Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 31 paź 2020, 18:09

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 992 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 04 cze 2014, 22:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1075
Lokalizacja: Legnica
No na szczęście wszystko jasne :) i wszystko działa :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: poniedziałek 05 paź 2015, 19:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 08 kwie 2015, 19:30
Posty: 180
W czym ten eleres MAX 1W jest lepszy od orange eleres 1W? Który eleres wybrać MOD czy MAX?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: poniedziałek 05 paź 2015, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 897
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
O jakieś 500 stron postów i polskich konstruktorów na forum

_________________
DJI Mavic 2 Zoom
DJI Spark
KFC32FTB SkyHunter Mini
Ptyczak Matek F405 DJI Ocusync AirUnit
Żaglówka Phantom
KFC32FTB:SW1900,Chasser,Patyczak2,Pionieer2
KFC32+OSD:QX450,QX330,Legwan,Combat
KFC32F1:Race250
KFC32mini:Dragon,QX300
FY30-A:QX550,Vega1600,Patyczak1
Naza_v2+iOsd:Shadow
Inne:Tello,Motorówka,T-Rex450Plus,QX90


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: poniedziałek 05 paź 2015, 19:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 08 kwie 2015, 19:30
Posty: 180
Testował to ktoś jadąc samochodem przez wieś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: poniedziałek 05 paź 2015, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
speakerman pisze:
Testował to ktoś jadąc samochodem przez wieś?


A na jaka okoliczność ten test ? Czy kury przestaną się nieść? Krowy przestaną mleko dawać ? ;-)

Domyślam się że chodziło Tobie o test zasięgu po ziemi... ale czy tez o zasięg pomiędzy budynkami ?

Generalnie to link na 433Mhz wiec niskie pasmo = duża przenikalność. Do tego eLeReS ma niżej ustawioną prędkość danych "w powietrzu" w stosunku do OpenLRS. do tego ja jako sprzedawca przyznam że bardzo mało tego wraca na serwis, może kilka sztuk na kilkaset sprzedanych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: wtorek 27 paź 2015, 18:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 mar 2013, 08:55
Posty: 99
Lokalizacja: Tczew
Witam.
Chciałbym podłączyć eLeReS-MAX przez gniazdo trenera. Czy wystarczy trzyżyłowy przewód od serwa, czy też poszukać czegoś w ekranie?

_________________
pozdrawiam
Grzegorz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: wtorek 27 paź 2015, 18:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9210
Lokalizacja: Bytom
Wystarczy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: wtorek 27 paź 2015, 18:35 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 mar 2013, 08:55
Posty: 99
Lokalizacja: Tczew
Dzięki.

_________________
pozdrawiam
Grzegorz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: sobota 31 paź 2015, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 845
Lokalizacja: Kraków
Szkoda, że nie można wyszukiwać fraz w konkretnym wątku, bo może to pytanie już się pojawiło.

Właśnie jestem na kupnie erelesa.

Eleres Max nie ma pinów do wejść binarnych, ale czy byłaby jakaś możliwość, aby podpiąć PPM (np. headtrackera) tak, jak można to uczynić w Eleres Mod?
Może do któregoś pada na pcb, lub nogi UC?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: sobota 31 paź 2015, 13:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1035
Lokalizacja: szczecin
Eleres max ma pad "HT" na płytce.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: sobota 31 paź 2015, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9210
Lokalizacja: Bytom
volender pisze:
Szkoda, że nie można wyszukiwać fraz w konkretnym wątku, bo może to pytanie już się pojawiło.
Jak nie można jak można. Zejdź na sam dół strony i tam po lewej masz "Szukaj:" które szuka właśnie w pojedynczym wątku.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: czwartek 03 mar 2016, 13:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3507
Lokalizacja: Olsztyn
Odwiedziłem dzisiaj firmę która zajmuje się urzędowo pomiarami sprzętu nadawczego i szukaniem dziury w całym żeby pomierzyć jak pracują moje nadajniki video oraz eLeReS MAX od marbalona.
Jeśli chodzi o VTX to dzisiaj tylko dla własnej wiedzy sprawdziłem czy nie sypie harmonicznymi na prawo i lewo ale to w innym temacie i za około miesiąc bo wtedy dopiero będzie czas to żeby na spokojnie pomierzyć wszystko z obciążeniem w warunkach laboratoryjnych.

