Dotarła do mnie długo oczekiwana przesyłka ze sprzętem jak w temacie. Odpaliłem to cudo w trybie domyślnym czyli 3D. Szału nie ma. Obraz z kamer rozmyty aczkolwiek w 3D. Ciekawy efekt gdy obraz w goglach nie pokrywa się z tym co wykrywają inne zmysły. Szczególne wrażenie zrobił na mnie eksperyment na balkonie kiedy trzymaną w ręku kamerę 3D wysunąłem poza barierkę. Wrażenie było takie jakbym .... chciał na siłę przecisnąć się przez konstrukcję z drewna i stali :) Nagle zrobiło mi się dziwnie jak zobaczyłem wyrastającą z brzucha poręcz :)
Ogólne wrażenie:
- Jakość wykonania (plastiki obudowy, przyciski, kabelki, pokrowiec) - dam 6 gwiazdek na 10
- Ergonomia i łatwość obsługi, też nie rzuciło mnie na kolana przez co także 6 gwiazdek na 10
- Jakość obrazu w trybie 3D (próby w pokoju przy sztucznym świetle oraz na zewnątrz przy pochmurnej pogodzie) - 5 gwiazdek
- Głębia ostrości, wrażenie przestrzenności - 5 gwiazdek
- Szybkość reakcji gogli na dynamiczne zmiany w treści obrazu - 3 gwiazdki (obraz się wyraźnie pogarsza)
- Nagrywarka, jakość obrazu - nie ma różnicy w jakości obrazu nagranego z tym który widać w goglach - 5 gwiazdek
- Tryb 2D, obraz z kamery płytkowej NoName rozdzielczość 400TVL - zaskoczenie bo obraz zdecydowanie lepszy - 8 gwiazdek
- Menu OSD gogli - czytelne i zrozumiałe - dam 8 gwiazdek
Uwagi końcowe:
- Kamera 3D - daje obraz gorszej jakości niż byle jaka kamera płytkowa. Nie rozbierałem jej żeby zobaczyć co ma w środku i czemu tak kiepsko.
- Video transmiter SKY-201 do 3D grzeje się niemiłosiernie. W zasadzie to mógłbym w domu przykręcić kaloryfery :) Do transmitera da się podłączyć dwa niezależne sygnały PPM do zdalnego przełączania kanałów nadajnika. Nie wiem po co komuś taki bajer.
- Zestaw przychodzi zapakowany w estetyczne miękkie etui. Są 4 antenki prętowe na 5,8GHz, wszystkie potrzebne kabelki. Dość przyzwoite wykonanie.
- W zestawie nie znajdziecie żadnej instrukcji, opisu parametrów, połączeń itp. Po chwili poszukiwań znalazłem w sieci manual.
http://www.fpvmodel.com/skyzone-sky02-aio-3d-fpv-goggles-_g857.html Znaleźć tam można dość dokładny opis produktu + manual w języku Szekspira. Wystarczy do odpalenia zestawu.
- Wysyłka z HK przez SCS. Wysłano z HK 28 Stycznia, dotarło do mnie dzisiaj. Czyli w sumie tydzień co nie jest złym wynikiem. Zero problemów, pełny tracking przesyłki z 3-krotną zmianą firmy kurierskiej. Niestety mały zgrzyt dot. opłacenia cła, VAT oraz tzw. opłaty manipulacyjnej. Wyszło w sumie 149 EUR. Dość słono bym powiedział.
Pytanie teraz brzmi czy dla tego produktu cena oddzwierciedla rzeczywiste walory sprzętu. Trudne pytanie. Jutro będę miał porównanie z FatSharkiem Dominator V2. Dam znać jaki werdykt.
-