Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 02:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 12 maja 2016, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 883
Lokalizacja: Ruda Śląska
mam tylko hc-05,
ale wydaje mi się że dużo zależy od ułożenia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 10:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Mam zrobioną część wchodzącą do aparatury, ale zastanawiam się jeszcze nad schematem połączeń na maszcie z nadajnikiem.
Będę tam miał eLeReS MAX, 2x bluetooth oraz elDisp. Czy ktoś mógłby zerknąć i potwierdzić że poniższy schemat będzie OK?
Obrazek
Nie jestem pewny czy część odpowiedzialna za powrót telemetrii do aparatury oraz do elDispa jest dobrze poprowadzona.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 883
Lokalizacja: Ruda Śląska
skopane to masz;)
eleres MAX Tx podłączasz do Rx od bt telefon, Rx od bt apka i Rx ElDisp, każdą linie zabezpiecz sobie rezystorkiem 1k,
w drugą stronę - eleres MAX Rx podłączasz do Tx od bt aparatura,
PPM z eleresa zostaje Ci właśnie na "wszelki wypadek" i możesz go kablem podłączyć do apki w razie czego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 10:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Kamil, przekreśl ten schemat, bo ktoś jeszcze popełni takiego babola. Tu masz poprawne połączenia: viewtopic.php?p=455973#p455973 . Jak nie ma trackera to RX eLDispa podłączasz do zielonej linii.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Ok, dzięki za uratowanie paru godzin nerwów :)
eLeReS MAX generalnie komunikuje poprzez piny TX oraz RX (te na zewnątrz modułu, tam gdzie antena) a zasilam z tyłu? Ewentualny kabel awaryjny do aparatury to tylko PPM i masa?
miś, a co z tymi rezystorami o których pisze lotpawel? Mam rezystory po stronie konwertera w aparaturze, ale na schemacie, który rysował Rurek nie ma żadnych rezystorów po stronie nadajnika na maszcie.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
No właśnie ciągle się na to natykamy, raz wstawiać rezystor, raz nie wstawiać, może dla ludzi obeznanych z elektroniką jest to oczywiste, ale ja ciągle mam z tym problem. Może raz a porządnie wyjasnić takiemu tumanowi jak ja, w jakim przypadku wstawiamy rezystory i co to daje, bo powtarzane hasło "dla bezpieczeństwa" nie wiele wyjaśnia.
Z tego co wnioskuję jeżeli mamy linię danych szeregowych podłączoną bezpośrednio jeden nadajnik-odbiornik RX-TX to nic nie trzeba, a jak ją rozdzielamy np. z jednego TX na dwa odbiorniki RX to wtedy wstawiamy? O co kaman?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Rezystory Miś radzi dodawać tam, gdzie konstruktor/producent danego podzespołu "zapomniał" dać te rezystory. One są po to aby ograniczyć prąd w danej linii w przypadku oderwania się masy przy danym urządzeniu czy też na okoliczność jakiegoś anormalnego zachowania któregoś z urządzeń nadającego na liniach szeregowych. To takie zabezpieczenie aby nie upalić kolejnego urządzenia (jeśli już inne któreś w szeregu dało ciała). Więc tak jak Miś pisał na pierwszej, drugiej, kolejnej stronie tego tematu jak i tematu o konwerterze serial, jak i wielu tematów związanych z jakąś transmisją na liniach TX/RX - dodanie rezystora nigdy nie zaszkodzi. Gdy wiemy że takie rezystory są (np w eLeReSie V2) fabrycznie wlutowane w płytkę to wtedy rezystor jest zbędny bo nie ma co dublować. To tak na mój chłopski rozum działa.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Ok, to ma sens, ale dla przykładu patrząc na mojego babola kilka postów wyżej dla linii łączącej elDisp RX z BT do apki RX z eLeReS RX z BT do telefonu TX trzeba by było dać rezystor przed każde z tych urządzeń (wówczas na każdym pojedynczym połączeniu pomiędzy dwoma urządzeniami występowałyby 2 rezystory) czy tak aby na każdym pojedynczym połączeniu wystąpił jeden rezystor?

