Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 lis 2019, 20:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 13 sty 2016, 21:12 
Offline

Rejestracja: środa 19 sie 2015, 11:48
Posty: 367
Lokalizacja: PGN
Witam.
Chciałbym wyposażyć na początek swoją 450 w cc3d. W jakiej kolejności mam połączyć kable wychodzące z cc3d z odbiornikiem? Odbiornik ma 6 kanałów. Jeśli analogicznie według kolejności tak jak na filmie z abc rc wpinamy kable według kolejności ale jakiej? Zaczynamy od zwojki czerwono czarno białej? Drogie pytanie jeśli podlacze wszystkie 6 wtyczek do odbiornika to pozostanie jedna wola b/vcc - to jest kanał? Jeśli będę miał gimbal i będę chciał regulować w jednej osi to ten kanał będzie odpowiedni?
W załączniku przesyłam zdjęcie.
Pozdrawiam
[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160113/22bef746130a970943599ea54b385182.jpg[/img][img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160113/ab0f7e2c47c24c636f8d1be366c5ed6d.jpg[/img]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 gru 2015, 17:40
Posty: 59
Co do gimbala nie jestem w stanie pomóc aczkolwiek podstawowe sterowanie (używane w praktyce 5 kanałów) wygląda u mnie tak.
6 odpowiada za flight mode.
I tak, wpinamy po kolei. Jak coś źle wepniesz to się zorientujesz przy konfiguracji radia w open pilocie :)[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160113/bc41d2b2ab57c92c177819c120a29bed.jpg[/img]

Naskrobane z tapatalka na moto G 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 22:36 
Offline

Rejestracja: środa 19 sie 2015, 11:48
Posty: 367
Lokalizacja: PGN
Pierwszy kanał to zwojka z trzema kabelkami tzn czerwony czarny i biały? U ciebie troche kolorystyka inna
Tryb flight mode to tryby loty tak? Jeśli nie mam zamiaru korzystać z automatyki to mogę tego nie podpinac pod odbiornik? Czy wszystkie te elementy z tego zestawu przewodów muszą być podłączone pod odbiornik?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 319
Lokalizacja: Kaszuby
Podłącz wszystkie, więcej niż 4/5 kanałów nie zaszkodzi zwłaszcza, że chcesz sterować gimbalem.

Ten cc3d to na sofcie OpenPilot(GCS) czy CleanFlight ?
Pod GCS może wizard automatycznie dostosować podłączone kanały odbiornika do oczekiwanej konfiguracji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 23:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 gru 2015, 17:40
Posty: 59
pigmej181 pisze:
Pierwszy kanał to zwojka z trzema kabelkami tzn czerwony czarny i biały? U ciebie troche kolorystyka inna
Tryb flight mode to tryby loty tak? Jeśli nie mam zamiaru korzystać z automatyki to mogę tego nie podpinac pod odbiornik? Czy wszystkie te elementy z tego zestawu przewodów muszą być podłączone pod odbiornik?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Tak, tak, z tego co wiem to open pilot tego wymaga (przynajmniej ja nie przypominam sobie możliwości pominięcia tego punktu konfiguracji). Co do kabli to już odpowiedział kolega wyżej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 23:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 449
Lokalizacja: Łódź
u mnie tak:
3 żyłowa wtyczka ch3,
niebieska (możesz mieć dwie, to ta pierwsza z lewej patrząc na wtyczkę CC3D) na ch1
zolta (znowu mozesz miec dwie, to ta blizej lewej krawedzi patrzac na wtyczke CC3D) na ch2
zielona na ch4.
Kolejne ja podlaczylem kolejno - niebieska na ch5, zolta na ch6. Ch5 domyslnie to flight mode


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2016, 21:54 
Offline

Rejestracja: środa 19 sie 2015, 11:48
Posty: 367
Lokalizacja: PGN
Panowie dziękuję za odpowiedź. Według poradnika jak złożyć drona na abc rc ustaliłem że kombinacja którą widać na foto jest chyba prawidłowa. Niby trzy pierwsze kabelki na pierwszy kanał ale niestety biały przewód jest w innej kolejności. Proszę o informację. Starałem się pokazać kolejność przewodów w wtyczce od FC. ObrazekObrazekObrazek[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160121/d9df5f9cc56ab903a3dac39e3bd279f3.jpg[/img][img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160121/10657a0f251b8ae18628d37543437dc6.jpg[/img]


Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2016, 22:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 28 sty 2014, 18:11
Posty: 316
Lokalizacja: Siewierz
Składam teraz koledze 250tke i w cc3d też są takie kable jak na zdjęciu, jako że mam kilka płytek cc3d wypiąłem ten biały a podpinam kolejny niebieski ( tak mam w innych ) co prawda kolory kabli są za każdym razem inne


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2016, 23:01 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 sty 2016, 13:22
Posty: 20
Lokalizacja: Tarnobrzeg
https://github.com/cleanflight/cleanfli ... %20CC3D.md
Podana jest kolejność przewodów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2016, 14:06 
Offline

Rejestracja: środa 19 sie 2015, 11:48
Posty: 367
Lokalizacja: PGN
slaweks pisze:
Składam teraz koledze 250tke i w cc3d też są takie kable jak na zdjęciu, jako że mam kilka płytek cc3d wypiąłem ten biały a podpinam kolejny niebieski ( tak mam w innych ) co prawda kolory kabli są za każdym razem inne

Mógłbyś spojrzeć na moją konfigurację (kolejność przewodów) czy odpowiednio mam podpiente pod odbiornik ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2016, 14:37 
Offline

Rejestracja: wtorek 28 sty 2014, 18:11
Posty: 316
Lokalizacja: Siewierz
http://www.banggood.com/CC3D-Flight-Con ... 37288.html Taka jak w linku jest poprawna kolejność . Tak ja mam

Edit:w kilku kablach kolory miałem inne ale pierwsza wtyczka ma mieć czarny czerwony i niebieski PPM (kolejny kabelek w wtyczce do cc3d)


Ostatnio zmieniony piątek 22 sty 2016, 14:42 przez slaweks, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2016, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 653
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Do odbiornika podłącz tak jak wychodzi z fc (kolory), gcs przy konfiguracji sam to ogarnie ;-)

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.