Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 08 gru 2019, 12:09


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota 10 maja 2014, 21:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 667
Lokalizacja: Łódź
Posiadam zestaw orangelrs, zasięg na stockowych antenach ~900m na ziemi(po drodze trochę drzew i parenaście domów), na antenie od zorby ~1400m na tej samej drodze.

Przy okazji albo jestem ułomny i robię coś nie tak, albo coś nie tak z modułem ftdi i nie mogę połączyć się z odbiornikiem. Zapala mi się dioda failsafe'u w odbiorniku, a komunikacji jak nie było tak nie ma... Oczywiście napięcie na 3.3v

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 maja 2014, 17:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 22:33
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Czy takie coś będzie odpowiednie do zmiany softu w nadajniku i odbiorniku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 maja 2014, 17:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 392
Lokalizacja: kaszuby
Do aktualizacji tak, do zmiany nie.

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 maja 2014, 17:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 22:33
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
To sprecyzuję pytanie: czy do wgrania openlrsng nada się?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 maja 2014, 18:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 12:03
Posty: 112
Lokalizacja: Lubanie
Tak, nada się. Tylko szkoda, że nie wszystkie linie mają goldpiny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 maja 2014, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Czy ktoś wie jak bez grzebania w ustawieniach włączyć wyjście PPM-SUM? Kiedyś zwierało się dwa kanały. Jak jest teraz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 maja 2014, 19:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Teraz tylko z kofiguratora - nawet w kodzie arduino nie ma takiej możliwości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 maja 2014, 13:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 667
Lokalizacja: Łódź
minimalviking, posiadam dokładnie ten konwerter i nie mogę się połączyć. Będę musiał podlutować goldpin od bodajże DTS i jeszcze raz spróbować. Inaczej nie mogę się połączyć.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 maja 2014, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 392
Lokalizacja: kaszuby
DTR musisz podłączyć, tak samo jak do arduino. Pod zielony przewód.

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 maja 2014, 17:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 22:33
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Tego konwertera jeszcze nie kupiłem, bo dopiero przedwczoraj HK mi wysłał orange'a. Jest jakiś dostępny w PL konwerter, który będzie działać bezproblemowo (tj. bez lutowania itp)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 maja 2014, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 392
Lokalizacja: kaszuby
Jest n.p. taki co ma już wlutowane piny http://allegro.pl/7konwerter-ft232rl-ft ... 46093.html ale jest ich tyle że szybciej się pomylisz. Może poproś sprzedawcę by podlutował ci ten pin od DTR jeśli nie potrafisz.

CP2102 też ogarnie, ale ostatnio często mają wyprowadzony pin RESET zamiast DTR.

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 cze 2014, 02:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 667
Lokalizacja: Łódź
Małe pytanko. Czy ktoś próbował puścić telemetrie przez orangelrsa? Powoli się przymierzam do tematu FPV i sobie myślę że można by było go zmusić do tego- przesył miedzy RX-TX, a w TX np moduł bluetooth i komunikacja z laptopem/telefonem z mniej lub bardziej zaawansowaną telemetrią. Teoretycznie powinno odpalić to bez żadnych problemów, a czy ktoś testował w praktyce?

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 cze 2014, 07:41 
Offline

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:38
Posty: 54
Lokalizacja: Z nikąd
Assur92 pisze:
Małe pytanko. Czy ktoś próbował puścić telemetrie przez orangelrsa? Powoli się przymierzam do tematu FPV i sobie myślę że można by było go zmusić do tego- przesył miedzy RX-TX, a w TX np moduł bluetooth i komunikacja z laptopem/telefonem z mniej lub bardziej zaawansowaną telemetrią. Teoretycznie powinno odpalić to bez żadnych problemów, a czy ktoś testował w praktyce?


Jesli masz na mysli telemetrie z APMa to tez sie do tego przymierzam. Z tego co czytalem problemem jest predkosc przesylu i wspolpraca z MinimOSD. Jest jakas specialna wersja openlrsng zoptymalizowana to wspolpracy z telemetria, ale jeszcze nie testowalem tego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 cze 2014, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Słyszał ktoś coś o s.bus w orange?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 cze 2014, 10:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 667
Lokalizacja: Łódź
uroczyromek, zgadza się, chodzi mi o telemetrię z APMa. Tak po łebkach patrzyłem to serial baud rate i data rate sie zgadza z tym co gdzieś wypatrzyłem jak ma być ustawione przy APM więc może pójdzie. Na razie mogę tylko się zastanawiać bo czekam na paczuszkę.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.