Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 26 lis 2020, 08:53

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 01 wrz 2012, 21:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 lut 2012, 11:57
Posty: 500
Lokalizacja: wa-wa
Takie do produkcji prónda.

Coś mi tak łazi po głowie .. coś bym zmajstrował ... ale jakoś nie czuje czy to ma sens ...

_________________
Pamiętaj - Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany :)


Ostatnio zmieniony sobota 01 wrz 2012, 22:32 przez paku, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 wrz 2012, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 05 mar 2011, 20:39
Posty: 1258
Lokalizacja: Zabrze
Było już raz na ten temat.
Z tego co kojarzę, to Rurek miał obeznany temat.

Był nawet jeden chciał na skrzydłach montować :)

_________________
Strona mojej kochanej córeczki:
http://www.igunia.pl
Jak nie wiesz na co przeznaczyć 1% odpisu z podatku - zajrzyj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 wrz 2012, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 lut 2012, 11:57
Posty: 500
Lokalizacja: wa-wa
Ale ja myślę o dachu, a nie o skrzydłach :)

A dokładniej to trapi mnie kwestia nadmiaru produkcji ... trochę dziwna .. ale potrzebuję trochę prądu ale z nadmiarem (dla bezpieczeństwa) i ciekawy jestem co się robi z tym nadmiarem poza grzaniem czegokolwiek ...

I czy są jakieś sprytne regulatory/inwertery, które nadmiar potrafią wywalić przez drugą dziurkę.

Tak w skrócie potrzebuje pewnych 50W więc chcę zamontować z 100-150W panel albo 300W wiatrak.

_________________
Pamiętaj - Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 wrz 2012, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Najlepiej to byłoby ładować akumulatory.
Cytuj:
nadmiar potrafią wywalić przez drugą dziurkę

Masz na myśli zwrot do sieci? Zapomnij. Kwestie falowników, synchronizacji, no i oczywiście prawne.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 wrz 2012, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 lut 2012, 11:57
Posty: 500
Lokalizacja: wa-wa
Nie do sieci, nie chce akumulatora - chce 50W cały czas - ze słońca lub wiatru i bez wybuchów jak jest super jasno lub wichura.

_________________
Pamiętaj - Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 wrz 2012, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 lut 2012, 11:57
Posty: 500
Lokalizacja: wa-wa
cobra pisze:
kwestie falowników, synchronizacji


To kosztuje ok 1000 PLN i działa jak burza.
Ale nadal jest problem nadmiaru - chyba że za darmo oddasz ZE a oni tego nie zauważą :)

Obrazek

_________________
Pamiętaj - Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 wrz 2012, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 kwie 2012, 17:24
Posty: 2124
Lokalizacja: Skoczów,Bielsko
Bez akumlatorów się nie obędzie..

_________________
[b]"Tylko życie poświęcone innym, warte jest przeżycia"[/b]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 wrz 2012, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 lut 2012, 11:57
Posty: 500
Lokalizacja: wa-wa
E tam .... :)

Musi ....

Na zdjęciu wyżej nie ma aku a będzie działać - odeśle do ZE

EDIT:

A może problemu nie ma ...

Właśnie wyczytałem że panel słoneczny jest ŹRÓDŁEM NAPIĘCIOWYM, a nie prądowym.

EDIT:

i fajny obrazek /praca lodówki i zamrażarki/ - mniam taki miernik :)

Obrazek

_________________
Pamiętaj - Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 02 wrz 2012, 08:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 21:07
Posty: 317
Lokalizacja: GWE
paku co to za miernik?

_________________
Instalacja fotowoltaiczna on-grid 2,2kW
http://www.pvmonitor.pl/user.php?idinst=27


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 02 wrz 2012, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 lut 2012, 11:57
Posty: 500
Lokalizacja: wa-wa
Nie mam pojęcia, obrazek znalazłem na elektrodzie chyba ...

_________________
Pamiętaj - Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 02 wrz 2012, 08:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 21:07
Posty: 317
Lokalizacja: GWE
Tutaj już pewnie byłeś KLIK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 02 wrz 2012, 09:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 lis 2011, 21:34
Posty: 123
Lokalizacja: Wadowice
Nadmiar energii wpakuj w grzałkę do ciepłej wody, i już masz porządnego odbiorce;p

A tak serio, energia ze źródeł odnawialnych dobry pomysł. Największa wada własnie w co wpakować nadmiar. Akumulatory sa kosztowne przy zakupie i utrzymaniu. Nasz monopol energetyczny nie "skupuje" energii. Jedyny racjonalny sposób to własnie dogrzewanie wody grzałka elektryczna ponieważ ma bardzo duże zakresy pracy. Przerabiałem ten temat nie raz przy turbinie wiatrowej i wodnej.

_________________
Pozdrawiam Kamil


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 02 wrz 2012, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 13:03
Posty: 217
Lokalizacja: Warszawa
na elektrodzie pewnie byś znalazł jakiś ciekawy post w tym temacie... a odnośnie nadmiaru to tak jak napisał kamil - para idzie w gwizdek (znaczy się prąd w grzałkę)

cheers
damian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 02 wrz 2012, 09:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Nadmiar do sieci, licznik zacznie kręcić w drugą stronę :lol:

Pomysł pierwsza klasa. Wszystko masz gotowe do kupienia. Taki inteligentny manager który poradzi sobie z nadmiarem też. Samemu go robić to chyba sporo pracy :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 02 wrz 2012, 09:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 lut 2012, 11:57
Posty: 500
Lokalizacja: wa-wa
adamm pisze:
Tutaj już pewnie byłeś KLIK


Byłem :)

kamil_rc pisze:
grzałka elektryczna ponieważ ma bardzo duże zakresy pracy


Też mi tak wychodzi ale głownie chodzi mi o praktyczna wiedzę co się stanie gdy w momencie gdy solar/wiatrak produkuje 100W podłączę bezpośrednio odbiornik o mocy 10W - zjara się ???

A co jak nie ma w ogóle odbioru ... z takiego solara np.

_________________
Pamiętaj - Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.