Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 14:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 14 lis 2016, 21:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 maja 2015, 06:24
Posty: 41
Witam,

Posiadam aparaturę jak w temacie, zakupiłem kabel aby podłączyć do PC (kabel USB) ale Windows widzi mi tylko sterownik
CP210x... ale nie mogę nigdzie zrobić kalibracji ani dodać to jako urządzenie sterujące. Czy ktoś potrafi mi pomóc?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 15:56 
Offline

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 34
Lokalizacja: WSE
Również posiadam taką aparaturę i kwestię podłączenia do symulatora rozwiązałem bez użycia portu USB, czyli sam kabel podłączony do aparatury i wtykiem mono-jack 3,5 w gniazdo mikrofonu w laptopie. Do tego emulator SmartPropoPlus i działa wyśmienicie.
Jeżeli również posiadasz kabel zakończony wtykiem jack, to i Tobie powinno zadziałać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 gru 2015, 21:35
Posty: 324
Lokalizacja: Gdynia
Ewentualnie można to rozwiązać za pomocą kabla jack-jack (oba gniazda męskie) i smartpropoplus. Powiedz jeszcze jaki to symulator.

_________________
Yuneec Typhoon Q500 4K
Nox3 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=38631
Youbi XV130 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=39039
ST10+
Spektrum dx6i
--------------------------
Nieuleczalnie uzależniony od latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 22:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 21 cze 2016, 05:46
Posty: 0
Lokalizacja: Wrocław


Pokaż jaki to kabel i pod jaki symulator u mnie działa bez problemu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 gru 2016, 19:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 sty 2015, 22:22
Posty: 11
Lokalizacja: Gdynia
zawirm pisze:
Witam,

Posiadam aparaturę jak w temacie, zakupiłem kabel aby podłączyć do PC (kabel USB) ale Windows widzi mi tylko sterownik
CP210x... ale nie mogę nigdzie zrobić kalibracji ani dodać to jako urządzenie sterujące. Czy ktoś potrafi mi pomóc?

Pozdrawiam


Kabel ze sterownikiem CP210x, który kupiłeś służy tylko i wyłącznie do wgrywania softu do aparatury. Miałem ten sam problem, chciałem poćwiczyć na symulatorze i kupiłem nie ten kabel co trzeba. Musisz kupić kabel służący do symulatorów. Kabel wygląda identyko, tylko przeznaczenie jest inne. Niedawno przyjechał do mnie właściwy kabelek z chin, ale jeszcze go nie testowałem. Wkrótce go sprawdzę i dam znać czy działa.
Ten do softu i tak się przyda, bo tą aparaturę można upgrade-ować żeby obsługiwała 10 kanałów, więc żadna strata.


...
Ok, kabel sprawdzony i działa, jednak gdy dawałem throttle na około 30% to działa się dziwna rzecz. Powstawały wówczas jakieś dziwne zakłócenia sygnału i samoczynnie uruchamiał się kanał 1 (roll 100% w lewą stronę) i kanał 4 (yaw też 100% w lewą stronę). Gdy tylko leciutko przesunąłem throttle w górę lub w dół objawy znikały. Problem bardzo dokuczliwy, gdyż uniemożliwiało to kompletnie latanie w trybie ACRO, bo nie z tąd ni z owąd nagle quadkopter dostawał szału gdy tylko throttle znalazł się w pozycji 30%. Szukałem w Internecie rozwiązania, jednak nic na ten temat nie udało mi się znaleźć. Postanowiłem wgrać do aparatury nowszy soft i problem gdzieś wsiąkł. Teraz śmiga elegancko.

_________________
Moje zabawki:
DIY chiński qav250 zaginiony w akcji
Walkera Runner 250 Advance
Eachine Falcon 250
D1 drone :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 gru 2016, 16:47 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 maja 2015, 06:24
Posty: 41
Podaj prosze linka albo nazwę tego kabla, to moze i mi to pomoże ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 gru 2016, 17:19 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 sty 2015, 22:22
Posty: 11
Lokalizacja: Gdynia
zawirm pisze:
Podaj prosze linka albo nazwę tego kabla, to moze i mi to pomoże ;)


Tu masz z polskiego sklepu:
http://abc-rc.pl/Symulator-FlySky#axzz4SY90cvkh

Tu masz z chińskiego:
http://www.banggood.com/FPV-Racer-Simulator-with-Dongle-Cable-for-Flysky-Esky-Radiolink-Futaba-Remote-Controller-p-1047126.html

