Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 lis 2017, 19:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 465 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 11 wrz 2011, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Wa-wa
Dziś była okazja polatać z kamerką i przy okazji sprawdzić jak się FPVR sprawuje w warunkach bojowych.

Muszę przyznać, że w obecnej wersji programik już sprawuje się naprawdę dobrze.
Jednak mimo stosunkowo mocnego notebooka musze przyznać, że jednoczesny podgląd i nagrywanie to i tak wymagająca para. Podgląd miał tendencję do przycinania (mały freez co ok 2 sekundy).
Ale o dziwo nagrany materiał jest bez zarzutu: żadnych zacięć czy gubienia ramek.
Użyłem kodeka DV Video ustawionego na 30 klatek a wyszło 720x480 ale tylko 22 klatki - hmm dziwne.

Po pewnym czasie, notebooka przestawiliśmy w tryb energii "wydajny" i nie było problemów z zacinaniem się podglądu.

Uwagi:
właściwie 1 uwaga - warto aby była możliwość ustawienia przeskalowania podglądu do aktualnej wielkości okna. Mając rozdzielczość FullHD i nieprzeskalowany obraz, podgląd wygląda mizernie. Z boku padały pytania czy można to jakoś powiększyć bo troszkę mało widać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 11 wrz 2011, 19:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rufio pisze:
Dziś była okazja polatać z kamerką i przy okazji sprawdzić jak się FPVR sprawuje w warunkach bojowych.

Muszę przyznać, że w obecnej wersji programik już sprawuje się naprawdę dobrze.


Cieszę się, może to zabrzmi nieskromnie ale wczoraj odniosłem podobne wrażenie :) Sporo jeszcze pracy, ale cieszy to że już teraz program coś tam nagrywa, czyli robi to do czego jest przeznaczony.

Rufio pisze:
Jednak mimo stosunkowo mocnego notebooka musze przyznać, że jednoczesny podgląd i nagrywanie to i tak wymagająca para. Podgląd miał tendencję do przycinania (mały freez co ok 2 sekundy).


Od dzisiaj zacząłem powoli walkę z tematem wydajności, więc powoli ten temat powinien zacząć się normować. Cały czas dążę do tego, aby nagrywanie i jednoczesny podgląd działały na moim HP. To jest mój cel jeśli chodzi o wydajność.

Rufio pisze:
Ale o dziwo nagrany materiał jest bez zarzutu: żadnych zacięć czy gubienia ramek.
Użyłem kodeka DV Video ustawionego na 30 klatek a wyszło 720x480 ale tylko 22 klatki - hmm dziwne.


A zmieniłeś z NTSC na PAL, tak jak pisałem ? Bo przy domyślnym dla kodeka DV systemie NTSC tak właśnie się dzieje.

Rufio pisze:
Po pewnym czasie, notebooka przestawiliśmy w tryb energii "wydajny" i nie było problemów z zacinaniem się podglądu.


Generalnie z laptopami może być różnie - niezależnie od parametrów komputera wynikających z procesora, zegara itd. największe znaczenie ma zarządzanie energią. Ja już dzisiaj prawie pojechałem do Norauto kupić samochodową przetwornicę 12V/230V aby na przyszłość mieć z czego zasilać laptopa. Opamiętałem się i stwierdziłem że kupię w necie, za dwa razy mniej niż wydałbym w Norauto :)

Rufio pisze:
Uwagi:
właściwie 1 uwaga - warto aby była możliwość ustawienia przeskalowania podglądu do aktualnej wielkości okna. Mając rozdzielczość FullHD i nieprzeskalowany obraz, podgląd wygląda mizernie. Z boku padały pytania czy można to jakoś powiększyć bo troszkę mało widać.


Można włączyć tryb pełnoekranowy - robi się to dwukrotnym kliknięciem na ekranie podglądu (nie gdziekolwiek, ale tam gdzie jest wyświetlany obraz - to tak dla całkowitej jasności). W poprzedniej wersji programu obraz w normalnym trybie był skalowany, ale po pierwsze zwiększało to obciążenie procesora, po drugie pogarszało subiektywne odczucie jakości obrazu. Po trzecie zresztą było dublowaniem funkcji pełnego ekranu, co już w ogóle nie miało sensu. Dlatego teraz rozdzieliłem to - albo oglądamy obraz 1:1, albo oglądamy go ze skalowaniem w trybie pełnoekranowym.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 11 wrz 2011, 21:50 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 890
Lokalizacja: Danzig
Zapytam w tym temacie bo dotyczy zapisu ale nie jest zwiazane z myślą przewodnią za co przepraszam. Pytanie; czy coś co zapisuje obraz z kamerki płytkowej zapisze też obraz OSD widoczny na monitorze czy nie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 wrz 2011, 06:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Keri pisze:
Zapytam w tym temacie bo dotyczy zapisu ale nie jest zwiazane z myślą przewodnią za co przepraszam. Pytanie; czy coś co zapisuje obraz z kamerki płytkowej zapisze też obraz OSD widoczny na monitorze czy nie?


