Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 04:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 467 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 28 maja 2013, 17:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
baqs pisze:
Rumcajs dzieki wielkie za pomoc, probuje ustawic FPV Recordera zeby jakos plynnie chodzil na Atomie (net - samsung nc10)


Atom N270 1.6 Ghz ? Obawiam się, że bez grabbera ze sprzętową kompresją (a takim nie jest EasyCAP) Ci się nie uda :-( Ten procesor jest rachityczny, jeżeli mowa o wydajności w multimediach. Nowsze Atomy to już lepiej. Wprawdzie planuję po powrocie ze zlotu wypuścić nową wersję softu i jest tam dość dużo optymalizacji, ale nie liczyłbym na jakieś cuda. Przetwarzanie pełnej, surowej ramki D1 PAL 25fps troszkę obciąża...

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 28 maja 2013, 17:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Dannon pisze:
ja tez mam problem FPV Recorderem , od momentu zmiany systemu na win7 , po zakończeniu nagrywania pliki ważą 64,0KB i nie mogę tego kawałka niczym odtworzyć.


Wygląda na złe ustawienia kodeków. Czy po zmianie systemu na siódemkę instalowałeś ffdshow (zalecany zestaw kodeków dla FPVR) ? Systemowe kodeki są "be".

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 28 maja 2013, 17:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
kiepuri pisze:
Ja zauważyłem, że na netbookach z intel atomem niemożliwe jest nagrywanie filmu na grabberze za 15zł z allegro.


To, co nazywamy EasyCAP-em i co zwykle wygląda tak samo, potrafi mieć różne flaki. Generalnie "sercem" każdego EasyCAP-a są dwa układy. Jeden z nich odpowiedzialny jest za digitizację obrazu i zazwyczaj jest nim układ firmy Philips (obecnie NXP) o oznaczeniu SAA7113 (są też stosowane układy Silan 8113, ale ja się jeszcze z taką wersją nie spotkałem). Drugi układ odpowiada za przesyłanie zdigitalizowanego obrazu do komputera, poprzez USB. Tu stosowane są dwa różne układy. W "droższych" wariantach drugim układem jest układ firmy Syntek o oznaczeniu STK1150 lub STK1160. Jest to sprawdzony układ, z dość nieźle dopracowanymi driverami. W "tańszych" wariantach, szczególnie tych z Allegro, korzysta się z układów Somagic o oznaczeniu SMI-2021. Jakiś czas temu nabyłem tańszą wersję z układem Somagic, będę ją testował zaraz po powrocie ze zlotu. Wariant oparty o STK1160 jest sprawdzony i na nim zresztą powstawał oraz był testowany FPV Recorder.

Są jeszcze, rzadko spotykane, wersje oparte o inne układy. Za jakiś czas postaram się odświeżyć stronki FPV Recordera i wrzucić tak więcej informacji praktycznych, w tym informacje o różnych typach grabberów oraz o tym jak najlepiej ustawić FPV Recordera w różnych wypadkach.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 28 maja 2013, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 lis 2012, 00:20
Posty: 308
Lokalizacja: Kraków
breweryhills pisze:
Atom N270 1.6 Ghz ? Obawiam się, że bez grabbera ze sprzętową kompresją (a takim nie jest EasyCAP) Ci się nie uda :-( Ten procesor jest rachityczny, jeżeli mowa o wydajności w multimediach. Nowsze Atomy to już lepiej. Wprawdzie planuję po powrocie ze zlotu wypuścić nową wersję softu i jest tam dość dużo optymalizacji, ale nie liczyłbym na jakieś cuda. Przetwarzanie pełnej, surowej ramki D1 PAL 25fps troszkę obciąża...


Nie wiem jakby było z nagrywaniem, ale na N330 1.6GHz spokojnie odtwarzam FullHD. Przy czym procka to nie obciąża w ogóle tylko układ graficzny i nie każdy movie-player się nadaje (używam MPHC).

_________________
Syma S032G :)
KDS 450SV / PhoenixRC
QC w budowie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 maja 2013, 07:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
inzkulozik pisze:
breweryhills pisze:
Atom N270 1.6 Ghz ? Obawiam się, że bez grabbera ze sprzętową kompresją (a takim nie jest EasyCAP) Ci się nie uda :-( Ten procesor jest rachityczny, jeżeli mowa o wydajności w multimediach.


