Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 20 paź 2017, 20:55


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 14 maja 2013, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 09:25
Posty: 49
Lokalizacja: Warszawa
Mikun, uprzedziłeś mnie. :-D Jak ktoś ma ochotę rozdzielić sygnał to polecam właśnie ten z Delty. Wynalazek chiński z potencjometrami niestety nie tyle rozdziela co partoli sygnał. Miałem okazje pomierzyć to "coś" i odradzam. Niektóre rejestratory (Archos 504, 704) totalnie głupieją z racji nieprawidłowego poziomu synchra i czerni które to poziomy są fałszowane przez chińczyka. Delta zastosowała specjalizowanego Max`a i obrazek jest cacy. Dodatkowo w chińskim rozdzielaczu, z racji maksymalnie uproszczonej konstrukcji, występuje brak separacji podłączonych odbiorników co objawia się przenikaniem śmieci pomiędzy wyjściami jeżeli któryś z odbiorników cokolwiek brzydkiego produkuje lub zaindukuje się coś na kablach łączeniowych - brak tłumienia sygnałów współbieżnych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 maja 2013, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Czy istnieje tani, mniejszy rozgałęźnik na 2 wyjścia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 maja 2013, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2496
Lokalizacja: Poznań
shaggee http://sklep.delta.poznan.pl/rozgalezni ... p3402.html

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 maja 2013, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 15:01
Posty: 1708
Lokalizacja: Wwa
tak w kwestii tego "fabrycznego" rozdzielacza:
ma on pewna zalete ktora bedzie ciezko (nie mowie ze nie do zrobienia) podwazyc - ma metalowa obudowe a jak wiadomo taka obudowa jest ekranem
Warto to uwzglednic.

_________________
AutoQuad Team


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 09:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
Tylko jak z separacją wyjść w tym Delta? Pytałem obsługę sklepu i podobno nie ma żadnej separacji.
Mam taki problem, że zakłócenia od nadajnika RC przenikają po kablach od okularów prosto do rejestratora i pojawiają się na nagranych filmach czerwone smugi (w okularach ich nie widać).
Używam zwykłego rozgałęziacza pasywnego, a wszystko jest zasilane oddzielnie.
Co ciekawe tylko na polu, w domu nie mogę tego odtworzyć, ale po analizie filmów widzę, że pojawiają się kiedy biorę aparaturę do ręki, a kiedy ją odkładam na ziemię (oddalam od głowy) problem znika.
Szczerze to coś sknociłem z tymi MAXami, obraz mi się chwieje i daję sobie z tym spokój.
Chciałbym porządny i tani rozdzielacz z separacją kanałów. Jestem bliski zamówienia zaraz tego z Delty, ale boję się, że problem przenikających zakłóceń wcale nie zniknie, a uzyskam tylko wzmocnienie sygnału, które też mi jest potrzebne, bo widzę ewidentnie, że po podłączeniu rejestratora obraz w okularach ciemnieje o prawie dobre 40%.
Może to też wpływa na te zakłócenia w rejestratorze i wystarczy sam booster...

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 11:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1095
Lokalizacja: Starachowice
Pbrys podał wcześniej dobry schemat rozdzielacza aktywnego video którego prawą część z tranzystorami PNP (za R7, VCC ze stabilizatora 5V wziąłem z odbVideo) zbudowałem w pająku i wpakowałem za odbiornik Video a oto schemat:
Obrazek

całość można wydłubać z demontażu - koszt 0zł jak u mnie.

ponieważ ja swój wpakowałem w TV 7' razem z odbiornikiem Video mam wyprowadzony wielowtyk do nagrywarki Vmate , i wtyczke pod gogle, dzięki rozdzielaczowi brak zakłóceń\ściemnień obrazu które mialem w goglach i w nagrywarce.

