Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 20 lis 2018, 17:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: OBSŁUGA CNC
Post: czwartek 03 paź 2013, 06:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Witam. Panowie mam problem, dałem znajomemu do wycięcia projekt ramy w dwg. Twierdzi on że otwiera go w Adobe, i że frezarka tnie mu nie otwór 3mm tylko prowadzi frez (1.5mm) po okręgu 3mm. Co trzeba przestawić w programie aby poszło jak należy?
Maciek

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 paź 2013, 07:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11916
Lokalizacja: Mikoszewo
Offset...
Musi przesunąć frez do wewnątrz (a w przypadku krawędzi zewnętrznych na zewnątrz) o promień frezu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 paź 2013, 13:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Czy projekt (dwg lub dxf) nie powinien zawierać offsetu z zaznaczeniem wewnątrz czy zewnątrz?

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 paź 2013, 13:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11916
Lokalizacja: Mikoszewo
A skąd projektant ma wiedzieć czy będziesz ciął frezem 1mm czy 4mm? :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 paź 2013, 13:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 25 cze 2012, 18:17
Posty: 166
Lokalizacja: Wojkowice
Sam plik dwg lub dxf musisz mieć przygotowany do wycięcia w odpowiednim programie, w którym podajesz parametry narzędzia itd..

_________________
Pozdrawiam!
Paweł

Zapraszam na mój profil
https://www.facebook.com/WnukuLaboratory


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 paź 2013, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Gość który posiada frezarkę ma marne pojęcie o jej użytkowaniu. Sam nie mam pojęcia o sprawie.
Może mi ktoś opisać krok po kroku otwarcie pliku dwg w programie Adobe i ustawienia dla frezu 1,5 mm. Wiele mu instrukcje.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 paź 2013, 13:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11916
Lokalizacja: Mikoszewo
Oj, z Adobe to nie pomogę... U siebie (jak miałem chwilę CNC) to pliczek z projektem ładowałem do LazyCam'a gdzie ustawiałem offset dla każdej linii w zależności od zastosowanego freza i na podstawie tego LazyCam ładował G-code do MACH3.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 paź 2013, 16:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 18:23
Posty: 209
Lokalizacja: Świdnica
automaciek jeśli znajomy nie wie dlaczego tak się dzieje, to daj to komuś innemu.
Projekt rysuje się 1:1 i w programie typu cam generujesz ścieżkę narzędzia dopierając frez oraz podając, które kontury są wewnętrzne, a które zewnętrzne.

Jeśli chcesz podać znajomemu dxf-a z uwzględnieniem freza 1,5mm to każdy otwór fi 3 musisz zamienić na fi 2,25. Jeśli chcesz mieć prawidłowe wymiary to teraz musisz dodać do konturów zewnętrznych 0,75mm. Dalej nie piszę, bo pewnie już się domyślasz ile to będzie trwało :)

Zapytaj znajomego na jakim sterowaniu pracuje i podeślij mi plik, postaram się pomóc i wygenerować ścieżkę narzędzia lub pomogę wyciąć, jak coś to pisz na PW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 paź 2013, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2838
Lokalizacja: ...
dxf nie będzie zawierał offsetu - tutaj dopiero ustawiasz i generujesz co i jak.
dopiero g code

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 paź 2013, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 13:59
Posty: 194
Lokalizacja: Stolno
przyslij mi plik na PW - odeślę ci gotowy Gcode - lub wytnę ci to. .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.