Ten z polskiego sklepu jest tańszy i lepszy, bo można używać do innych aparatur z wejściem mini jack.

edit: krall - usunąłem kontrowersyjny link

_________________
Moje zabawki:
DIY chiński qav250 zaginiony w akcji
Walkera Runner 250 Advance
Eachine Falcon 250
D1 drone :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 gru 2016, 21:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 gru 2015, 21:35
Posty: 324
Lokalizacja: Gdynia
Zacznijmy od tego, ze ten z polskiego sklepu koło symulatora nawet nie stał. To zwykły FMS. Co do banggoodu to darmowy FPV Freerider, który też najlepszy nie jest. W obu przypadkach płacisz za kable, nie symulator. Polecam kupić liftoff, ponoć jest dobry, z tych co latałem i nie są złe - godny uwagi jest drone racing league simulator.

_________________
Yuneec Typhoon Q500 4K
Nox3 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=38631
Youbi XV130 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=39039
ST10+
Spektrum dx6i
--------------------------
Nieuleczalnie uzależniony od latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 gru 2016, 21:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7322
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
winkking pisze:
Ten zestaw też będzie dobry:

To jest pirat.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 07:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 21 cze 2016, 05:46
Posty: 0
Lokalizacja: Wrocław


Ja latam na tym: http://www.banggood.com/FPV-Racer-Simul ... mds=search i wszystkie symulatory dziłają z moim FS i6 bez problemu na win7 i win10. Jeżeli chcesz taniej możesz spróbować takiej przejśćiówki http://www.banggood.com/Flight-Simulato ... mds=search dziwne ale ludzie piszą, że podłączasz to standardowym kablem do minijack do kompa w miejsce słuchawek czy tam mikrofonu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 09:17 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 sty 2015, 22:22
Posty: 11
Lokalizacja: Gdynia
BloodyLordV pisze:
Zacznijmy od tego, ze ten z polskiego sklepu koło symulatora nawet nie stał. To zwykły FMS. Co do banggoodu to darmowy FPV Freerider, który też najlepszy nie jest. W obu przypadkach płacisz za kable, nie symulator. Polecam kupić liftoff, ponoć jest dobry, z tych co latałem i nie są złe - godny uwagi jest drone racing league simulator.

Adrián pisze:
To jest pirat.

Te wypowiedzi są nie na temat. Mowa jest właśnie o kablach do podłączenia aparatury a nie o symulatorach. Podałem te linki, bo innych ofert (samego kabla) nie znalazłem.
ejassie pisze:
Ja latam na tym: http://www.banggood.com/FPV-Racer-Simul ... mds=search i wszystkie symulatory dziłają z moim FS i6 bez problemu na win7 i win10. Jeżeli chcesz taniej możesz spróbować takiej przejśćiówki http://www.banggood.com/Flight-Simulato ... mds=search dziwne ale ludzie piszą, że podłączasz to standardowym kablem do minijack do kompa w miejsce słuchawek czy tam mikrofonu.

Potwierdzam, to rozwiązanie też działa. Do tego trzeba użyć emulatora SmartPropoPlus (program komputerowy) i dodatkowo kabla "3,5mm mono jack - 3,5mm mono jack". Jeden koniec wpinamy w gniazdo mikrofonu w komputerze, a drugi do aparatury. W przypadku aparatury FS-i6, która ma gniazdo "mini DIN" trzeba użyć tej przejściówki, którą kolega wyżej nam wylinkował. Kiedyś testowałem to rozwiązanie przy podłączaniu aparatury Devo-7. Już wcześniej było o tym wspomniane w tym temacie.

_________________
Moje zabawki:
DIY chiński qav250 zaginiony w akcji
Walkera Runner 250 Advance
Eachine Falcon 250
D1 drone :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 11:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7322
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
winkking pisze:
Te wypowiedzi są nie na temat.

??
To jest nielegalne oprogramowanie i piractwo. Nie wklejaj takich linków na forum.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 gru 2016, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1444
Lokalizacja: Schwerin
Coś szwankuje na forum?
Posty się kasują.

Symulator FMS jest darmowy więc nie można go piracić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 gru 2016, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10480
Lokalizacja: Mikoszewo
Forum nie szwankuje tylko zapobiega eskalacji konfliktów gdy ktoś usiłuje zaczepek nie mając pojęcia o czym pisze.
Link o którym pisze Adrian został usunięty przez Krall'a z wypowiedzi winkking.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 gru 2016, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1444
Lokalizacja: Schwerin
Sorry teraz rozumiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.