Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 lis 2017, 02:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 465 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota 26 lis 2011, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
breweryhills pisze:
może pomoże

pomoże ;-)

no to szukam tablet z win :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 lis 2011, 19:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16267
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
breweryhills pisze:
....

STRUMIENIOWANIE

Program "przy okazji" zyskał możliwość wysyłania po sieci tego, co jest aktualnie podglądane. Funkcja ta na razie ma charakter testowy, ale używałem jej dość intensywnie i działa fajnie. ....


Sebastian - to jest strzał w dziesiątkę!!!! w końcu coś się ruszy w dziale spotkania :-) To będzie hicior - spotkanie zlotowe/ każde inne i transfuzja na żywo :-)
Napisz tylko , jakie z doświadczenia potrzebne będzie łącze...do upload'u w kosmos oczywiście.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 09:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
ECO400 pisze:
no to szukam tablet z win :mrgreen:


Napisałem Ci na PW, ale napiszę i tutaj aby wszyscy wiedzieli. Otóż nie może to być Windows CE ani Windows Mobile. Oba te systemy mają niewiele wspólnego z Windows XP, Vista lub 7 dla których napisano FPV Recordera. Ponadto mają zwykle relatywnie słabe procesory, nie nadające się do kodowania pełnowymiarowego wideo w czasie rzeczywistym. No i co najistotniejsze - konia z rzędem temu, kto podłączy do nich EasyCapa czy innego graberka :-)

Oczywiście są tablety pracujące pod Windows XP, Vista lub 7. Na nich bez problemu da się używać FPV Recordera (o ile nie jest to jakiś zabytek np. z procesorem 500MHz), ale ich ceny na Allegro zaczynają się zwykle od tysiąca w górę. Ja osobiście polecam zastanowić się nad netbookami. Są relatywnie tanie, malutkie, mają olbrzymi zapas baterii i są w zasadzie pełnowartościowymi komputerami. Nie mają wprawdzie dotykowej matrycy, ale myślę że ten gadżet na polu nie ma aż takiego znaczenia. FPV Recorder bardzo łatwo obsługuje się z klawiatury - najważniejsze funkcje uruchamia się jednym przyciskiem. Niezależnie od tego taki netbook może służyć jako stacja do telemetrii, kopterowcom pozwala na regulację i ustawianie platformy w polu (np. w MK Toolu), mając w polu net można za pomocą LigoWave zobaczyć gdzie i jak latać by nie stracić zasięgu...

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 lis 2011, 14:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rurek pisze:
Sebastian - to jest strzał w dziesiątkę!!!! w końcu coś się ruszy w dziale spotkania :-) To będzie hicior - spotkanie zlotowe/ każde inne i transfuzja na żywo :-)


Nooo... To jest myśl :-)

Rurek pisze:
Napisz tylko , jakie z doświadczenia potrzebne będzie łącze...do upload'u w kosmos oczywiście.


A to nie problem - można ustawić transmisję pod każde łącze. Oczywiście im lepsze tym lepiej, od 1Mbit/s jakość jest już bardzo fajna. Przy 4Mbit/s dla pełnej rozdzielczości 720 x 576 jakość jest bez zarzutu.

No - puściłem instalkę, zrobiłem tutoriala do sprawdzania zasięgu a wiatr hula straszny, więc wreszcie mogę pójść posprzątać do garażu. Odkąd złożyłem okto nie miałem czasu po sobie posprzątać. No i koniecznie muszę stół wyczyścić, po malowaniu kopułki sprajem jest "uje..ny farbą czy nie wiem czym"... No a sam wiesz jak to wku..ia :-D Na szczęście mam rozpuszczalnik, to sobie od razu powdycham ;-)

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 16:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16267
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Brudne stoły to moja specjalność ;-)

Ja w domu mam łącze 1mbit ode mnie w niebo czyli można spróbować, polatam jakoś na żywo ;-) Zresztą to moja specjalność :-) praca z obrazem live ;-)
Skreśl może w paru słowach, co jak i gdzie trzeba skonfigurować aby dać przekaz dla narodu?
Czy trzeba gdzieś się wpinać w jakieś dedykowane serwery czy jak?

BTW będzie trzeba na forum zrobić wydzieloną kategorię :-) live videło :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2562
Lokalizacja: Warszawa
No dawaj, popatrzę sobie :-P :mrgreen:

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2839
Lokalizacja: ...
http://www.ustream.tv/

http://www.livestream.com/

http://pl.justin.tv/ to jest dobre

etc:.

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 16:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
btw. podawalem kilka razy linka do transmisji na zywo ze spotkania fpv z usa.
calkiem fajnie to wychodzilo i byl miks z ziemi i z lotu poszczegolnych osob.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
cobra pisze:
No dawaj, popatrzę sobie :-P :mrgreen:


A proszę bardzo... :-) Uruchomcie Windows Media Player, z menu Plik wybierzcie Otwórz adres URL... i wpiszcie http://home.lastowski.com:8080

Oczywiście transmisja limitowana w czasie, ponadto ze względu na łącze oraz spodziewaną publiczność, nadawana w rozmiarze 352 x 288 i ze średnią jakością :) Dajcie znać czy działa.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 13:49
Posty: 274
Lokalizacja: Sankt Augustin
breweryhills pisze:
Dajcie znać czy działa.


Działa miodzio :) nawet rybkę widziałem :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
hiehie, jakiegos anubiasa widze :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 17:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
cholo pisze:
hiehie, jakiegos anubiasa widze :mrgreen:


Szczęśliwcy mogą nawet zobaczyć brzanki sumatrzańskie tudzież kosiarki, czasami przed obiektywem pojawi się jakiś tubifex wijący się w toni... :-) No a nieszczęśliwcy mogą nie załapać się na limit 20 połączeń który ustawiłem... i nic nie zobaczyć :-P

Z technicznych informacji - ten strumień zajmuje około 256kbit/s. 352 x 288, 25 klatek na sekundę. Wszystko co musiałem zrobić poza włączeniem podglądu w FPV Recorderze i "zahaczeniem" opcji strumieniowania, to na routerze włączyć przekierowanie portu 8080 na mój komputer. Jeżeli komputer podłączony jest bezpośrednio do Internetu (a nie przez router), to w zasadzie nic nie trzeba robić poza zezwoleniem na dostęp do sieci publicznej we wbudowanej zaporze Windows. W momencie włączenia strumieniowania, Windows sam pyta czy przepuścić dane przez zaporę.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 17:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16267
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
No działa, widzę jakieś szuwary w rytm których lajtowa muzyczka się sączy :-)

Czyli to idzie przez USBcap'a i FPVrecordera? Co jeszcze potrzebne?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 17:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rurek pisze:
No działa, widzę jakieś szuwary w rytm których lajtowa muzyczka się sączy :-)


Nie miałem pomysłu na podkład muzyczny, więc jako źródło audio dałem miks z radia internetowego :-)

Rurek pisze:
Czyli to idzie przez USBcap'a i FPVrecordera? Co jeszcze potrzebne?


Dokładnie taka jest konfiguracja - EasyCap do którego podłączone jest wyjście A/V z GoPro no i FPV Recorder z włączonym podglądem i zaznaczoną opcją strumieniowania. Nic więcej nie jest potrzebne, poza Internetem oczywiście :-)

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 17:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16267
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
a z tym przekierowaniem to o co cho bo mam w domu linkszysza i do niego wszystko zapięte..aaaa i nie mam swojej domenki, znaczy mam :-) od dawna na no-ip rurek.servebeer.com :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 465 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.