Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 17:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 465 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 13 paź 2011, 11:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16268
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Sebastian, tylko nie przesadź :-) Pamiętaj o Twoich pierwotnych (bardzo dobrych) założeniach : ma być prosto, łatwo i przejrzyście, bez mega ilości ficzerów i setupów :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 13 paź 2011, 11:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rurek pisze:
Sebastian, tylko nie przesadź :-) Pamiętaj o Twoich pierwotnych (bardzo dobrych) założeniach : ma być prosto, łatwo i przejrzyście, bez mega ilości ficzerów i setupów :-)


W żadnym razie nie zamierzam niczego komplikować :-) Teraz właśnie pracuję nad tym, by program pracował szybko i bezawaryjnie. Dopiero jak osiągnę ten poziom, będę ostrożnie dodawał funkcje, które niczego nie psując ani nie przeszkadzając, poprawią funkcjonalność programu.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 13 paź 2011, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rufio pisze:
Sebastian, dasz radę wypuścić poprawioną wersję jeszcze przed tym weekendem?


Duuu..a - nie zdążę do jutra wieczora złożyć instalki, której nie musiałbym się wstydzić. Walcząc z wydajnością rozłożyłem część kodu na "czynniki pierwsze" i nie chcę teraz składać tego na łapu capu - muszę zrobić to na spokojnie, zgodnie z przyjętym planem. Zrobię to porządnie i mam nadzieję że w następnym tygodniu (jak żona i dzieci pozwolą) wyjdzie nowa instalka, odpowiednio przetestowana i bez zaszytych przykrych niespodzianek jakie mogłyby w pośpiechu się w niej znaleźć.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 04 lis 2011, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Na dniach pojawi się kolejna wersja FPV Recordera. Zeszło mi troszkę więcej niż planowałem, ponieważ chciałem w tej aktualizacji wprowadzić pewne zmiany pod kątem większej kompatybilności oraz wydajności. Poza tym czekałem na pewne zmiany w bibliotekach używanych przez program.

Jedną z najważniejszych zmian jest wprowadzenie obsługi starszego systemu - Video for Windows. Tak więc teraz będzie można pracować w trybie DirectShow albo VfW - w zależności który tryb będzie nam bardziej odpowiadał. Ponadto poza obsługiwanym już kontenerem AVI zostanie dodany ASF oraz WMV. Poza tym jest sporo innych zmian i ulepszeń, ale to już napiszę na spokojnie jak wyjdzie program.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 11 lis 2011, 19:51 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 wrz 2010, 17:04
Posty: 808
Lokalizacja: Warszawa
Sebastian, jak tam sie przedstawia optymalizacja?
Kiedy planujesz wypuscic nowa wersje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 11 lis 2011, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
esamolocik pisze:
Sebastian, jak tam sie przedstawia optymalizacja?
Kiedy planujesz wypuscic nowa wersje?


Myślę że za jakiś tydzień z groszem. Dopadła mnie angina - najpierw myślałem że przynajmniej będę miał czas by posiedzieć nad programem i szybciej puścić aktualizację, ale jak przysiadłem to okazało się że pisanie programu z 39 stopniami gorączki wychodzi średnio... :-/

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 11 lis 2011, 20:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 wrz 2010, 17:04
Posty: 808
Lokalizacja: Warszawa
To zycze zdrowia i czekam na informacje o nowej wersji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 lis 2011, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Czy ktoś z Was używa do nagrywania kompa z procesorem AMD ? Mam już przygotowaną do opublikowania kolejną wersję FPVR którą chciałbym udostępnić, ale na jednym laptopie mam z nią mały problem. Ten jeden jedyny laptop to HP tx1100 z Turionem 64X2 i Windows 7 64-bit. Na wszystkich innych komputerach program działa bez pudła. Na tym HP-ku nie wiadomo dlaczego nagrywa 15fps mimo sygbału 25fps i buforuje obraz, co powoduje że z czasem zużycie pamięci wzrasta. We wszystkich testach używałem tego samego setupu - jedna, konkretna sztuka EasyCapa i sygnał z kamerki GoPro. Chciałbym po prostu sprawdzić czy problem leży po stronie feralnej sztuki kompa czy może to jest związane z architekturą AMD.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 lis 2011, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16268
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
kurdę jak naprawię lapka z wątku o naprawie :-) to właśnie jego mam przeznaczonego do FPVrecordera i jest na turioniex2...ale póki co widoki są słabe...w serwisie gdzie mnie skasowali rok temu powiedzieli że zrobią drugi raz ze zniżką, normalnie kurna ludzcy Panowie - 462 zeta chcą sku$$%ny i się z nimi z gruntu filozoficznego pokłóciłem i nie chcę mieć nic do czynienia. dla potomności moge podać nazwę i adres serwisu którego należy unikać :-)
i nadal szukam alternatywnego naprawiacza :-( mam jednego z polecenia z forum ale też mniej jak 4 stówy nie chce :-(

