Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 02 gru 2020, 13:15

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 25 maja 2016, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
pepis85 pisze:
No to się już wyjaśniło dlaczego po 4km obraz kaput . Mam ten sam nadajnik i ostatnie loty z JaNoT'em pokazały, że na jego nadajniku i mojej bazie 11km pękło i obraz żyleta. Pozdro. Nic tylko zmiana nadajnika mnie czeka.
Ja myślę że tu jest pełna loteria z tym modelem nadajnika. Ja psioczę (i jak wyszło z pomiarów - bardzo zasadnie psioczę) ale też były na forum egzemplarze (np Cholo bronił tego sprzętu z uporem godnym lepszej sprawy - na moje oko) które "dawały radę". Chociaż bardziej się skłaniam do tego że te dobre to były rodzynki, pojedyncze rodzynki :-)
A całe tony tego "pseudofoxa 700mW" raczej się nie nadają do niczego , no może do retransmisji sygnału z masztu do walizki ;-)
No bo jak tu można mówić o dobrym sygnale, skoro na najważniejszym dla amerykanów kanale (jedynym legalnie dopuszczonym w usa) czyli 1280MHz te złom daje całe 28mW :-) :-) :-)
Generalnie, od kilku lat zalecam, dla świętego spokoju - omijanie tego modelu nadajnika czyli "udawany fox 700 w niebieskiej /fioletowej puszce". Lepiej brać sprawdzonego FOXa.
Czasem też się inne fajne przytrafiają, mam taki z ebaja co ma pancerny czarny radiator, o jakiś taki, czterokanałowy:
Obrazek
Oskubałem go z radiatora (niełatwe zadanie - diax i dremel w użyciu bo jest wklejony) i pomierzyłem (dorzucę do tabelki) i całkiem znośne 200-300mW (wprawdzie jest sprzedawany jako 700mW :-) ) i mały pobór prądu i stabilne trzymanie mocy , wyjątkowo jak na TX na paśmie 1.2GHz - niewrażliwy na wysokość napięcia zasilającego - od 10 do 14V trzyma równo :idea:
Przykładowy link do niego : http://www.ebay.com/itm/700mw-FPV-Trans ... SwofxUbp72

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 cze 2016, 18:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1331
Lokalizacja: Berlin
Odnośnie tematu który Rurek zapodał. W manualu są dwie kwestie które się troszkę wykluczają;
"WARNING: Do not exceed the maximum input power level of 0dBm, or permanent
damage may be caused. "

"For power levels around 500mW, a 30dB attenuator is suitable.
For power levels up to 2W, use a 40dB attenuator instead. "

Czyli chłopy by nie zepsuć miernika mierzymy tak do 1-1.2W by nie było przypału. Chyba, że ktoś wie gdzie domówić 40dB Attenuator.

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 cze 2016, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 20 maja 2015, 15:24
Posty: 44
Lokalizacja: Wrocław
Witam,

Na początku podziękowania dla Rybskee za inicjatywę :).

Miałem możliwość zmierzenia:
- Aparatura Flysky FS-i6 z wyprowadzonymi RP-SMA zamiast oryginalnych w budowanych dipoli,
- TS5828s 600mW mini - tani 40-kanałowy nadajniczek z BG:

Podsumowując:
Flysky FS-i6
Tryb AFHDS2A (telemetria włączona):
- CH1 - 27,7mW
- CH2 - 27,7mW
(wartość stabilna, ani drgnie)

AFHDS (telemetria wyłączona / stary protokół Flysky)
- CH1 - 6..25mW
- CH2 - 6..25mW

(tutaj zachowanie ciekawe - moc narasta "piłokształtnie" od ~6mW do 25mW po czym spada do 6 i tak w kółko; okres ~3sekundy - dużo! Jak wygląda to naprawdę, nie wiem, pomiar jest za wolny).


TS 5828s 600mW mini
Z racji tego, że zakres FR5 pokrywa dosyć równo całe pasmo, zdecydowałem się na pomiary właśnie na nim. Pomiarów dokonałem najpierw "jak-dostarczyli-z-BG" w trybie: temperatura pokojowa=start, po 30s, po 60s. Następnie pomiarów dokonałem z założónym radiatorem (rozmiarów zbliżónych do samej płytki i wysokości ok 12mm), taki do obudów TO-220, może ciut większy.


