Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 18 paź 2017, 14:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 14 lis 2015, 23:06 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 paź 2014, 18:10
Posty: 113
Lokalizacja: Pomorskie
Witam posiadam Ardu Pilota apm 2.8 ale jestem ciemny w programowaniu dlatego szukam kogoś w okolicach trójmiasta kto by umiał to zrobić model jaki posiadam to Sw 1900.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lis 2015, 10:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 paź 2013, 10:48
Posty: 921
Lokalizacja: Warszawa
Chodzi o programowanie czy o skonfigurowanie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lis 2015, 11:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 paź 2014, 18:10
Posty: 113
Lokalizacja: Pomorskie
Chodzi o zaprogramowanie no i konfigurację wraz z odbiornikiem,jest już zamontowany wraz z osd w samolocie,programowanie tego i konfiguracja to dla mnie jakiś kosmos.Zestaw kupiłem na allegro,nowy.Ściągnąłem odpowiedni program,próbowałem programować słuchając wskazówek udzielanych telefonicznie przez sprzedawcę.Niestety pomimo walki cały czas siedzi w nim oprogramowanie do quadrocoptera,być może robię coś nie tak,poza tym podczas równoczesnego uruchomienia programu przez sprzedawcę i u mnie, włączając i robiąc krok po kroku to co on wskazywał i tak były różnice w ikonach na ekranie u niego i u mnie w komputerze podczas przechodzenia w następne etapy programowania.Na początku krok po kroku wszystko pasowało,potem były rozbieżności.Może miał 2,6 zamiast 2,8 ? Nie wiem.Jeśli któryś z Was potrafi ogarnąć to to będę wdzięczny,mogę podjechać wraz z modelem w promieniu 150 km od trójmiasta.Zrewanżuję się finansowo bo za tego typu usługi to normalna sprawa.W autopilocie najbardziej zależy mi na funkcji autopowrotu wraz z krążeniem nad bazą oraz trybie stabilnego lotu i to wszystko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lis 2015, 09:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 paź 2013, 10:48
Posty: 921
Lokalizacja: Warszawa
Przede wszystkim używaj poprawnej nomenklatury, programowanie to pisanie i kompilacja kodu, chcesz wgrać gotowy kod! Akurat o APMie dostępnych materiałów jest tak dużo, że bardziej ci się opłaci nauczyć się tego samodzielnie. Wystarczy zwykły kabelek USB, łatwiej się nie da. Wgraj sobie na próbę np wersje ArduPlane albo nawet ArduRover, i patrz co się pojawia na konsoli po restarcie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lis 2015, 10:51 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 paź 2014, 18:10
Posty: 113
Lokalizacja: Pomorskie
Spróbuję,chociaż to jak pisałem jest dość skomplikowane dla mnie,wiem że niektórzy z Was sobie radzą z tym lepiej,nie każdy jest orłem w tej dziedzinie,to co dla jednego jest proste i oczywiste dla innego jest niezrozumiałe,z angielskim u mnie słabo,w szkole niestety ruskiego uczono.Postaram się niczego nie schrzanić bardziej.Jak po kilku próbach nic z tego nie wyjdzie to będę szukał dalej pomocy,dzięki za podpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lis 2015, 11:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 paź 2013, 10:48
Posty: 921
Lokalizacja: Warszawa
FIFI3129 pisze:
w szkole niestety ruskiego uczono


пожалуйста :)

http://ardupilot-mega.ru/wiki/arducopter/index.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lis 2015, 12:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 paź 2014, 18:10
Posty: 113
Lokalizacja: Pomorskie
spasiba


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 cze 2016, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 16:16
Posty: 183
Dla potomnych bo sam się męczyłem, nie działało zarówno pod win8,1 jak i OSX.

Po pierwsze trzeba zainstalować mission planner, lub apm planner (jest jeszcze qground control i apka pod android)
, ja się skupiłem na apm planner. Razem z nimi będą drivery usbftdi.

Napiszę sposób pod OSX el capitan z HKpilot 2.7 z hobby king (odpowiednik 2.8)

Po drodze wychodzą takie jaja że nie widać portu usb-ftdi w aplikacji, po zainstalowaniu driverów uruchamiamy apm planner i z górnej belki w kolumnie file wybieramy advanced mode.

To nam dodaje na belce menu communication, gdzie możemy dodać port, dodajemy serial i ustawiamy baud Rate na 115200 w przypadku połączenia USB.

Następnie bez problemu flashujemy APM sprawdzając wcześniej czy wersja softu zadziała z naszym FC
Np. tu: https://github.com/ArduPilot/ardupilot_wiki/issues/66

Jak widać nie wszystko bangla z APM (najnowsze wersje tylko pix), instalujemy starszą wersję Tu jest lista: http://firmware.ardupilot.org

Listę komend znajdziemy tutaj: http://ardupilot.org/planner/docs/commo ... v_cmd.html

W przypadku niespodzianek warto dołączyć do grup na FB - polecam tę
https://www.facebook.com/groups/ArduFlyer/

szybko odpowiadają i dosyć ciekawe dyskusje jak VToll plane można poobserwować.

Oprócz tego czasami ktoś wystawia oryginalnego pixhawka za np 200$, gdzie na allegro walczyłem o dwuletnią używkę i poddałem się na 900pln.
Co do zamienników to jak już kupować to bez rozmachu, bo wcześniej czy później coś nie zadziała tak jak w oryginale 3dr (wyczytane na zagranicznych forach i grupach, osobiście nie dam sobie linka uciąć bo dopiero się uczę)

Warto też obserwować grupy UAV Geo Mapping https://www.facebook.com/groups/1394020 ... 6/?fref=ts
Niektórzy chwalą się tam zarobkami 2.5k$-4k$ dziennie za mapowanie.

Ci goście akurat mają dopracowane latadła i też ciekawe rzeczy można wyczytać.

Jest też mnóstwo tutoriali dla takich tłuków jak ja http://api.ning.com/files/i*tFWQTF2R*7M ... _v.1.1.pdf


W sumie czekam właśnie na Vectora ale potencjał ma ograniczony w przeciwieństwie do apm/pixhawka
Zatem podjąłem decyzję rozdzielenia zadań na oba FC, ratując wakacje w Rangerze będzie latał Vector i prace skupią się na konstrukcji samolotu a ardupilota będę ogarniał na symulatorze i testowym Go Discoverze, którego nie szkoda rozbić w razie w.

Zaraz założę nowy temat z opisem jak połączyć APM z Xplane 10 i polatać dookoła swojego domu autonomicznie lub sterując taranisem.

Jak coś źle napisałem to niech ktoś naprostuje, od wielu tygodni staram się przeczytać całe internety na ten temat popołudniami i mogłem coś pomylić, na razie jestem na etapie konfiguracji apm więc w 100% teoretyk.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.