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 lis 2011, 23:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rurek pisze:
kurdę jak naprawię lapka z wątku o naprawie :-) to właśnie jego mam przeznaczonego do FPVrecordera i jest na turioniex2...ale póki co widoki są słabe...w serwisie gdzie mnie skasowali rok temu powiedzieli że zrobią drugi raz ze zniżką, normalnie kurna ludzcy Panowie - 462 zeta chcą sku$$%ny i się z nimi z gruntu filozoficznego pokłóciłem i nie chcę mieć nic do czynienia. dla potomności moge podać nazwę i adres serwisu którego należy unikać :-)
i nadal szukam alternatywnego naprawiacza :-( mam jednego z polecenia z forum ale też mniej jak 4 stówy nie chce :-(


No ja swojego wybrałem tylko dlatego że był tani i miał dotykową matrycę. Natomiast ten Turion chodzi jak krew z nosa w ogóle... FPVR na kiepskim netbooku Aspire One nagrywa bez pudła. To samo na starym laptopie żony z Core Duo i XP. O stacjonarce z i5 nie będę wspominał, bo na tym kompie mój program żadnego wrażenia nie robi. No jeszcze potestuję na kilku kompach w firmie. Najwyżej wrzucę nową instalkę i poczekam na wieści od użytkowników. Dziwi mnie jednak te 15fps... Nie lubię nie wiedzieć czego nie wiem.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 25 lis 2011, 00:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 mar 2011, 14:23
Posty: 920
Lokalizacja: Głogów
A może to kwestia tego że AMD nie obsługuje bodajże sse3 i innych nowszych intelowych instrukcji . Jak znajdę czas to po wekendzie mogę coś nagrać w ramach testów na lapku HP z Athlonem x2 Q63 win xp , albo na netbooku z amd c-60 .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 25 lis 2011, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Marciniasty pisze:
A może to kwestia tego że AMD nie obsługuje bodajże sse3 i innych nowszych intelowych instrukcji . Jak znajdę czas to po wekendzie mogę coś nagrać w ramach testów na lapku HP z Athlonem x2 Q63 win xp , albo na netbooku z amd c-60 .


OK, ale to już na nowej wersji - w weekend wrzucę ją na serwer do pobierania. Starej nie ma co testować, bo dużo zmieniłem we flakach i to by zamazało wyniki testów.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 lis 2011, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Cześć !

Udostępniona została kolejna wersja FPV Recordera. Włożyłem sporo pracy w to, aby nowa edycja oferowała stabilność, wygodę obsługi oraz wszystko to co potrzebne jest w polu. Przy okazji program zyskał kilka drobnych, ale przydatnych funkcji - automatyczne sprawdzanie aktualizacji, strumieniowanie wideo itd.

Ostatnie dni zeszły mi na testowaniu i usuwaniu "czeskich błędów", udostępniona wersja powinna być już od nich wolna. W razie problemów, bardzo proszę o zgłaszanie ich albo mailem albo tutaj, na forum. Jest to przy okazji pierwsza wersja o numerze edycji 1.0, mam nadzieję że na to zasłużyła.