Range Channel Freq [kHz] start 30s 60s 30s-60s
FR5 1 5658 NH-> 515 480 464 WH-> 497-480
FR5 2 5695 NH-> 480 448 432 WH-> 480-464
FR5 3 5732 NH-> 327/480 306/464 288/464 WH-> 316
FR5 4 5769 NH-> 278 269 253 WH-> 296
FR5 5 5806 NH-> 435 403 389 WH-> 418
FR5 6 5843 NH-> 360 327 306 WH-> 363
FR5 7 5880 NH-> 261 244 230 WH-> 261
FR5 8 5917 NH-> 253 229 215 WH-> 224

(NH = No heatsink, WH = With heatsink)

Jak widać, najwięcej mocy dostaniemy na dole pasma. Ponadto, temperatura ma duży wpływ na moc nadajnika. Zastosowanie radiatora / zapewnienie dobrego chlodzenia z pewnością poprawi zasięg.

Dodatkowo, podczas testów zauważyłem, że poruszanie nadajnikiem ma wpływ na odczyty miernika. Pierwsze co zrobiłem, chwyciłem za lutownicę i poprawiłem połączenie - nadajnik, gniazdo anteny. Nie pomogło. Metodą organoleptyczną doszedłem do przyczyny - niepewny styk pomiędzy wyjściem nadajnika a przewodem załączonym do miernika. Lekkie dociśnięcie (nie zaginać! wystarczy lekko docisnąć w prostej linii) poprawia styk i od razu odczyty są lepsze :).
Przy okazji tych eksperymentów, podłączyłem swój przewód zamiast oryginalnego - tani-chiński RG-316. Wyniki poniżej pokazują, jak przewód może wpłynąć na odczytaną moc. Tym razem pomiar kilka sekund po włączeniu, dla pasma FR3:
Range Channel Freq [kHz] Immersion cable China cable
FR3 1 5705 448 464
FR3 2 5685 432 486
FR3 3 5665 432 237
FR3 4 5645 448 237
FR3 5 5885 418 418
FR3 6 5905 418 480
FR3 7 5925 418 230
FR3 8 5945 389 215


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 cze 2016, 15:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Szkoda że nie zmierzyłeś wpływu napięcia zasilania na wyniki. Bo czasem jest to dość kluczowa informacja.
Do przyszłych mierniczych - Panowie mierzcie moc przy min, 12V oraz max napięciu, przynajmniej takie trzy pomiary aby sprawdzić czy ma wpływ. Dla dociekliwo-cierpliwych można jeszcze (tak jak ja na przykład) próbować wykryć próg dolny zasilania, przy którym nadajniki pracują poprawnie. To jest naprawdę ważna informacja - co z tego że nadajnik daje np 200mW gdy podczas ostrego gazowania napięcie siada poniżej progu i nadajnik nie działa....warto taką informację prezentować.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 cze 2016, 15:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 20 maja 2015, 15:24
Posty: 44
Lokalizacja: Wrocław
Rurek pisze:
Szkoda że nie zmierzyłeś wpływu napięcia zasilania na wyniki. Bo czasem jest to dość kluczowa informacja.
Do przyszłych mierniczych - Panowie mierzcie moc przy min, 12V oraz max napięciu, przynajmniej takie trzy pomiary aby sprawdzić czy ma wpływ. Dla dociekliwo-cierpliwych można jeszcze (tak jak ja na przykład) próbować wykryć próg dolny zasilania, przy którym nadajniki pracują poprawnie. To jest naprawdę ważna informacja - co z tego że nadajnik daje np 200mW gdy podczas ostrego gazowania napięcie siada poniżej progu i nadajnik nie działa....warto taką informację prezentować.

Dobiłeś mnie, całkowicie o tym zapomniałem . Napięcie przy którym był pomiar - 12,3V.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 cze 2016, 06:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1430
Lokalizacja: Mielec
Tylko ze w nadajnika 5.8 nie ma to sensu. Tam zawsze jest przetwornica a same moduły działają na 3.3V. Tylko pobór prądu maleje.
Dla nadajników typu fox 1.2 to ma sens.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 cze 2016, 07:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 20 maja 2015, 15:24
Posty: 44
Lokalizacja: Wrocław
cebulator pisze:
Tylko ze w nadajnika 5.8 nie ma to sensu. Tam zawsze jest przetwornica a same moduły działają na 3.3V. Tylko pobór prądu maleje.
Dla nadajników typu fox 1.2 to ma sens.

Mimo wszystko, warto było by to udowodnić :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 cze 2016, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1430
Lokalizacja: Mielec
W pomiarach Rurka to widać. Ale jak chcesz to można sprawdzać ale nie widzę sensu.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 cze 2016, 07:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
cebulator pisze:
ale nie widzę sensu.
Sens jest zawsze, nawet przy 5.8 warto wiedzieć gdzie jest dolna granica:
pomiary rurka w arkuszu pisze:
UWAGI: działa od 4,5V, spadek mocy przy zasilaniu <= 4,92V, od 4,93V trzyma równo aż do 15V.
np. 4,5V --- spadek z 448mW do 351mW
poniżej 4,3V przestaje działać.....