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 883
Lokalizacja: Ruda Śląska
ale nie łączysz tego szeregowo tylko równolegle, a że napięcie idzie z Tx do pojedynczych Rx to masz po między każdym połączeniem jeden rezystor


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 14:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
Rezystory Miś radzi dodawać tam, gdzie konstruktor/producent danego podzespołu "zapomniał" dać te rezystory. One są po to aby ograniczyć prąd w danej linii w przypadku oderwania się masy przy danym urządzeniu czy też na okoliczność jakiegoś anormalnego zachowania któregoś z urządzeń nadającego na liniach szeregowych. To takie zabezpieczenie aby nie upalić kolejnego urządzenia (jeśli już inne któreś w szeregu dało ciała). Więc tak jak Miś pisał na pierwszej, drugiej, kolejnej stronie tego tematu jak i tematu o konwerterze serial, jak i wielu tematów związanych z jakąś transmisją na liniach TX/RX - dodanie rezystora nigdy nie zaszkodzi. Gdy wiemy że takie rezystory są (np w eLeReSie V2) fabrycznie wlutowane w płytkę to wtedy rezystor jest zbędny bo nie ma co dublować. To tak na mój chłopski rozum działa.

No dobra, to teraz z tego co piszesz - czy to będzie prawda?
1) z TX eleresa rozdzielamy sygnał na RX na dwa lub więcej urządzeń - dajemy na wszelki wypadek rezystory 1K na każdą linię,
2) TX z jakiegoś urządzenia np. GPS rozdzielamy na RX innego (np. AP) i RX eLeReSa (podsłuch), na linii RX urządzonka dajemy 1K, a na RX eLeReSa nie ma potrzeby bo ma wlutowany?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
NeXuS, Tak dokładnie. BTW eLDisp też ma w sobie rezystory na liniach uarta.
Może się zdarzyć jeszcze że urządzenie ma w sobie rezystor zabezpieczający, a my dodamy kolejny na zewnątrz. I wtedy może nie chcieć działać bo sumaryczna rezystancja obu rezystorów będzie już za duża.
Tak więc jak nie wiemy czy jest wewnątrz, to dobrze jest dać na zewnątrz. Jeśli wtedy nie będzie chciało działać to go usuwamy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 15:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Dzięęęki, wreszcie mam ten temat ogarnięty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
No Pany! Poskładałem pająka, ale muszę go mocno pilnować bo jak zostawię w publicznym miejscu to alarm antyterrorystyczny wzbudzę :mrgreen:
Obrazek
Powyższa płytka będzie wisieć na rzepie przyczepiona do plecków diversity misia na statywie oświetleniowym 3 metry nad ziemią.
Jeszcze nie widzę telemetrii w Taranisie, ale z tym już jutro powalczę albo jutro przetestuję na polu a później powalczę z telemetrią 8-)

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
kamilborkowski pisze:
No Pany! Poskładałem pająka, ale muszę go mocno pilnować bo jak zostawię w publicznym miejscu to alarm antyterrorystyczny wzbudzę :mrgreen:
Obrazek
Powyższa płytka będzie wisieć na rzepie przyczepiona do plecków diversity misia na statywie oświetleniowym 3 metry nad ziemią.
Jeszcze nie widzę telemetrii w Taranisie, ale z tym już jutro powalczę albo jutro przetestuję na polu a później powalczę z telemetrią 8-)

Możesz zbudować go ładnie w skrzynke.
Ja też będę miał go wystawiony na maszcie oświetleniowym.
Tak to wygląda,na zdj brakuje włącznika zasilania i wpietego modułu BT.
Obrazek

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Fajnie to u Ciebie wygląda.
Też myślałem o jakimś zasłonięciu tych wszystkich kabli, ale to dopiero jak się upewnię że wszystko poprawnie działa.
Zastanawiam się jeszcze dlaczego u mnie Taranis nie widzi telemetrii mimo że eLDisp i BT do telefonu z TrackMyRC poprawnie ją odbierają.
No i doszedłem do wniosku że chyba czegoś mi brakuje po stronie konwertera w apce. W szpilki w aparaturze mam wciśnięte tylko kable zasilania oraz PPM - czy przypadkiem nie powinienem jeszcze mieć kabla na najniższej szpilce do przesyłu zwrotnego telemetrii? Tak by wynikało z opisu eLeReS MAX, który na tym pinie ją zwraca, ale na schemacie Rurka niczego takiego nie było więc nawet nie wiem z którego pinu Arduino miałbym go pociągnąć.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.