ZALECANE KODEKI

Program FPV Recorder został dość mocno przetestowany z bezpłatnym ffdshow-tryouts (http://ffdshow-tryout.sourceforge.net). Jest to w zasadzie nie jeden kodek a cały kombajn, dzięki któremu uzyskujemy możliwość kodowania wideo w bardzo wielu formatach. Od tej pory jest to zalecany kodek, ponieważ moje testy pokazały że np. kompresja MJPEG potrafi dawać tą samą jakość obrazu co kodek DV przy kilkukrotnie mniejszym rozmiarze pliku. Co ważne, MJPEG świetnie działa już na przeciętnych komputerach. Oczywiście wybór kodeka oraz jego konfiguracja zależy już od nas.

STRUMIENIOWANIE

Program "przy okazji" zyskał możliwość wysyłania po sieci tego, co jest aktualnie podglądane. Funkcja ta na razie ma charakter testowy, ale używałem jej dość intensywnie i działa fajnie. Strumieniowanie dostępne jest na razie dla dwóch najważniejszych rozdzielczości - 720 x 576 oraz 352 x 288. Należy pamiętać, że natura strumieniowania (buforowanie itd.) wywołuje przesunięcie sięgające nawet kilkunastu sekund, jednakże nie jest to funkcja przeznaczona do pilotażu a raczej do udostępniania podglądu wideo większej grupie widzów.

WIELOJĘZYCZNOŚĆ

Program dostępny jest obecnie w dwóch wersjach językowych - polskiej i angielskiej. Tłumaczenie jest banalnie proste - w katalogu głównym programu znajdują się pliki tekstowe z językiem. Jeżeli komuś zechciałoby się pobawić w tłumaczenie, zapraszam. Rejestrację programu można uzyskać nie tylko darowizną :-)

STRONA WWW I DOKUMENTACJA

Planuję troszkę poprawić funkcjonalność strony WWW, jednakże bez przesady. Natomiast głównie chodzi tu o stworzenie dokumentacji, której jak na razie nie ma. Program jest wprawdzie łatwy i oczywisty, ale mimo to powinien mieć dokumentację. Mam nadzieję że do czasu gdy ona powstanie, ten wątek będzie służył za "dziś pytanie, dziś odpowiedź" :-)

LICENCJA

Od tej wersji programu, zgodnie z zapowiedziami stał się on programem o podwójnej licencji. Pierwsza licencja jest całkowicie bezpłatna i nie wymaga rejestracji. Program zachowuje pełną funkcjonalność - wyjątkiem jest tu tylko maksymalny czas 15 sekund działania trybu pełnoekranowego oraz wyświetlanie zachęty do rejestracji programu. Poza tym program działa tak jak wersja zarejestrowana. Nie może jednak być używany co celów innych niż latanie FPV dla przyjemności. Jakiekolwiek inne, w szczególności komercyjne zastosowanie programu jest niedozwolone. Minimalna kwota darowizny, która skutkuje zarejestrowaniem programu na darczyńcę to 20 złotych lub równowartość 5 euro. Po zarejestrowaniu program jest dostępny bez ograniczeń co do zastosowania, w tym do celów komercyjnych. Może też być instalowana i używana na kilku komputerach o ile użytkownikiem pozostaje wskazana w licencji osoba.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 26 lis 2011, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
A ja mam takie pytanie, czy dało by się cos takiego wykonać na tablet z Androidem? w ostateczności z windowsem bo takie też są ale dużo droższe.

edit: popraw swoją stronę www bo zamiast polskich znaków masz "?" i rozczytać się nie można ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 26 lis 2011, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
ECO400 pisze:
A ja mam takie pytanie, czy dało by się cos takiego wykonać na tablet z Androidem?


Można by, ale to praca od zera, wymagająca mnóstwa czasu którego ja nie mam :-( Już prędzej na iOS-a, ale to też na razie melodia bliżej nieokreślonej przyszłości.

ECO400 pisze:
w ostateczności z windowsem bo takie też są ale dużo droższe.


Program będzie działał na tablecie z Windowsem bez żadnych przeróbek.


Stronę poprawię, kodowanie się rozjechało po zmianie serwera. Ewentualnie spróbuj odświeżyć cache przeglądarki, może pomoże ? :-)

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 465 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.