Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 25 lis 2020, 03:35

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 16 lut 2015, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3104
Lokalizacja: Warszawa
cobra pisze:
Zasilacz właśnie doszedł. Po otwarciu obudowy widzę, że nie jest taki sam, jak w opisie modyfikacji Misia. Na razie nie mam jak zdjąć blachy, zrobię to dopiero w domu.

Cobra. Właśnie doszedł do mnie taki sam zasilacz jak twój. Czy robiłeś już modyfikacje :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lut 2015, 23:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Piotrowy pisze:
Czy robiłeś już modyfikacje :roll:
Nawet zdjęć nie dał. Więc możesz być pierwszy :-)
No a ja przetestowałem jak chodzi zasilałka przerobiona na 14V z obciążeniem ok. 12A. Pół godziny chodziła OK. A stolik do drukałki zagrzał się do 115 stopni w 15min :-) Kolejne 6 min i doszło do 125 stopni :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lut 2015, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 791
Lokalizacja: Bestwinka
No to mam zasilacz i ja. Uruchomiłem go wstępnie bez żadnych przeróbek. Uciąłem jedynie wtyczkę na kablu i zarobiłem goldami. Oczywiście zwarłem stosowne kabelki, aby od razu startował. Pierwszy i jedyny jak na razie test, wypadł zadowalająco. Ładowałem pakiet prądem 12A, zasilacz dawał 13,9A przy napięciu 11,77V i był jedynie lekko ciepły. To jak na razie mi wystarcza. Ale jest i mankament i to dość upierdliwy. Wentylatorek w środku pracuje cały czas, wydając niezbyt głośny, ale bardzo nieprzyjemny ton. Zdecydowanie wolę szum mojego zasilacza z komputera. Nie wiem czy ten typ tak ma, czy tylko u mnie tak to wyje?

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lut 2015, 16:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
To chyba zależy od wieku zasilacza. Mam 3 szt, w dwóch gwizda głośniej, w trzecim jest ciszej i ma wolniejsze obroty (pewnie jest zapchany kurzem albo przytarty). Ale można przywyknąć.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lut 2015, 16:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
U mnie ledwo słyszalny cichutki "szmer".

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lut 2015, 17:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 791
Lokalizacja: Bestwinka
Chyba będę musiał jednak rozebrać i przyjrzeć się temu wiatrakowi, bo jest to naprawdę upierdliwe.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lut 2015, 17:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Piotrowy pisze:
Cobra. Właśnie doszedł do mnie taki sam zasilacz jak twój. Czy robiłeś już modyfikacje :roll:

Mam grzalke silikonowa, niby lepsza od MK2, wiec nic nie modyfikowalem. Zobacze jak będzie bez modyfikacji.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lut 2015, 18:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
cobra pisze:
Mam grzalke silikonowa, niby lepsza od MK2, wiec nic nie modyfikowalem.
Wiesz, na wyższym napięciu zawsze będzie szybciej. A nie sądzę że ten silikon zagrzeje stół w rozsądne 10-15 minut.