Sygnał OSD nakładany jest na obraz z kamery już na pokładzie modelu, więc nadajnik transmituje obraz z kamery z nałożonym OSD. W efekcie FPVR zarejestruje taki właśnie obraz - widok z kamery plus OSD. Nie ma możliwości rozdzielenia jednego obrazu od drugiego.

Gdy program osiągnie pierwotną, stabilną i wydajną postać, planuję m.in. wprowadzić obsługę drugiego wejścia wideo (np. drugi EasyCAP wpięty do kolejnego portu USB). Pozwoli to na jednoczesną obsługę dwóch sygnałów wideo - np. z kamery przedniej i bocznej, z kamery przedniej oraz z wyjścia wideo GoPro itd. Wystarczy na pokładzie mieć dwa nadajniki - 1,2GHz i 5,8 GHz. Wówczas będzie można przełączać się między sygnałem z OSD albo sygnałem bez OSD. Inna opcja to załączanie/wyłączanie OSD wolnym kanałem radia.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 wrz 2011, 21:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16268
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
A czy możesz , jako default , wprowadzić 25fps - jest to jak najbardziej naturalne i ustandaryzowane w tej części świata klatkowanie :-)
Oczywiście można też drugi default, dla inastrańców zza wielkiej wody wprowadzić w wersji 30fps ;-) w finalnej internacjonalnej wersji programu. Wszystkie kombinacje z klatkami poniżej standardów IMHO mijają się z celem. Wiem że zapewne przyświeca Ci cel aby nawet słabszy sprzęt podołał nagrywaniu ale to moim zdaniem nie ten kierunek - co z tego że się nagra, skoro potem nie będzie się dawało na trzeźwo tego oglądać ;-)
Chociażby wprowadź domyslnie te 25fps bo niektórzy mogą o tym nie pamiętać i swój najlepszy , najcudowniejszy film FPV nagrać w 10kl/s :lol: :lol: :lol:
Ooo i tu wraca moja garść pomysłów dotyczących zapominalskich ;-) co sądzisz o moim pomyśle z "to do - checklist" ? Wdrożysz coś z tego?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 wrz 2011, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 gru 2010, 15:18
Posty: 1548
Lokalizacja: Częstochowa
Mi starczyłby wielki czerwony napis na środku gdy nagrywanie nie jest włączone :D

_________________
http://fpvworld.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 wrz 2011, 08:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rurek pisze:
A czy możesz , jako default , wprowadzić 25fps - jest to jak najbardziej naturalne i ustandaryzowane w tej części świata klatkowanie :-)
Oczywiście można też drugi default, dla inastrańców zza wielkiej wody wprowadzić w wersji 30fps ;-) w finalnej internacjonalnej wersji programu. Wszystkie kombinacje z klatkami poniżej standardów IMHO mijają się z celem. Wiem że zapewne przyświeca Ci cel aby nawet słabszy sprzęt podołał nagrywaniu ale to moim zdaniem nie ten kierunek - co z tego że się nagra, skoro potem nie będzie się dawało na trzeźwo tego oglądać ;-)
Chociażby wprowadź domyslnie te 25fps bo niektórzy mogą o tym nie pamiętać i swój najlepszy , najcudowniejszy film FPV nagrać w 10kl/s :lol: :lol: :lol:


Nie jest tak źle :) Domyślnie wyłączone jest wymuszenie ilości klatek na sekundę, więc używana jest prędkość urządzenia wideo. Tak więc nie ma specjalnie możliwości aby przez przypadek nagrać coś z 10fps, bo nie widziałem jeszcze urządzenia które defaultowo pracuje z takim framerate. Oczywiście, można ręcznie wymusić 25fps, ale trzeba pamiętać o jednym - zmiana framerate to tak naprawdę software'owe "przeskalowanie" tego co dostarcza sprzęt. Jeżeli sprzęt przechwytuje wideo z prędkością 30fps, to mija się z celem dalsze przekształcanie do 25fps.

W świecie cyfrowego wideo nie ma znaczenia czy materiał jest nagrany z prędkością 25, 30, 60 czy 100fps. Tak czy tak da się go odtworzyć, co najwyżej im więcej klatek tym większe obciążenie przy nagrywaniu i odtwarzaniu. Standardy te miały znaczenie w telewizji analogowej. Współcześnie nawet stare, utarte skróty jak PAL i NTSC zmieniły swoje znaczenie. Tak jak dawniej określały sposób kodowania koloru w analogowym sygnale, tak teraz służą za skrót do określenia ilości linii w obrazie a także właśnie ilości klatek. Stąd wiele nieporozumień :)

Tak więc najlepiej jest nagrywać materiał w formacie natywnym dla urządzenia przechwytującego. Skalowanie ilości fps należy robić tylko wtedy, gdy jest taka jawna potrzeba. W każdym innym wypadku należy dziubek odhaczyć.

