Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 lis 2017, 19:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 01 lip 2016, 14:51 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 15:47
Posty: 16
Witam

zakupiłem OSD Micro MinimOSD 14x14mm do APM/ Pixhawk i Naze32/ Flip32
(http://abc-rc.pl/micro-minim-osd-14x14)

Podłączyłem go jak na zdjęciu:
Obrazek

oraz robię dokładnie jak na filmie poniżej:


No i wyskakuje mi błąd i nie mogę go zaprogramować, wyskakuje komunikat:
Obrazek

Ma ktoś pojęcie jak się z tym uporać aby działało pod NAZE32 CLEANFLIGHT ?

Z góry dzięki za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 15:05 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 412
Rozwiń narzędzia i zobacz czy dobrze masz ustawiony programator. Wątpię by był to STK500 ;)

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 15:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 861
Lokalizacja: Ruda Śląska
Rx z Tx skrosowane?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 15:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 15:47
Posty: 16
Szper pisze:
Rozwiń narzędzia i zobacz czy dobrze masz ustawiony programator. Wątpię by był to STK500 ;)


Jest raczej dobrze, screen poniżej:
Obrazek

EDIT - scalenie

lotpawel pisze:
Rx z Tx skrosowane?


Tak sprawdziłem jest OK - są skrosowane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 15:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
Pierwsza rzecz do sprawdzenia to adapter USB. Tanie adaptery z FTDI maja zwykle podrobke chipa ktory jest brickowany rzez niektore sterowniki.

Dopiero jak sie upewnisz ze sam adapter dziala poprawnie mozesz probowac z Minimem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 23:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 15:47
Posty: 16
pawelsky pisze:
Pierwsza rzecz do sprawdzenia to adapter USB. Tanie adaptery z FTDI maja zwykle podrobke chipa ktory jest brickowany rzez niektore sterowniki.

Dopiero jak sie upewnisz ze sam adapter dziala poprawnie mozesz probowac z Minimem.


Witam

miałeś racje.

Wgrałem bez problemu za pierwszym razem z ARDUINO NANO.

GUI mi działa bez problemu, ale powstał kolejny problem.

W GUI wszytsko działa, zczytuje i nadpisuje - jest OK.

Po podłączeniu do NAZE32 i monitora niestety nie pokazuje nic.

Próbowałem w ustawieniach zmieniać NTSC i PAL i nadal nic.

Ktoś wie o co chodzi, jak to włączyć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 23:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 652
Lokalizacja: Kraków
imo nawet bez podłączenia do FC powinieneś mieć wyświetlany splashScreen przy uruchomieniu minima.
Obraz jest czarny, czy przekazuje obraz z kamery i nic nie nanosi?

Jeżeli to pierwsze, to zweryfikowałbym, czy napięcie zasilania minima to co najmniej 4.75 V.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 23:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 15:47
Posty: 16
Jak podłącze kamerkę to przekazuje obraz.

Jak nie to wyświetla sam czarny ekran, bez napisów co to za oprogramowanie itp.

Nie wchodzi do menu przy próbie wejścia z aparatury.

Podłączałem również na oddzielnym BEC i nie wyświetla nic, nawet przy uruchomieniu.

A w programie jak podłącze pod komputer to zapisuje i odczytuje zmiany.

.... ręce opadają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 wrz 2016, 06:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 21 cze 2016, 05:46
Posty: 0
Lokalizacja: Wrocław


Poradziłes sobie z tym problemem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 wrz 2016, 08:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7319
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Możesz wrzucić schemat podłączenia pod nano? Mam trochę inny problem, ale też już nie chce się nic wgrywać. Raczej nie jest to kwestia ftdi bo działał zawsze poprawnie, ale wolę się upewnić. Na kolejnego minima czekam, ale może uda się go jeszcze reaktywować.

Ten jest poprawny?
https://oscarliang.com/ctt/uploads/2014 ... nimOSD.jpg

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 wrz 2016, 09:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 kwie 2014, 12:04
Posty: 9
Lokalizacja: Wołomin
Witam miałem podobny problem. Upewnij się w jakim trybie chodzi kamera czy NTSC czy pal bo jak się nie zgadza to nie ruszy a druga sprawa to sprawdź config przy wgrywaniu softu tam jest taki motyw że mozna włączać i wyłączać osd switchem u mnie było to ustawione domyślnie na off tzn. Ustawiony switch był switch są tam 2 opcje do wyboru odfajkowalem obie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 21:37 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 79
Lokalizacja: Radom-Polandia
Działało a teraz nie działa.....
Micro Minim OSD. Działało, ale po wymianie regulatorów już nie działa.
Wiem co ma piernik do wiatraka.... opisuje tylko jak doszło do tego
Obecnie po podłączeniu pod osd mam czarny ekran, bez napisów.
Po ominięciu osd normalnie wyświetla obraz z kamery.
Czytam i czytam ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania.
Pomocy....proszę
Zna ktoś rozwiązanie? To już drugie osd z takim problemem.

_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 861
Lokalizacja: Ruda Śląska
podłącz pod minima "czyste" zasilanie 5V np. ze stabilizatora lm7805 i sprawdź.
nie wiedomo też jaką masz instalację więc ciężko wróżyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7319
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Świeci się zielona dioda na minimie?
Jeśli nie, to raczej padł. Jak mój. Sprawdź jeszcze podpinając go pod arduino i wrzuć ponownie soft. Może masz więcej szczęścia i ruszy.

W moim pokazuje podobne bzdury do tego

Obrazek

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 paź 2016, 09:01 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 79
Lokalizacja: Radom-Polandia
Wgrywałem nowy soft, poszło dobrze bez problemów.
Zapisuje i odczytuje ustawienia prawidłowo.
Po podpięciu do drona świeci niebieska dioda ale zielona ledwo ledwo...
Natomiast po podpięciu do programatora, świeci niebieska i mruga zielona.

Mam podpięte zgodnie z tym rysunkiem:
Obrazek


Mam też PDB z bac 5v i 12v i tam jest podpięta kamera.
Kamera pod 5v a nadajnik pod 12v (ts5828)
Filtr jest na PDB więc nie ma potrzeby drugiego? chyba....

_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.