Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 14 paź 2019, 09:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 01 paź 2014, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 193
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Witam. Na prośbę kilku kolegów postanowiłem opisać tu mój miernik SWR wykonany w oparciu o mostek a nie sprzęgacz. Nie odkrywam tu nic nowego, schematy można znaleźć na tym forum. Kilka przykładów takich mierników podał kolega kostek, ja użyłem drugiego opisanego na tej stronie http://www.vhfdx.ru/apparatura/ua3djg_bridge Dlaczego mostek ? Przyczyna bardzo prosta, jeden miernik i ogarnia od 433MHz do 5,8GHz, nie trzeba też nic przełączać przy pomiarze oraz można wyskalować mikroamperomierz od razu w SWR.

Schemat mostka:
Obrazek
Wszystkie elementy SMD 0805 takie akurat miałem. Lepiej byłoby zastosować rezystory 1206 wszystkie 100 OHm.

Zrezygnowałem z trzech złącz SMA, zastosowałem tylko jedno do anteny, sztuczne obciążenie zamontowałem wewnątrz.

Zdjęcie mostka:
Obrazek

SWR można policzyć ze wzoru:
SWR = (A+B)/(A-B)
A - ilość działek bez podłączonej anteny
B - ilość działek z podłączoną anteną




Pomiar 2,4GHz:


Pomiar 5,8GHz przy częstotliwości 5885MHz kanał 5. Wychylenie 12 działek to SWR około 1,4 przy wychyleniu bez podłączonej anteny 73 działki::


Całość powinna być zmontowana na jak najmniejszej powierzchni, krótkie połączenia między elementami, najlepiej na pająka i ekranowana. U mnie ekranu nie ma bo przy doświadczeniach wiele razy go rozlutowywałem. Przy pomiarze 5,8GHz trzeba używać małych mocy, około 100mW. Problemy z większymi mocami omówiłem w filmie. Sztuczne obciążenia jakie nakręcam na obu filmach są produkcji własnej wykonane z wtyku sma. W środku są 4 rezystory 0805 200 ohm ułożone w "stos" i zaekranowane z zewnątrz, jak widać na filmach dają radę. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 07:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
Niestety obrazki po kliknięciu nie otwierają się w większej rozdzielczości.
Też mam luźny moduł nadawczy boscama (TX5823) i jestem ciekawy jaka faktycznie ma moc. Puki co weryfikację mocy mogę zrobić tylko pośrednio mierząc pobierany prąd.

Jak tylko dojdzie mikroamperomierz będę testował ten mostek. Na pierwszy rzut oka wygląda na mniej upierdliwy niż sprzęgacz, w którym trzeba cały czas wachlować kabelkami i przeliczać wyniki, ale największym plusem dla mnie jest możliwość wyeliminowania 3 złącz SMA, których lepiej mieć jak najmniej przy 5.8GHz.

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 07:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 814
Lokalizacja: lubelskie
A przy duzym niedopasowaniu anteny lub jej braku nie ma możliwości upalenia koncówki mocy nadajnika?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 12:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
kolsek345 pisze:
A przy duzym niedopasowaniu anteny lub jej braku nie ma możliwości upalenia koncówki mocy nadajnika?


Przy dużym niedopasowaniu nic się nie stanie, cała moc zostanie rozproszona w terminatorze.

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 12:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4363
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Dexx pisze:
Niestety obrazki po kliknięciu nie otwierają się w większej rozdzielczości.

Proszę (powiększają się po kliknięciu):

Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 12:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
To u mnie jest coś dziwnego. W chrome wyskakuje nowe okno z obrazkiem w takim samym rozmiarze, a w firefoxie wyskakuje okno ze zdjęciem w takim samym rozmiarze + nowa zakładka z powiększonym.

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 12:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 23:22
Posty: 270
Lokalizacja: Warszawa
wyłącz blokowanie wyskakujących okienek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
Pinio pisze:
wyłącz blokowanie wyskakujących okienek


Nie to nie to, ale nie ciągnijmy tematu, bo szkoda śmiecić w tym temacie.

Wracając do mostka. Teraz pozostaje mi problem ujednolicenia złącz antenowych. Do tej pory miałem RP-SMA w 5.8GHz i 2.4GHz a 1.2GHz, 868MHz i 433MHz mają SMA. Zostaje mi normalizacja lub dwa mostki.

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 15:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 107
Lokalizacja: Poznań
Ilu procentowe są oporniki? Mogą być dowolne, czy muszą być precyzyjne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 193
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Standardowe oporniki 0805 5% żadnych rewelacji tam nie ma.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 20:02 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 107
Lokalizacja: Poznań
Dzięki - już wiem co będę robił w niedzielę ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 paź 2014, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 sty 2011, 16:13
Posty: 83
Lokalizacja: Warszawa
Jeszcze dopytam, jak to jest z tą niepodłączoną anteną. Tyle się mówi, że jak się jej nie podłączy to się spali nadajnik. Czy jest ku temu jakaś teoria ? Tutaj działają te same zasady czy dlatego, że jest miernik pośrodku to nie trzeba się obawiać uszkodzenia nadajnika ?

Gdzieś przeczytałem, że przy braku anteny moc jest odbijana do nadajnika i dlatego następuje jego uszkodzenie. Czy mógłby ktoś to potwierdzić/zaprzeczyć wiedzą, doświadczeniem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 03 paź 2014, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
Radek.J pisze:
Jeszcze dopytam, jak to jest z tą niepodłączoną anteną. Tyle się mówi, że jak się jej nie podłączy to się spali nadajnik. Czy jest ku temu jakaś teoria ? Tutaj działają te same zasady czy dlatego, że jest miernik pośrodku to nie trzeba się obawiać uszkodzenia nadajnika ?

Gdzieś przeczytałem, że przy braku anteny moc jest odbijana do nadajnika i dlatego następuje jego uszkodzenie. Czy mógłby ktoś to potwierdzić/zaprzeczyć wiedzą, doświadczeniem ?


Tak jak piszesz bez anteny "moc jest odbijana do nadajnika" i go uszkadza. Ale w przypadku mostka moc nie jest odbijana tylko rozpraszana w terminatorze (sztucznym obciążeniu). Po założeniu anteny moc jest po części rozpraszana (zamieniana na ciepło) w terminatorze a po części promieniowania przez antenę.
Jedyne co to trzeba uważać, żeby nie przesadzić z mocą nadajnika bo mogą odparować rezystory w terminatorze a chwilę później końcówka mocy z nadajnika.

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 03 paź 2014, 09:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 23:22
Posty: 270
Lokalizacja: Warszawa
Czy macie może jakieś sensowne źródło na diody HSMS-286C w Polsce właściwie nie znalazłem w obcych sklepach albo cena z kosmosu albo konieczność hurtowego zakupu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 03 paź 2014, 09:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
Ja kupowałem diody hf z Farnella. A co do hurtowego zakupu to kup sobie ze 5 od razu :).

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.