Ale do rzeczy, czyli parę słów na temat pomiarów widna nadawanego przez eLeReS MAX który używam w moim Taranisie.
Wg osoby która mierzyła widmo nadawanie modułu pracuje on wzorowo niezależnie jaka moc została włączona, nie ma żadnych harmonicznych, trzyma się w częstotliwości tak jak trzeba.
Poniżej screeny z pomiarów widma

Mała moc
Obrazek

Średnia moc
Obrazek

Duża moc
Obrazek

Rozmawiałem również na temat pomiaru mocy urządzeniem ImmersionRC które chodzi po forum i ludzie mierzą moc nawet eLeReSów...
NIE DA SIĘ TEGO ZMIERZYĆ DOBRZE TYM GÓWNEM, PRZYNAJMNIEJ NIE APARATURY RC Z PAKIETOWĄ TRANSMISJĄ SYGNAŁU - koniec cytatu.
Jest to transmisja pakietowa gdzie każdy kanał ma oddzielną transmisję i oddzielnie jest przydzielana moc dla niego. Element końcówki mocy który jest wlutowany do modułu eLeReS może mieć nominalnie 1W ale nigdy nie wyemituje pełnej mocy ponieważ to się rozdziela na kanały. Żeby prawidłowo zmierzyć moc trzeba mieć specjalne urządzenie a i tak nie pokaże ono mocy maksymalnej jaką może wypluć z siebie końcówka mocy..

Jest na forum temat gówno-burza na temat eLeReS MAXa że nie ma tyle ile deklaruje producent i prawidłowo że nie ma bo jak to po powiedziała osoba mierząca że zostało to zbudowane sposób przemyślany i działa jak należy... Dragonlinki i inne dostępne na runku moduły nadawcze też nie mają w antenie deklarowanej mocy...

Zalecam wszystkim malkontentom nie branie się za mierzenie tego czego nie potrafią zmierzyć albo nie mają czym zmierzyć a potem proszę nie pisać bzdur na forum bo mijacie się z prawdą i siejecie niepotrzebny ferment że coś nie działa prawidłowo mimo tego że działa bardzo dobrze.

Tak jak pisałem powyżej, za około miesiąc wrzucę szczegółowe informacje z pomiarów już w laboratoryjnych warunkach.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: sobota 08 kwie 2017, 13:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 cze 2014, 14:28
Posty: 126
Lokalizacja: Szczecin
Koledzy może ktoś mnie skieruje. Mam eleresa max. i gdy miałem go podłączonego przez gniazdo trenera z dx8 to na odległości 3km i 200m wysokości miałem 90% siły sygnału na 200mW. Teraz podłączony jest do f9cap na stałe pod wyjście modułu żeby nie mieć przewodów no i niestety przy takich samych warunkach siła sygnału na poziomie 50%. Czy eleres w jakiś sposób gryzie się z futaba, blisko przy radiu? W spektrum był oddalony od radia na 100mm? Może ktoś już to przerabial?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: piątek 02 sie 2019, 18:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 568
Lokalizacja: Warszawa
Hejo,
sorki nie moge znalezc STL z obudowa JR do eleresa maxa w wersji ze zlaczka prostopadla do tylu odbiornika (od marbalona)
poratuje ktos?
pamietam ze mialem gdzies na dysku ale wcielo...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eLeReS-MAX
Post: piątek 02 sie 2019, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1075
Lokalizacja: Legnica
wladek77 pisze:
Koledzy może ktoś mnie skieruje. Mam eleresa max. i gdy miałem go podłączonego przez gniazdo trenera z dx8 to na odległości 3km i 200m wysokości miałem 90% siły sygnału na 200mW. Teraz podłączony jest do f9cap na stałe pod wyjście modułu żeby nie mieć przewodów no i niestety przy takich samych warunkach siła sygnału na poziomie 50%. Czy eleres w jakiś sposób gryzie się z futaba, blisko przy radiu? W spektrum był oddalony od radia na 100mm? Może ktoś już to przerabial?
A jak miałeś w pierwszej wersji to czasami anteny nie były ustawione bardziej korzystnie? A może stary nadajnik był w stanie dać maxowi trochę więcej powera niż nowy? Ale stawiał bym na ułożenie anten.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 992 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.