Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 12 lis 2019, 02:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 09 paź 2014, 12:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 911
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Mam pytanie,
Czy sprawdzałeś wyniki dla tej samej częstotliwości i różnych mocy nadajnika?
Czy sprawdzałeś wyniki np ze sztucznym obciążeniem 100 ohm?
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 10:21 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 804
Lokalizacja: Wroc
W nawiazaniu do diody, jaki odpowiednik z tej stronki bedzie pasowal do 5.8G:
https://www.elfaelektronika.pl/elfa3~pl ... ageSize=10
da rade np taka lub taka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 28 paź 2014, 20:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 193
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Cytuj:
Czy sprawdzałeś wyniki dla tej samej częstotliwości i różnych mocy nadajnika?


Właśnie tu tkwi pewien problem. Nie mam czym mierzyć mocy mojego nadajnika ale przy większych mocach zarówno sprzęgacz jak i mostek mierzą głupoty (nadajnik Boscam 200mW). Przy moim DIY nadajniku, którego moduł nadawczy zasilany jest z 3,1V co skutkuje mniejszą mocą mostek działa dobrze, sprzęgacz już rozmontowany, nie mam możliwości sprawdzić.

Cytuj:
Czy sprawdzałeś wyniki np ze sztucznym obciążeniem 100 ohm?


Oczywiście. Weryfikacja się odbyła. Pokazuje SWR trochę ponad 2. Wynika to jednak chyba z tego, że rezystor był przylutowany 0,25W na dość długich nogach.

Cytuj:
W nawiazaniu do diody, jaki odpowiednik z tej stronki bedzie pasowal do
5.8G

Żaden. Pierwsza nadawała by się ale pewien nie jestem do mostka do pomiaru anten UHF czyli do LRS.

Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 28 paź 2014, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 193
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Mostek na 433MHz, spokojnie mierzy przy 1W.



Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 439
Lokalizacja: pomorskie
dopiero trafiłem na serię twoich postów - zacząłem od lektury wątku dot. sky surfera, ale po info o swr-miarce na mostku zamiast sprzęgu odszukałem ten wątek.
pytanie - dla 2.4GHz (dla 433 odpowiedzi domyślam się) ten ukłąd możnaby polutować na laminacie FR4?
w sensie czy działałby jeszcze a nie czy da się...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 439
Lokalizacja: pomorskie
ok, w sumie wystarczyło poczytać:
1. hsms 286x wg. noty pracuje dobrze od 0.9 do 5.8 GHz dlatego na 433MHz niebardzo
2. dokumentacja sugeruje przykładowe układy na FR4 grubości 0.8mm dla 2.4GHz, więc będzie ok


pytanie: dlaczego 2x100ohm a nie po prostu 50 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 23:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 193
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Na sprzęgaczu do anten na pasmo 1,2GHz mierzyłem anteny na 433 i spokojnie można go stosować. Wyniki są na tyle porównywalne, że do naszych zastosowań nie ma co narzekać. Ja latam na eleReS max na 0,5W, ale to naprawdę czasami.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sie 2016, 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 512
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Pozwolę sobie odświeżyć temat, właśnie się przymierzam do wykonania SWR-miarki na mostku. Zakres jaki mnie interesuje to, od 433- do 5.8GHz. W sieci jest trochę schematów i opisów i praktycznie różnią się nieznacznie, w zasadzie wartościami kondensatorów. Mam do Ciebie pytanie czy kondensatory 1pF nie są za małe dla częstotliwości 433MHz i 1.2GHz :-/

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sie 2016, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 193
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Ja już mostka nie używam. Stosuje teraz tylko sprzęgacze kierunkowe fabryczne. Mianowicie jeden. Latam na eleres i 1.2GHz. Robienie anten na 5.8GHz odpuściłem bo to za duża loteria była.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 wrz 2016, 09:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 12:54
Posty: 46
To teraz ja pozwolę sobie zapytać: gdzie można nabyć niedrogi działający sprzęgacz na 5.8GHz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 wrz 2016, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 512
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Na przykład na "aledrogo" ;-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 wrz 2016, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 12:54
Posty: 46
@Ben: Cóż nie ten zakres (7-12,4GHz).

Ale znalazłem taki od 800MHz do 7GHz jakiś wojskowy i z terminatorami od razu, do tego podwójny.
Fajny zakres przykrywający większość częstotliwości "modelarskich".

O ten: http://allegro.pl/podwojny-sprzegacz-ki ... 09872.html
Za 59zł to całkiem przyzwoicie. Ciekawe czy rzeczywiście będzie działał prawidłowo na 5.8GHz.
Zostały już tylko 2 szt :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 wrz 2016, 13:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 512
Lokalizacja: Okolica Koszalina
piodabro pisze:
@Ben: Cóż nie ten zakres (7-12,4GHz).


Podałem Ci tylko źródło ... interesujący Cię zakres musisz poszukać sam ;-) Na eBay też jest trochę ofert ale ceny są zaporowe :-/

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 wrz 2016, 13:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 12:54
Posty: 46
Cóż, chodziło mi o jeszcze niższy przedział cenowy, ale ten w sumie jest fajny i pokrywa dość dużą ilość pasm używanych w modelarstwie więc cena jest znośna a zakup jednorazowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 lip 2019, 22:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 58
Lokalizacja: Mielec
Witam serdecznie...temat juz stary ale moze ktos odpowie.
Mianowicie robil jeszcze ktos ten mostek z linku?? probowalem go zrobic ale jakos nie za bardzo dziala...uzyta dioda to hsms286k reszta jak w schemacie..wszystko polutowane poprawnie i odczyty strasznie rozne...przy obciazeniu 50ohm(2*100ohm 1206smd) raz jest 1.2 zaraz 1.5 zaraz jeszcze inaczej itp..lutowalem wiele razy z roznymi diodami wiec uszkodzona dioda odpada. Wartosci tez znacznie sie zmienialy w zaleznosci od tego jak ekran byl zrobiony..czasem wystarczy ze przykrylem tasma miedziana i np. Z 0.6v napiecie potrafilo skoczyc do 1.2v...max odczyt bez Zx to jakies 1.7v przy 25mw. juz mi brak pomyslow..pomiar robilem na mierniku cyfrowym i nadajniku 5.8ghz 25mw.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.