Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 14 lis 2018, 08:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 467 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 08 wrz 2011, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
labo pisze:
Inne pytanie: a co zrobić jaki ktoś nie ma PayPala?


Hmm, wydawało mi się że można dokonywać wpłat bez konieczności rejestracji. Na wszelki wypadek dodam numer konta.

labo pisze:
Program super, przetestuję na EasyCap.


Na EasyCAP powinien chodzić bez problemu, bo na razie na EasyCAP-ie jest rozwijany. Dzisiaj powinienem dostać do ręki coś takiego - http://www.ardata.pl/tuner-telewizyjny- ... -hybrid-tv - tuner telewizyjny analogowo-cyfrowy, który posiada wejście composite video i poza funkcją odbioru telewizji naziemnej oraz radia, może służyć jako grabber video. Cena sklepowa to 169 złotych, więc dużo wyższa niż za EasyCAP. Jest to jednak najtańsze urządzenie jakie znalazłem, mające tak bogate funkcje i wyposażenie (w komplecie antena biurkowa, pilot, odbiór analogowej telewizji, radia oraz cyfrowej w formacie MPEG4). Potestuję i zobaczę czy warte swojej ceny.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 wrz 2011, 10:45 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 901
Lokalizacja: Toruń
breweryhills pisze:
labo pisze:
Inne pytanie: a co zrobić jaki ktoś nie ma PayPala?


Hmm, wydawało mi się że można dokonywać wpłat bez konieczności rejestracji. Na wszelki wypadek dodam numer konta.

Przyznam się, że jak zobaczyłem napis: "Zapłać kartą kredytową lub zaloguj się", to mając debetową (zapewne jak wiekszość) dalej nie próbowałem.

Widzę jest już konto, myślę, że dobrze, że dopisałeś.

EDIT: Widzę, że wszystkie formaty wideo, które są do wyboru występują na rozwijanej liście podwójnie. To jakiś bug w programie?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 wrz 2011, 11:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
kolejny pomysł a nawet seria pomysłów ;-)

z doświadczenia wiemy że w ferworze atmosfery startu zapominamy o wielu rzeczach :-)
Tak więc dobrze by było aby ktoś nam przypominał ...i tu jest szerokie pole do popisu w tym programie:

- po uruchomieniu programu pojawia się "check-lista" stworzona (edytowalna w każdej chwili) przez użytkownika, na którą można sobie wrzucić do "odptaszkowania" rzeczy z zakresu sklerozy modelarskiej ;-) np. czy lipole naładowane, czy akku bazy naładowany, czy sprawdzono mocowanie skrzydeł, czy sprawdzono konflikty częstotliwości na lotnisku...itepe itede...
Ostatnim punktem checklisty, defaultowo, bez możliwości "wykasowania" tego punktu byłoby pytanie "czy włączyłeś zapis w fpv-r ? " :lol: :lol: :lol:
I teraz użytkownik musiałby odhaczyć każdy punkt, łącznie z ostatnim - który to wprowadzałby maszynę w stan zapisu.
Skrajnym przypadkiem mogłaby być lista na której jest tylko jeden punkt, ten ostatni, defaultowy( no bo pilot sobie stworzył taką listę na której nic nie ma albo jest jedno pytanie, np "dlaczego małpa szczy do piwa ...albo dlaczego Honduras nie wyszedł z grupy :mrgreen:)
Ewentualnie też można dodać jeden duży guzior "all correct czyli ignoruję check-listę" - dla niecierpliwych i pewnych swego ;-)
Temat uaktywniania check-listy można też zapodać przy próbie uruchomienia kolejnego zapisu, nie tylko przy uruchomieniu programu (a zapewne można by w setupie dać wybór czy check-lista aktywna przy starcie programu, starcie zapisu czy też w innym momencie...ale te dwa powyższe wydają mi się najsensowniejsze.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Ostatnio zmieniony czwartek 08 wrz 2011, 11:16 przez Rurek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 wrz 2011, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
labo pisze:
EDIT: Widzę, że wszystkie formaty wideo, które są do wyboru występują na rozwijanej liście podwójnie. To jakiś bug w programie?