marekj pisze:
Chyba będę musiał jednak rozebrać i przyjrzeć się temu wiatrakowi, bo jest to naprawdę upierdliwe.
To zrób dokumentację foto, bo mimo szczerych chęci nie udało mi się dostać do wentylatora, a nie chciałem niczego połamać.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lut 2015, 18:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1828
Lokalizacja: UK
W moim radiatory i inne były przyklejone do drugiej części obudowy z wentylatorem + jedna śróbka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lut 2015, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 791
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
To zrób dokumentację foto, bo mimo szczerych chęci nie udało mi się dostać do wentylatora, a nie chciałem niczego połamać.
Choroba, trochę za późno. Właśnie złożyłem wszystko ponownie. U mnie jest podobnie, jak napisał Lee. Górna połówka trzyma się z elektroniką tylko na silikonowej paście przewodzącej ciepło (u mnie nie było żadnej śrubki). Po odjęciu jej (dość mocno odciągać przez dłuższą chwilę, aż puści). Na wierzchu zobaczymy upapraną pastą silikonową, taśmę samoprzylepną, którą zdejmujemy. Pod nią jest blacha alu, mocowana kilkoma wkrętami do obudowy. Są też dwie śrubki ze zwykłym gwintem, trzymające radiator, umieszczony pod blachą. Po odkręceniu mamy na wierzchu wentylator, który trzeba wysunąć z pokrywy.
Wyczyściłem, uzupełniłem pastę silikonową, skręciłem i chodzi tak samo. Sam wentylator w ręku chodził poprawnie. Pracuje on jako wentylator odśrodkowy i ten dźwięk chyba bierze się z przepływu powietrza. Po prosu robi się taka mikro syrenka i chyba nie ma na to rady.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lut 2015, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Ja dotarłem do momentu że została blacha z wentylatorem w górnej części. Kilka śrubek wykręciłem (nie pamiętam ile) ale widocznie nie wszystkie bo nie udało mi się wyciągnąć tej blachy z górnego dekla. Ale nic to, nie mam zamiaru znów tego rozbierać :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lut 2015, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 791
Lokalizacja: Bestwinka
A byłeś już tak blisko. To jest jeszcze lekko podklejone po krótszych krawędziach. Trzeba nieco podważyć śrubokrętem i odchodzi. U mnie cała wolna przestrzeń była zapchana kurzem.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 kwie 2015, 16:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 19:45
Posty: 10
Lokalizacja: Gdańsk
Pozdrawiam, życzę sukcesów! Moje zasilacze działają cały czas od poprzedniej mojej tu wizyty. Jednak mam je wyjęte z obudów i wymieniłem kondensatory wszystkie bo jeden z nich nie startował z obciążeniem. Używam ich do oświetlania w garażu i przed domem :). Jednak do następnych projektów zastosuję zasilacze DELL SFF. Moc podobna a nawet większa. Dodatkowo, są one bez wentylatora.

http://allegro.pl/oryginalny-zasilacz-d ... 40289.html o, takie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 kwie 2015, 16:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Jakoś zapomniałem napisać o modyfikacji zasilacza. Nie chciało mi się go rozbierać ... :oops:
Dałem tylko obciążenie na 5V i jakieś kondensatory (nie mogę znaleźć schematu) i napięcie podniosło się z 11,8V do 13,2V. Dla mnie wystarczy - stolik grzeje się szybko.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 kwie 2015, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4424
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Elektronit pisze:
...Jednak do następnych projektów zastosuję zasilacze DELL SFF. Moc podobna a nawet większa. Dodatkowo, są one bez wentylatora.
http://allegro.pl/oryginalny-zasilacz-d ... 40289.html o, takie.

Nabyłem ten zasilacz, a nawet 2szt. :mrgreen: i nie był bym sobą, gdybym go nie rozkręcił :lol:

"Tabliczka znamionowa" zgodna z tą pokazaną na aukcji, więc nie jest źle :-)

Obrazek

Potrzebny był "specjalistyczny" torx z dziurką Obrazek

Obrazek Obrazek

Po zdjęciu plastikowej obudowy, ukazał się porządnie ekranowany "klocek" zasilacza:

Obrazek Obrazek

Strona INPUT, czyli podłączenie do sieci i widoczny (chyba) bezpiecznik:

Obrazek Obrazek

Teraz to, co interesuje nas najbardziej, czuli strona OUTPUT:

Obrazek

Jak widać na poniższym foto, są dwie "wiązki" przewodów Vo (białe przewody) oraz GND (czarne przewody), i jeszcze dwa kabelki: niebieski, opisany jako remote i czerwony z opisem a jakże RED:

Obrazek

W związku z za pewnym "przerabianiem" wyjścia, otrzymujemy "w prezencie" łatwe pola lutownicze:

Obrazek

Testów obciążenia nie wykonam, bo mój multimetr działa tylko do 10A :cry:

EDYTA: Zapomniałem o ważnej sprawie... :oops:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Ostatnio zmieniony środa 22 kwie 2015, 20:31 przez Kowal, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.