Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 paź 2018, 01:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 11 cze 2015, 21:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 886
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Nie, działa tylko zmiana nazwy Obrazek

edit: sprawdziłem na innym terminalu i tam też reaguje tylko na AT+NAME nic więcej nie idzie przestawić

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2015, 21:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 23:22
Posty: 270
Lokalizacja: Warszawa
spróbuj odznaczyć +cr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2015, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 886
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Nic nie daje

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2015, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6539
Lokalizacja: Polska
Sprobuj uzyc BT_config, i upewnij sie ze podczas konfiguracji modul nie jest z niczym sparowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2015, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 886
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ok, a jak to się obsługuje?


edit: pokazało wersję bluta, wszystko śmiga! dzięki za pomoc.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 cze 2015, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 310
Lokalizacja: Kraków
Mam problem z konfiguracją bt hc06. Komputer nie może się połączyć z bt.
Podlaczam moduł przez konwerter z wcisnietym przyciskiem aż dioda zacznie wolno migac. Włączam hyperterminal, na żadnej prędkością transmisji danych nie udaje się dostać żadnej odpowiedzi wpisując komendę "AT" używając programu z postu wyżej
przy użyciu funkcji szukaj wykrywa na każdej prędkości po czym się zawiesza. Program na pewno działa jak i sam konwerter USB to rs232, ponieważ śmiga dobrze na hc05

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 cze 2015, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6539
Lokalizacja: Polska
sudik pisze:
Podlaczam moduł przez konwerter z wcisnietym przyciskiem aż dioda zacznie wolno migac.

Rozumiem ze przycisk jest podlaczony pod zlacze KEY? Podlacz bez wciskania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 cze 2015, 09:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Jeszcze tradycyjnie poleciłbym zamienienie kabelków TX/RX na próbę - u Chińczyków wszystko jest możliwe....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 cze 2015, 19:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 310
Lokalizacja: Kraków
Niestety nic nie padło rezultatu :( . Macie może jakieś inne pomysły?

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 cze 2015, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 886
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
A sprawdź tym http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=5143741 ja tylko za pomocą tego mogę ustawić hc06

edit: ok nie było tematu, nie doczytałem.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 sie 2015, 15:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Panowie mam dongla hc05 http://www.ebay.pl/itm/281488063111?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT i nie mam z nim komunikacji (trzymam przycisk , włączam zasilanie, led miga wolno), po bt jest widoczny, identyczny hc06 normalnie gada. Jakieś podpowiedzi? Jak sparować hc05 z hc06?

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 mar 2015, 07:55
Posty: 373
Lokalizacja: Białystok
Pamiętaj aby odpalając z przyciskiem (w trybie AT mode) ustawić baudrate na 38400.
Jak odpalisz bez przycicku to za każdym razem przed wysłaniem komendy AT wciskasz przycisk. Jeśli nie zmieniłes baudrate to domyslnie jest 9600.
Mi się udało połączyć HC-05 i HC-06 posiłkując się tą stroną http://blog.zakkemble.co.uk/getting-blu ... ach-other/

A tu http://www.linotux.ch/arduino/HC-0305_s ... evised.pdf lub tu http://wiki.iteadstudio.com/Serial_Port ... 29_:_HC-05 masz opis mozliwych komend AT.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 gru 2015, 17:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Udało mi się ustawić hc05, terminal musi być RealTerm, i w zakładce "send" koniecznie zaznaczyć "+CR" i "+LF" [dla HC06 odznaczone], komunikacja AT jest na dwa sposoby baud 38400 gdy przytrzymamy przycisk przy podłaczaniu zasilania [LED wolno miga] lub na ustawionej prędkości [domyślnie baud 9600] naciskamy przycisk w trakcie normalnej pracy [LED szybko miga} i klikamy send AT.
Tutaj pdf z komendami: [url]file:///E:/Pobrane%20CHROME/HC-05_datasheet.pdf[/url]

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 sty 2016, 22:58 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 16:58
Posty: 2
Mam problem z sparowaniem bluetooth. Bluetooth HM10 podłączyłem poprzez kabelek FTDI i w programie Termianal ustawiłem baudrate 57600 i nazwę. Dla CC3D w cleanflight w portach ustawiłem UART MSP 57600, telemetria MSP 57600, w configuration włączyłem telemetrię. Następnie podłączyłem bluetooth do flex portu CC3D, w lapku mam bluetooth na usb. Cleanflight nie umie się połączyć. Czerwona dioda ciągle wolno miga. Jakiego mam programu użyć do sparowania w Win7? Rozumiem, że osobnym programem łączę się z bluetooth i wpisuje pin, a następnie przechodzę do cleanflight?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 17:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3223
Lokalizacja: Olsztyn
Szykuję sobie całą elektronikę do mojego nowego skrzydła FX-79. Ogarnąłem w zasadzie całą konfigurację KFC32FTB które będzie spełniało rolę AP i przyszedł czas na konfigurację bluetootha żeby nie wpinać się kablowo do skrzydła.
Wyciągnąłem z szuflady leżącą od zeszłego roku nówkę, jeszcze zapakowaną fabrycznie sztukę bluetooth HC-05 i pomyślałem sobie pójdzie od strzała programowanie jak z poprzednim którego zwinął mi razem z qudem znajomy a tu pupa z nowym...
Od dwóch dni czytam forum, przeglądam youtuby i za diabła nie mogę się połączyć przez polecany wielokrotnie na forum interfejs USB-RS232/TTL znany również jako FTDI.
Próbowałem już wszystkie możliwe kombinacje softów począwszy od putty, po przez polecany przez misia terminal a skończywszy nawet na monitorze seraial w programie arduino... Wypróbowałem wszelkie kombinacje krosowania przewód RX i TX między FTDI a BT, próbowałem programowanie po uruchomieniu z wciśniętym przyciskiem, bez. Próbowałem dwoma takimi samymi interfejsami które bez problemu umożliwiają konfigurację KFC.

Bluetooth posiadam HC-05 taki jak na zdjęciu poniżej.
Podłączam następująco
BT FTDI
VCC -- VCC
GND -- GND
TX -- RX
RX -- TX
Próbowałem też TX-TX RX-RX
Obrazek

Jakieś pomysły co jeszcze może być nie halo że ten uparty moduł nie chce dać się podłączyć przez kabelek ?
Dodam jeszcze że normalnie go sparowałem z komputerem.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.