Nie, to nie bug - sterownik urządzenia wideo zwraca listę trybów, w których rozmiar wideo oraz format jest taki sam, ale może różnić się detal który nie jest wyświetlany na liście. W każdym razie przyjrzę się tematowi i zrobię tak, by wyświetlało się pojedynczo.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 wrz 2011, 14:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Kilka uwag do działania programu:
Środowisko: środowisko Win7 64, program w trybie full screen, kamera wbudowany webcam (i działa).
1. listy rozwijalne przy wyborze kodeków - brak suwaka.
Po ukryciu opcji i ponownym ich wywołaniu panel z opcjami jest węższy niż zaraz po uruchomieniu.
2. wyłączenie podglądu nie "czy czyści" okna z podglądem (pozostawia ostatni obraz).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 wrz 2011, 14:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rufio pisze:
Kilka uwag do działania programu:
Środowisko: środowisko Win7 64, program w trybie full screen, kamera wbudowany webcam (i działa).
1. listy rozwijalne przy wyborze kodeków - brak suwaka.
Po ukryciu opcji i ponownym ich wywołaniu panel z opcjami jest węższy niż zaraz po uruchomieniu.


Możesz zrobić zrzut ekranu tak bym to widział ? Powinno zadziałać naciśnięcie Alt + Prt Scr lub samo Prt Scr a następnie wklejenie powstałego w ten sposób obrazka do Outlooka lub Thunderbirda (tu na forum nie zadziała). Takiego maila wysłać do mnie na fpvr@lastowski.com - zobaczę o co chodzi.

Rufio pisze:
2. wyłączenie podglądu nie "czy czyści" okna z podglądem (pozostawia ostatni obraz).


To celowa funkcjonalność - chodziło o to aby na ekranie została ostatnia klatka utraconego sygnału telewizyjnego. W razie kreta, gdyby padł nadajnik video, na ekranie pozostanie ostatnio odebrany obraz np. z współrzędnymi GPS. To powinno pozwolić szybko odnaleźć model. Oczywiście będzie opcja pozwalająca zmienić to zachowanie.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 wrz 2011, 16:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 09:41
Posty: 450
Lokalizacja: Lodz
u mnie na starszym lapku prawie dwukrotnie wieksze opoznienie na "Podgladzie" niz na Unlead Video Studio 10

_________________
"Bóg musi byc chinczykiem , on stworzyl wszystko"
pass: qwerty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 wrz 2011, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
yagi pisze:
u mnie na starszym lapku prawie dwukrotnie wieksze opoznienie na "Podgladzie" niz na Unlead Video Studio 10


W Uleadzie podgląd jest na "żywo", w trybie nakładki (tzw. overlay). Jest to wydajniejsze, ale wyklucza obróbkę obrazu w locie. Natomiast nie zawsze potrzebna jest ta obróbka, dlatego dodam możliwość podglądu obrazu w trybie nakładki. Generalnie w wersji 0.1.0.0 znalazłem kilka błędów i braków, nad którymi właśnie pracuję. Jak dobrze pójdzie to jutro opublikuję kolejną wersję, bogatszą w funkcje i bardziej niezawodną.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 wrz 2011, 19:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 15 lut 2011, 00:55
Posty: 878
Lokalizacja: Białystok
jak bedzie skonczone to na dobrą wódę dostaniesz na paypalu - naprawde fajnie to działa choć faktycznie na starym lapku troche przycina.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 wrz 2011, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Mieciu pisze:
jak bedzie skonczone to na dobrą wódę dostaniesz na paypalu - naprawde fajnie to działa choć faktycznie na starym lapku troche przycina.


Stara mnie zabije. Najpierw piwem chcą rozpijać, potem wódą... Jak pańszczyźnego chłopa z "Misia" :mrgreen:

Dostałem do testów przedpremierowe wydanie nowej wersji bibliotek, właśnie dokonuję zmian w programie. Troszkę zmieniłem wyświetlanie obrazu podglądu - teraz jest on wyświetlany w natywnej rozdzielczości a nie skalowany na cały ekran (za wyjątkiem trybu pełnoekranowego). Zobaczymy czy tak nie będzie lepiej. Jak mi się uda córkę położyć spać bez przygód, to posiedzę jeszcze dzisiaj nad ulepszeniami.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 wrz 2011, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Na koniec dnia, mała ciekawostka. Krótki filmik pokazujący działanie korekty gamma, pozwalającej na automatyczne dostosowanie krzywej jasności obrazu:

http://www.youtube.com/watch?v=37TZqJcrKog

Funkcja przydaje się przy lataniu w warunkach, w których pokładowa kamera nie radzi sobie ze zbyt słabym lub zbyt silnym oświetleniem.

