawet są już w abc-rc,
Co do kamerki to jest dokładnie to samo co w abc-rc, nie jest specjalnie drogie: http://abc-rc.pl/kamera-plytkowa-micro- ... z4Q4GORfR8 (Znajdziesz to samo na banggood)

Co do nadajnika to używam np coś w stylu: http://www.banggood.com/FX-MM213TL-5_8G ... mds=search

Jak zsumujesz to wychodzi taniej niż 100zł chociaż na BG już są i combo poniżej 100zł np :

http://www.banggood.com/Eachine-TX02-Su ... mds=search

Aaa, co do przetwornicy to znalazłem jeszcze mniejszą, nie regulowaną więc nie ma problemów z jakimś dodatkowym lutowaniem

Obrazek

i sprawuje się świetnie!

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 lis 2016, 09:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7662
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kup od razu combo. Będziesz mógł łatwo wykorzystać w innym modelu.
Chyba najlżejsze, było dedykowane do eachine qx90. Oczywiście pasuje do wszystkiego.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 lis 2016, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
hmm... to kombo co pisałem z kuponem mam za 110 zeta z eu ...
ale to co ty podałeś : http://www.banggood.com/Eachine-TX02-Su ... mds=search

jest za 74 zeta i jak dopłace 7 zeta bedą ją miał w max 10 dni .

myślisz że jest conajmniej taka sama jak podałem wcześniej ?

teraz co do przetwornicy - gdzie ją kupić .. możesz dać jakiegoś linka ?

ktoś pisał o jakimś mostkowaniu -- wiesz o co chodzi i jak to zrobić ?

google już kupiłem w hk quanum cyclops za 200 zeta z przezyłką z eu .,...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 lis 2016, 20:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 349
Lokalizacja: Kraków
jak kupisz kombo, tam juz jest napięcie przefiltrowane i nie powinno być problemów z zakłóceniami
przetwornica z botland.com.pl znajdziesz step-up U1V10F5 5V 1,2A

co do vtx i kamery, no to juz poszukasz, zastanowisz sie i kupisz co uznasz za właściwe - szkoda ze w abc-rc sie skonczyly, moze w polsce winnym sklepie,... albo na allegro już są, ostatnio mini fpv drony są na topie :)

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.