I gdy masz powyższą wiedzę to wiesz że jak Ci siądzie zasilanie (bo masz jakiś dziwny setup że 5V przy gazowaniu spada poniżej 4,3V) i tracisz wizję to przynajmniej wiesz na czym stoisz a nie szukasz po omacku przyczyn.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 cze 2016, 08:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1430
Lokalizacja: Mielec
Nie wiem dlaczego miałbym zasilać nadajnik wideo z 5V. Ogólnie to nie pchałbym się w jakąkolwiek granicę zakresu zasilania.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 lis 2010, 14:56
Posty: 883
Lokalizacja: Warszawa
Prośba do Modów o przeniesienie tego postu do wątku viewtopic.php?f=2&t=32689 - to będzie chyba lepsze miejsce.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W końcu znalazłem trochę czasu aby dokończyć pomiary nadajnika Quanum Elite X40 600mW 5.8GHz.

Obrazek

- zmierzone wszystkie kanały
- nadajnik zasilany z 12V podczas wszystkich pomiarów
- pomiary w temperaturze pokojowej
- pomiar każdego kanału zaczynałem na zimnym nadajniku
- pierwszy odczyt po 30 sekundach
- drugi odczyt po 3 minutach jak nadajnik był już wyraźnie ciepły a nawet prawie lekko gorący

Zakładając, że nadajnik będzie miał w modelu dobre chłodzenie, bardziej ciepły już się chyba nie powinien zrobić.

Przykładowe zdjęcie z pomiaru kanału nr 1 zakres E, 5705 MHz - pokazywany wynik równo po 5 minutach od włączenia nadajnika:
Obrazek

Link do wyników (arkusz Google sheet): https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Jakby komuś link nie działał, to postać tekstowa, kolumny: zakres, kanał, częstotliwość, mW po 30sec, mW po 180sec

F 1 5740 749 633
F 2 5760 743 642
F 3 5780 723 626
F 4 5800 745 582
F 5 5820 673 562
F 6 5840 723 582
F 7 5860 723 562
F 8 5880 673 562

E 1 5705 777 697
E 2 5685 778 723
E 3 5665 835 749
E 4 5645 865 805
E 5 5885 697 504
E 6 5905 626 504
E 7 5925 604 486
E 8 5945 604 486

A 1 5865 649 523
A 2 5845 649 582
A 3 5825 649 562
A 4 5805 673 582
A 5 5785 673 582
A 6 5765 697 604
A 7 5745 723 626
A 8 5725 726 649

R 1 5658 835 749
R 2 5695 777 673
R 3 5732 723 626
R 4 5769 697 604
R 5 5806 649 562
R 6 5843 626 523
R 7 5880 626 523
R 8 5917 604 486

B 1 5733 723 626
B 2 5752 749 604
B 3 5771 723 626
B 4 5790 673 604
B 5 5809 649 604
B 6 5828 649 562
B 7 5847 673 542
B 8 5866 649 542

Przykładowe zdjęcia z pomiaru kanału nr 4, zakres E (najwięcej oddawanej mocy):
- po 30 sec
Obrazek

- po 180 sec
Obrazek

- po 300 sec
Obrazek


Za parę dni opublikuję pomiary odbiornika TS832 600mW 5.8GHz rev 3.0:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Mariusz


Ostatnio zmieniony czwartek 16 cze 2016, 05:58 przez marimach77, łącznie zmieniany 4 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1331
Lokalizacja: Berlin
Zdjęcia się nie ładują. Dzięki za wyniki!
Z racji, że chłopaki na prawdę szybko się uwijają z mierzeniem (za co dziękuję) zachęcam do dopisywania się ;)

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2181
Lokalizacja: Opole
Właśnie za niedługo będę chciał się jeszcze raz dopisać bo pojawiły się nowe nadajniki, ale jeszcze czekam aż dopłynie jeden.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=46147


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 cze 2016, 05:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 lis 2010, 14:56
Posty: 883
Lokalizacja: Warszawa
Rybskee pisze:
Zdjęcia się nie ładują. Dzięki za wyniki!

Poprawiłem.

_________________
Pozdrawiam - Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 cze 2016, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 380
marimach77 pisze:
Za parę dni opublikuję pomiary odbiornika TS832 600mW 5.8GHz rev 3.0:


Parę dni temu przyleciał do mnie i nie sprawdziłem nawet, że to rev 3.0.
Czekam na testy :) (ale podejrzewam ,że będzie podobnie jak w poprzednikach ,czyli słabiej niż cyferki podają)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.