Na dzisiaj koniec pracy :) Udało mi się sporo poprawić, dodałem wybór źródła sygnału wideo (spora część kart wideo posiada kilka wejść - composite, SVHS, component, tuner TV itd.), wybór ilości klatek na sekundę, poprawiłem podgląd i nagrywanie oraz dodałem regulację parametrów obrazu - jasność, kontrast, nasycenie itd. Jutro ma siąść wiatr, mam więc w planie połączyć dwa zajęcia - rozwój FPV Recordera i testy Horneta :) Oznacza to że FPV Recorder będzie miał okazję sprawdzić się w praktyce rejestrując wideo z pokładu quada. Mam nadzieję że nie da d**y - zarówno program, quad jak i pilot od siedmiu boleści :)

"Natenczas" życzę wszystkim dobrej nocy.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 wrz 2011, 13:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
No to czekam/y/ na ten nowy wypust od Ciebie :-)
Tymczasem, może warto mieć zawsze pod ręką fresz drajwery do naszego najtańszego patentu czyli EasyCap'a, prosto od producenta: KLIK!
Może dasz linka u siebie na stronie recordera....

Obrazek

PEWNA CIEKAWOSTKA - producent podaje że ich podstawowy model DC60 nie chodzi z 64bitowym Windowsem i z Vistą....zalecają użycie DC60+ ...możesz się do tego jakoś odnieść?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 wrz 2011, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rurek pisze:
No to czekam/y/ na ten nowy wypust od Ciebie :-)


Właśnie zrobiłem nową instalkę, idę testować na lapie. Pakiety naładowane, wiatr znośny, pora przetestować soft w praktyce :) Jak nie będzie jakichś niespodzianek i program się sprawdzi, to wrzucę pod wieczór na serwer nową wersję.

Rurek pisze:
Tymczasem, może warto mieć zawsze pod ręką fresz drajwery do naszego najtańszego patentu czyli EasyCap'a, prosto od producenta: KLIK!
Może dasz linka u siebie na stronie recordera....


A dam, jasne :)

Rurek pisze:
PEWNA CIEKAWOSTKA - producent podaje że ich podstawowy model DC60 nie chodzi z 64bitowym Windowsem i z Vistą....zalecają użycie DC60+ ...możesz się do tego jakoś odnieść?


Pewności nie mam, ale mogę podejrzewać. Rzecz w tym, że generalnie systemy 64-bitowe wymagają aby sterowniki były podpisane cyfrowo przez Microsoft. W przeciwnym razie nie dadzą się zainstalować. W 32-bitowych Windowsach próba instalacji niepodpisanego sterownika powoduje wyświetlenie ostrzeżenia, ale jeżeli użytkownik kliknie "Mimo to kontynuuj", to sterownik zostanie zainstalowany. Rzecz w tym, że podpis na sterowniku to troszkę zachodu - trzeba przejść proces certyfikacji (tzw. WHQL certification) i za wszystko zapłacić Microsoftowi.

Generalnie podejrzewam że DC60 jest na chipsecie którego producent olał certyfikację WHQL lub który to chipset został zastąpiony nowym i producent celowo nie rozwija driverów aby wesprzeć sprzedaż nowego chipsetu. Generalnie EasyCAP to klon pod tą samą nazwą, produkowany i sprzedawany przez masę firm.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 wrz 2011, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
No i potestowałem, polatałem - cholera, muszę dokupić jeszcze jedną ładowarkę i ze dwa kolejne pakiety :D Pogoda była super, chociaż momentami padały pojedyncze krople deszczu, ale na szczęście nie zaczęło padać. FPV Recorder jak na tak niedojrzały produkt zrobił to co miał zrobić, czyli nagrał moje zawisy, świece i chaotyczne ruchy na sprzęcie :lol: No i co mnie bardzo cieszy, był to pierwszy dzień w którym nie miałem w zasadzie żadnych problemów z Hornetem. Odpukać, ale chyba zakończyła się zła passa z palącymi się regulatorami. Do tego Hornet jest już tak ustawiony, że jak mu dam minutę na rozgrzewkę przed odpaleniem silników, to lata jak ta lala. Tak więc jestem w bardzo dobrym humorku, bo wieczór kończy się całkiem fajnie.