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 12:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Zrobiłby kto z tego płytkę w eaglu do płytkarni, na elementach przewlekanych, to nie musi być wielkości znaczka pocztowego ;-)
Puściłbym na płytkarnię i <10 zeta każdy by sobie mógł takie zrobić...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1030
Lokalizacja: wawa
bluuu pisze:
tak w kwestii tego "fabrycznego" rozdzielacza:
ma on pewna zalete ktora bedzie ciezko (nie mowie ze nie do zrobienia) podwazyc - ma metalowa obudowe a jak wiadomo taka obudowa jest ekranem
Warto to uwzglednic.



Obudowa jest plastikowa. Jeżeli chodzi o ten z delty. :-D
Po rozbebeszeniu płytka ma 3x3 cm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 15:01
Posty: 1708
Lokalizacja: Wwa
oo to moj blad .. ale tez mialem w plastiku i oczywiscie cos sie na obrazie pojawialo
Po zmianie na metalowa jest ok - co ekran to ekran.

_________________
AutoQuad Team


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 18:01 
Offline

Rejestracja: sobota 16 kwie 2011, 15:34
Posty: 477
Lokalizacja: łorsoł
Rurek, a nie lepiej na smd? tht niby łatwiej serwisowac itd ale kazdy kto umie poskładac cos tht to i z smd juz sobie poradzi. ja lutowalem smd transformatorowką wego czasu i szło. na schemacie nie ma ani jednego scalaka poza stabilizatorem, wiec argument ze uklady scalone smd sie trudno lutuje tutaj nie ma zastosowania.

pozatym czy przewlekana wersja zmiesci sie na formatce z friłerowego eagla?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 18:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 15:01
Posty: 1708
Lokalizacja: Wwa
ok, w wolnym czasie popelnie 2 wersje
Profesor, mozesz podac dokladniej jakie to tranzystory ?

A jak sie bawic to sie bawic ;) poprosze o koncert zyczen:
- jakie zlacza
- w ktora strone
- jakie gniazda zasilania

i co tam jeszcze ktos chce :)

Wymiarow oczywiscie jeszcze nie podam ale mozemy przyjac ze SMD ma byc malutka (oczywiscie najwieksze w tym wszystkim beda zlacza) i THT w miare "normalna"

_________________
AutoQuad Team


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1095
Lokalizacja: Starachowice
BLUUU - BC556 bodajże zastosowałem, pierwszy lepszy który mi się nawinął pod rękę PNP, z tymże ja wziąłem 1V Video bezpośrednio z Odbiornika Video 1.2GHz więc zastosowałem tylko tę połowę schematu, PRki działają raczej jako GAIN i nie wzmacniają sygnału Video

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 18:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Po co robić SMD skoro jedno złącze wyjściowe video na cinchu jest większe niż wszystkie elementy SMD dla jednego kanału :-) Zróbmy takie rozwiązanie które każdy sobie polutuje nawet lutownicą do rynien :-)
A zresztą jak się oferujecie ze zrobieniem projektów płytek to nie ma problemu - płytkarnia wszystko łyknie... zrobi się w parach :-)

BTW czy ten rozdzielacz nie usuwa składowej stałej czasem? I później jej nie odtwarza...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 18:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 15:01
Posty: 1708
Lokalizacja: Wwa
Profesor, jest tez 1 NPN

Rurek - wiem ze w tym wypadku SMD to przerost formy ... ale moze ktos chce pocwiczyc lutowanie ? ;)

_________________
AutoQuad Team


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 maja 2013, 19:25 
Offline

Rejestracja: sobota 16 kwie 2011, 15:34
Posty: 477
Lokalizacja: łorsoł
wydaje mi się że temu:

smd jest:
1 mniejsza
2 lżejsza
3 tańsza

mi sie nie specjalnie uśmiecha tachać pierdyliarda klamotów do samochodu. powiesz ze to mała rzecz, a ja powiem ziarnko do ziarnka... dwie wersje są przeciez wykolanlne. jesli bedzie mało chętnych to ja reflektuje na sam *.brd i sobie fotochemem w domu wystrugam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.