Nie wiem jakby było z nagrywaniem, ale na N330 1.6GHz spokojnie odtwarzam FullHD. Przy czym procka to nie obciąża w ogóle tylko układ graficzny i nie każdy movie-player się nadaje (używam MPHC).


Dekodowanie to całkiem co innego niż kodowanie - podczas gdy oglądanie (a więc dekodowanie) filmów to zupełnie typowe zastosowanie każdego osobistego komputera, to już w drugą stronę nie jest tak dobrze. Praktycznie wszystkie współczesne karty graficzne mają sprzętowe wspomaganie dekodowania. Wiele kart graficznych wspomaga sprzętowo także kodowanie wideo (przy czym należy użyć specjalnego kodeka do tej konkretnie karty), ale akurat mowa o kartach które nie są stosowane w netbookach.

Dlatego podczas gdy netbook będzie miał problemy z nagrywaniem filmów, to jeżeli już film na nim nagramy, odtwarzanie go na tym samym netbooku będzie bezproblemowe.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 26 sty 2014, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Pytanie być może lamerskie...

Ktoś używa FPV recodera na tablecie z Windowsem ?
Może ktoś ma wiedzę nt. min wymagań systemowych ?

Niestety dysponuję tylko tabletem z Adroidem, nie mam jak sprawdzić czy i jak program chodzi.
Na laptopie z win7 oczywiście używam, ale targanie walizek i laptopa w pole i czasem w niedostępne miejsca jest uciążliwe...


Edyta: literòwki

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 27 sty 2014, 13:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 23:22
Posty: 270
Lokalizacja: Warszawa
ja używam na asus t100 z windows 8,1 koduje obraz ładnie i nie opóźnia podglądu.
dane techniczne masz pod adresem http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... ednym.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lut 2014, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
No dobra, pełna wersja zainstalowana, właściwe kodeki wg wskazań Autora, na Windowsie 8.

Do pełni szczęścia brakuje dwóch rzeczy ;

- nie potrafię poradzić sobie z rozmiarem obrazu (na 10" ekranie - obcina mi ekran do proporcji 4:3) pozostają paski po bokach
na notebooku (13 " oraz Windows 7) jest pełny ekran 16:9

- NIE NAGRYWA, jedynie robi zdjęcia, tu już zupełnie nie rozumiem...
na w/w notebooku wszystko chodzi jak malina

Próbowałem ; tryby zgodności, podmieniałem kodeki itp. wczoraj o 2 w nocy poległem.

Może ktoś mnie naprowadzi na trop ?

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lut 2014, 14:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 23:22
Posty: 270
Lokalizacja: Warszawa
też mi ucina obraz tak jak pisałeś, myślę że na 10`` mam na pełnym obrazie ok 7-8 cali


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lut 2014, 14:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1335
Lokalizacja: Berlin
Hey! Mam tableta z win8 i póki co tak zgrywam obraz, poprzez Video Grabbera. Jednak szukam ciągle innego rozwiązania. Coś do max 150-200zł. Bo taszczenie tableta bądź co bądź drogiego, nie widzi mi się ;)

pbrys zalinkował mnie z tym;
http://www.bevrc.com/bevrc-pv700-high-q ... _p297.html
jednak cena > ja. Szukam czegoś co mi tylko koordynaty do rozpoznawalnch przez ludzkie oko znaczków zgra.

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lut 2014, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Naprawdę FPVR fajnie śmiga i w bazie walizkowej na tablecie 10" to byłoby to.

Ja tu widzę raczej problem techniczny z ustawieniami... wciąż liczę na pomoc.

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 lut 2014, 23:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Czy ktoś ma kontakt z userem Breweryhills ?

Na żadne próby kontaktu nie odpowiada...

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 lut 2014, 23:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16386
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Sebastian ostatnio rzadko zagląda , wyjechany mocno chyba jest, spróbuj podpytać kolegę Jarlist.
BTW przeleciałeś cały wątek? Tu wszystkie problemy na sto sposobów rozwiązywaliśmy jak FPVrecorder powstawał...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 lut 2014, 00:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Przeczytałem wszystko...
tu rzecz w W8 i dopasowaniu ekranu

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 lut 2014, 00:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16386
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
jacekV pisze:
tu rzecz w W8 i dopasowaniu ekranu
Nie wiem czy FPVrecorder poprawnie chodzi z W8 - Seba projektował go jak jeszcze siódemka była nowością :-)
Zobacz ostatni akapit tego postu : http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=67425#67425

Tak czy siak przydałby się kontakt z Brewery, jakaś aktualizacja....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 467 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.