Podczas testów wyszedł jeden błąd który muszę poprawić przed udostępnieniem kolejnej instalki oraz kilka rzeczy, które warto dodać od razu. Na szczęście wszystko to detale, zaraz biorę się do roboty i za godzinkę powinno być zrobione. Teraz kilka słów dotyczących moich uwag co do wersji programu jaką udostępnię.

WYDAJNOŚĆ
Na razie niestety sprawa ma się tak, że przy pełnych rozdzielczościach (np. 720 x 576 i 30 fps) słabe komputery mogą sobie nie radzić z jednoczesnym nagrywaniem i podglądem. Będę jeszcze dorabiał tzw. szybki podgląd w trybie nakładki, ale to tylko w części pomoże. Najogólniej wygląda to tak - słabe komputery dają sobie radę z samym podglądem. Włączenie nagrywania lub niektórych opcji przetwarzania obrazu powoduje że obraz zaczyna się mulić. Rozwiązaniem jest zmniejszyć rozdzielczość sygnału wideo lub zmniejszyć ilość klatek na sekundę, ale należy pamiętać że zmiana fps sama w sobie też obciąża procesor. Na starym laptopie HP z procesorem AMD Turion 64 X2 1.6Ghz podgląd działa super, ale włączenie nagrywania powoduje lekkie zmulenie na podglądzie. Na nowszym lapie mojej żony, (jakiś tańszy lap na procesorze i3), wszystko śmiga elegancko - podgląd w pełnej rozdziałce plus nagrywanie w formacie DV. Żadnych przycięć, żadnych zamułek. U mnie na stacjonarnym i5 2.8GHz program nie robi żadnego wrażenia na kompie - cokolwiek bym nie włączył, obciążenie procesora skacze do góra 20%.

To na razie początki programu, więc wydajnością nie należy się na razie martwić. Na tym etapie chcę rozwinąć funkcjonalność programu do pierwotnych założeń dla wersji 1.0. Po tym zabiorę się za optymalizację i po jej ukończeniu pojawi się finalnie pierwsza, stabilna wersja 1.0. Kiedy to nastąpi nie wiem, ale myślę że prędzej niż później. Prace idą mi całkiem dobrze, poza tym po dzisiejszym dniu sam mam jeszcze większe parcie na ten program.

SUGEROWANY KODEK - DV VIDEO ENCODER
Po testach jakie zrobiłem na chwilę obecną, mogę wskazać DV Video Encoder jako najlepszy kodek do zapisu wideo. Nie obciąża zbytnio procesora, zapewnia wysoką jakość nagrania i nie tworzy szczególnie dużych plików. Należy tylko pamiętać o jednej ważnej rzeczy - domyślnie kodek ten chce kodować obraz w formacie NTSC. Tu akurat nie chodzi o kolor, tylko o ilość linii. Dlatego przed rozpoczęciem nagrywania, pod listą wyboru kodeków należy nacisnąć przycisk "Ustawienia wideo" a następnie wybrać PAL i zatwierdzić. Niestety, kodek ten nie zachowuje tego ustawienia a powinien. Postaram się znaleźć sposób jak to obejść i zachowywać to ustawienie za niego pomiędzy kolejnymi uruchomieniami FPVR.

ZAUWAŻONE PROBLEMY
Nie wiem dlaczego, ale czasami gdy w trakcie jednego uruchomienia FPVR chcę kolejno po sobie nagrywać wideo, to kolejne filmy nie dają się otworzyć. Rozwiązaniem jest restart FPVR po zakończeniu nagrywania. Postaram się szybko znaleźć przyczynę problemu.

Podsumowując program ma się coraz lepiej i coraz lepiej działa. Dodałem kilka nowych funkcji, zmieniłem sposób sygnalizowania nagrywania i uruchomiłem funkcję rejestrowania obrazów. Są to "stopklatki" z aktualnie wyświetlanego lub nagrywanego obrazu. Robienie "stopklatek" nie ma wpływu na płynność nagrywania. Na razie tyle, dzisiaj jeszcze wrzucę na serwer nową instalkę, dam znać i będę czekał na Wasze opinie.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 wrz 2011, 21:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Na stronie http://fpvr.lastowski.com pojawiła się zapowiadana, nowa wersja oprogramowania. Zapraszam do pobierania, testowania i dzielenia się uwagami.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 467 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.