Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 20 paź 2018, 14:34


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438 ... 537  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 22 cze 2014, 13:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 11 kwie 2012, 14:06
Posty: 68
Lokalizacja: Września
Rurek pisze:
Następnie w trybie ACC wytrymuj "trzymanie ACC" - piknięciami z drążka i zapamiętywaniem z rozbrojenia.

Tego trymowania coś nie mogę zrobić. Ląduję, rozbrajam silniki, robię trymowanie kombinacją drążków jak w Wiki http://kfc32.direk.info/index.php?title=Stickscfg ale nic nie pika a spodziewałem się jakiejś odpowiedzi potwierdzającej od FC. Coś robię nie tak. a to zapamiętywanie ?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 22 cze 2014, 13:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Bo nie masz załączonego ACC w locie :-) Z tego co widzę z Twoich AUXów - nie masz na stałe ACC. Musisz chociaż na czas trymowania zrobić sobie konfigurację AUXów z trzema ptaszkami na którymkolwiek AUXsie.
Tyle że najpierw zrób trymowanie w trybie ACRO, bez ACC, trymami w aparaturze , przy bezwietrznych warunkach .

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 22 cze 2014, 17:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 11 kwie 2012, 14:06
Posty: 68
Lokalizacja: Września
Jak wytrymuję klasycznie apką bez ACC to zmienię środek drążków. Czy to nie przeszkadza że sygnal środka będzie inny bo ustawiałem to już wcześniej subtrimami ?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 22 cze 2014, 19:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
kizior pisze:
Jak wytrymuję klasycznie apką bez ACC to zmienię środek drążków....

...dlatego zamiast trymowac aparatura ja PID-uje (w bezwietrzna pogode) tym schematem w trybie ACRO: https://www.youtube.com/watch?feature=p ... eQI49Ubd1Q
...po tym juz tylko trymowanie ACC i copter lata jak ta lala :-D

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 cze 2014, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Od czasu jak eLeReS wylądował w KFC32 Misia pomysły na nowe "ficzery" pociągały nowe pomysły w KFC z tym związane. I tak pomysł misia na "przekażnik" eLeReS'owy poskutkował trybem poszukiwania zguby za pomoca KFC z eLeReSem i OSD.

Ok, ale o co tu chodzi... Jesteśmy na polu latamy sobie modelem i trach/awaria/czarna dziura - model znikł z radarów i prawdopodobnie leży gdzieś w lesie. Szukanie go z ziemi jest tak sobie skuteczne bo aparatura na ziemi i model na ziemi daleko od nas raczej się nie dogadają.

A więc idziemy do bagażnika po model z KFC + OSD + eLeReS, model ten ma oczywiście taką sama sygnaturę jak nasza zguba, wchodzimy do menu:

- Konfiguracja elersa -> włącz tryb poszukiwania -> tak i lecimy. Na osd pojawia nam się z automatu po lewej dodatkowe dane z informacją o zgibie, oraz strzałka oraz odległośc do zguby ;-)

Poniżej filmik z demówki koło domku. Zguba ustawiona celowo na 1mW, no i sorki za trzaski.. ściany swoje robią.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 22 cze 2014, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 sty 2013, 08:32
Posty: 494
Lokalizacja: Pilica
Nie no, bogaaaato :-)
Działa na eleresie v1 w nadajniku? Czy to 100% kwestia softu tylko w KFC?

_________________
Quad MWC by kuki v0.6.3 *
Darth Vader QUAD *
Ferrarini mini quad *
KFC32 Wikipedia


Ostatnio zmieniony niedziela 22 cze 2014, 20:28 przez direk, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 22 cze 2014, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
tak, jedynie softy nowe wgrać trzeba do eleresa "zguby"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 22 cze 2014, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9166
Lokalizacja: Bytom
Nowe, czyli od 1.17c, bo od tego softu eleresy mają tryb poszukiwania przy pomocy latającego przekaźnika. To samo można zrobić przy pomocy zwykłych eleresów i eldispa, ale nie tak ładnie i skutecznie jak na pokazanym filmie, bo tu strzałka do zguby i odległość robi całą najlepszą robotę.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 cze 2014, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
...marbalon, to na tej zasadzie mozesz tez zrobic funkcje follow me ? eleres z gps w kieszeni :-D i na spacer.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 cze 2014, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
waszka pisze:
...marbalon, to na tej zasadzie mozesz tez zrobic funkcje follow me ? eleres z gps w kieszeni :-D i na spacer.

tylko po co? Aby kolejne modele odchodziły do krainy wiecznych lotów, a Marcin miał je na sumieniu. :-)

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 cze 2014, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
... ??? jakie kolejne i dlaczego mialyby odlatywac ? przeciez mowie o funkcji "follow me" a nie o zaawansowanej phantomowej "bye, bye..." :lol:

...to tylko taka idea kolejnego "gadzetu" do testow, czego nie ? ja i tak bez tego jestem zadowolonym uzytkownikiem KFC32 z OSD.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 cze 2014, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 02 sty 2014, 01:13
Posty: 42
Lokalizacja: wrocław
Witam kolegów :)Mam pytanie dotyczące dziwnego zachowania koptera na kfc32.Złożyłem drugiego kopterka waga 2kg.W zawisie stoi pięknie delikatnie pływa na boki i AH też pięknie.Natomiast jak robię takie skoki w lewo i prawo to kopter zamiast wrócić do poziomu wpada w dziwne oscylacje w poziomie (jak talerz na stole :)) i zaliczam kreta.Straciłem już 2 śmigła i jestem głupi.Pidy zmniejszałem i zwiększałem ale bz.Może ktoś miał podobne przypadki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 cze 2014, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 353
Lokalizacja: Kraków
Ostatnio też zaczynam ulatniać swojego kładzika, który wcześniej był na nazie - czy aby było włączone ACC nie jest konieczne podpięcie AUX'a wystarczy w tool'sie wszystkie ptaszki pozałączać? Czy się myle...

(a i trochę jestem skołowany, aby mieć kfc32 + osd + eleres'a w jednym to nie ma takiego jeszcze cuda tylko jest eleres + osd jako kanapka do kfc32 tak?) bo się można pogubić w tych cudach od Marbalona :)

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Aktualnie: FrSky x9r, rejsery i DJI Mavic Pro
Stuff dawno temu: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 cze 2014, 08:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 14:34
Posty: 303
Lokalizacja: daleka północ
Roger pisze:
... aby mieć kfc32 + osd + eleres'a w jednym to nie ma takiego jeszcze cuda ...
WRONG !
jest:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=18005


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 cze 2014, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
BOGDANK pisze:
Natomiast jak robię takie skoki w lewo i prawo to kopter zamiast wrócić do poziomu wpada w dziwne oscylacje w poziomie (jak talerz na stole :))


Spróbuj podnieść D albo zmniejszyć P o ile podnosiłeś w tej osi w której się telepie. Nie wiem czy jest symetryczy czy nie.. w sensie clasic X czy bardziej H ? W H quadach daje się większe P oraz D dla osi pitch.

Roger pisze:
czy aby było włączone ACC nie jest konieczne podpięcie AUX'a wystarczy w tool'sie wszystkie ptaszki pozałączać? Czy się myle...


Dla jednego AUX zaznacz wszystkie trzy ptaszki i zawsze będzie.

Roger pisze:
aby mieć kfc32 + osd + eleres'a w jednym to nie ma takiego jeszcze cuda


Jest opisane tutaj:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=18005

A dostępne tutaj:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=291710#291710


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438 ... 537  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.