Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 22 wrz 2018, 16:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 23 cze 2017, 07:30 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 07:58
Posty: 41
Lokalizacja: Godziesze
Witam mam taki problem. Nie mogę skonfigurować swojego drona ponieważ kiedy odpalam cleanflight nie mogę się " dostać" do mojego drona. Wyskakuje mi normalnie port com pod który jest podpięty mój f3 deluxe, mogę go sflashowac a kiedy klikam w cleanflighcie connect jest napisane że powiodło się otwarcie portu po 10 sekundach wyskakuje timeout i port się zamyka. Dodam że raz mi się udało połączyć ustawiłem swojego drona latał sobie ladnie a po odłączeniu baterii na ok 20 min znowu tak jakby się zresetowal bo nie reagował na żadne drążki i teraz nie mogę połączyć się w cleanflighcie. Ktoś ma jakieś pomysly co jest nie tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 07:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 cze 2017, 21:03
Posty: 16
Lokalizacja: Biłgoraj
Witam
A sprawdzałeś bezpośrednie połączenie pod UART1 procka poprzez jakiś konwerter FT232 lub podobny?

Ewentualnie można jeszcze spróbować użyć Zadig, ale skoro flashowanie przechodzi poprawnie to może zmień soft na inny i sprawdź.

_________________
Pozdrawiam
Adrian

TransTec Frog, Matek F405-AIO, 2205S, ESC 30A, RunCam Split
S500, SP Racing F3 Evo, SunnySky X2212 1400kv, ESC SkyRC 20A nano, 5000mAh, FPV, GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 09:36 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 07:58
Posty: 41
Lokalizacja: Godziesze
Witam, połączenia przez UART nie sprawdzałem ponieważ nie mam konwertera sygnałów na ft232. Posiadam kontroler SP racing f3 deluxe i wgrywam oprogramowanie od SPRACING F3.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 10:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1932
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Jaka wersja CleanFlight ?
Jaka w FC a jaka Configuratora na komputerze ?
Nie masz komunikatu o niezgodności wersji ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 11:01 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 07:58
Posty: 41
Lokalizacja: Godziesze
Konfigurator wersja 2.0.3
Oprogramowanie SPRACINGF3 v 2.0.3

A takie otrzymuje komunikaty:
"2017-06-23 @ 11:59:31 -- Running - OS: Windows, Chrome: 58.0.3029.110, Configurator: 2.0.3
2017-06-23 @ 11:59:42 -- Serial port successfully opened with ID: 1
2017-06-23 @ 11:59:52 -- No configuration received with in 10 seconds, communication failed
2017-06-23 @ 11:59:52 -- Serial port successfully closed"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 11:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1932
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Który COM wybierasz ?
Jakie jeszcze masz dostępne ?

Próbowałeś z innym ( lepszym jakościowo, krótszym ) kablem USB ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 12:02 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 07:58
Posty: 41
Lokalizacja: Godziesze
COM8, który jest SILICON LABS CP210x USB TO UART BRIDGE (COM8), mam dostępny jeszcze COM 3, próbowałem już z 2 kablami. Ciągle to samo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 12:06 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 cze 2017, 21:03
Posty: 16
Lokalizacja: Biłgoraj
w takim razie proponuje wgrać z czyszczeniem np inav lub betaflight sprawdzić połączenie i potem wrócić do Cleanflight
a jeśli nie uda się flashowanie to użyj zadig

tutaj mała pomoc może się przydać
https://github.com/betaflight/betafligh ... Betaflight


i jeszcze jedno czy przypadkiem cały czas nie masz zwartych pinów boot??

_________________
Pozdrawiam
Adrian

TransTec Frog, Matek F405-AIO, 2205S, ESC 30A, RunCam Split
S500, SP Racing F3 Evo, SunnySky X2212 1400kv, ESC SkyRC 20A nano, 5000mAh, FPV, GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 12:22 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 07:58
Posty: 41
Lokalizacja: Godziesze
Próbowałem wszystkiego o czym piszesz. Nie, piny boot mam zwarte jedynie przy flashowaniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 350
Lokalizacja: Warszawa
Namieszałeś prawdopodobnie w konfiguracji portów UART w konfiguratorze Cleanflight'a.
Teraz pozostaje Ci podłączyć się do płytki przez interface usb->uart i poprawić konfigurację.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 12:45 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 07:58
Posty: 41
Lokalizacja: Godziesze
Pamiętam że tylko przedstawiłem uart3 na serial x żeby podłączyć sbusa nic więcej w portach nie grzebalem. Czyli muszę teraz podpiąć jakiś konwerter sygnałów tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 13:54 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 07:58
Posty: 41
Lokalizacja: Godziesze
Sflashowałem na wersję SPRACING F3 OSD, a natępnie otrzymałem komunikaty

2017-06-23 @ 14:53:15 -- Running firmware released on: Jun 20 2017 21:42:06
2017-06-23 @ 14:53:15 -- Board: SOF3, version: 0
2017-06-23 @ 14:53:15 -- Unique device ID received - 0x3a002e5433570720353237
2017-06-23 @ 14:53:16 -- Serial port successfully closed
2017-06-23 @ 14:53:19 -- Using cached release information.

Płytka połączyła się ale ma jedynie opcje od OSD.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 15:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3206
Lokalizacja: Olsztyn
dominiv2604, wgraj od nowa betaflight używając zworki boot i przy nim zostań, wersję softu wybierz SPRACINGF3.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 17:13 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 07:58
Posty: 41
Lokalizacja: Godziesze
Gotowe. Co dalej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3206
Lokalizacja: Olsztyn
dominiv2604 pisze:
Gotowe. Co dalej?

Nie rozumiem pytania ? :-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.