Rurek pisze:
Ooo i tu wraca moja garść pomysłów dotyczących zapominalskich ;-) co sądzisz o moim pomyśle z "to do - checklist" ? Wdrożysz coś z tego?


Oczywiście, ale to dopiero jak założona funkcjonalność będzie działać bez pudła :) Jeśli teraz zabiorę się za dodawanie kolejnych "fjuczerów" to powstanie niedopracowany kombajn, siejący mętlik w głowie i zawodzący w chwilach, gdy jest najbardziej potrzebny. Najpierw więc dopracuję program, dam chwilkę by się wszyscy z nim otrzaskali a następnie zacznę wprowadzać kolejne funkcje, w tym właśnie tą checklistę.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 wrz 2011, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Odpisując na rc-cam.pl pomyślałem że warto i tu podzielić się pewnym pomysłem, który z powodzeniem stosuję u siebie.

Otóż na komputerze używanym do nagrywania warto założyć sobie jeszcze jedno konto użytkownika - ja swoje nazwałem po prostu FPV. Ważne by konto to nie miało hasła, tak by móc logować się po uruchomieniu komputera jednym kliknięciem. Następnie na tym koncie zainstalować FPVR, skonfigurować go i dodać do Autostartu. Teraz za każdym razem jak włączymy kompa i klikniemy na konto FPV, od razu odpali się FPVR. Jeśli jeszcze ustawić w nim podgląd po starcie programu, to mamy dającą się szybko i łatwo uruchomić w polu nagrywarkę :)

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 19:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Wa-wa
W weekend troszkę sobie polatałem FPV oczywiście z próbami zachowania tych faktów z FPVR w tle.
Spostrzeżenia:
Podgląd i rozpoczęcie rejestracji działa bez problemu.
Zakończenie rejestracji to już inna bajka, mam z tym sporo problemów bo po zakończeniu rejestracji w programie co prawda plik powstaje ale nic co odtwarza pliki wideo nie może go odtworzyć (plik nie jest blokowany/współdzielony).
Z nagranym plikiem daje się cokolwiek dalej zrobić po zamknięciu FPVRa.
Tak "odblokowany" plik ma jakieś wady i np. VLC próbuje go naprawić - wycina prawie wszystko.
Przy czym nie jest istotne jakie urządzenie jest źródłem sygnału vide (np. wbudowana kamerka w notebooka).

Wydaje mi się, że takie sytuacje nie miały miejsca przy 1szej wersji.

Po za tym jednak wydajność nawet przy DV Vide jest jakaś taka marna (rekcja na klikanie jest z dużym opóźnieniem), program w zależności od kodeka lubi po prostu zawisnąć (np. z divx).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 paź 2011, 08:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rufio pisze:
Zakończenie rejestracji to już inna bajka, mam z tym sporo problemów bo po zakończeniu rejestracji w programie co prawda plik powstaje ale nic co odtwarza pliki wideo nie może go odtworzyć (plik nie jest blokowany/współdzielony).


Ten problem już jest rozwiązany, niedługo planuję opublikować kolejną wersję z dość dużą ilością zmian i poprawek. Problem był związany z niezamykaniem pliku po zakończeniu rejestracji - na razie aby go zamknąć bez zamykania samego programu, wystarczy rozpocząć rejestrację kolejnego filmu.

Rufio pisze:
Tak "odblokowany" plik ma jakieś wady i np. VLC próbuje go naprawić - wycina prawie wszystko.


VLC w niektórych wypadkach sygnalizuje że plik jest uszkodzony i chce go naprawiać, ale jeżeli anulować ten proces to odtwarzanie i tak działa prawidłowo. Przy czym nie dzieje się tak z każdym filmem. Na razie nie wiem co jest przyczyną takiego zachowania VLC, tym bardziej że rezygnacja z naprawy nie przeszkadza w jego prawidłowym odtwarzaniu...

Rufio pisze:
Wydaje mi się, że takie sytuacje nie miały miejsca przy 1szej wersji.


Miały również miejsce, to po prostu nie dzieje się zawsze. W każdym razie będzie to eliminowane.

Rufio pisze:
Po za tym jednak wydajność nawet przy DV Vide jest jakaś taka marna (rekcja na klikanie jest z dużym opóźnieniem), program w zależności od kodeka lubi po prostu zawisnąć (np. z divx).


Zawis na kodeku Divx jest mi znanym problemem i wspólnie z autorem bibliotek szukamy przyczyny. Co do wydajności w najbliższej aktualizacji programu będzie dostępny tryb w którym pomijane są wszystkie filtry DirectShow i w którym sygnał rejestrowany jest bezpośrednio na dysk. Ponadto, program będzie dwusystemowy - będzie mógł pracować w trybie DirectShow jak i Video For Windows. Ten drugi to staroć, nie mający funkcji jakie są w DS, ale może okazać się szybszy a na potrzeby nagrywania video wystarczający.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 paź 2011, 16:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 wrz 2010, 17:04
Posty: 808
Lokalizacja: Warszawa
Dziwna sprawa, ale plik fpvr-setup-0.1.0.202.exe jest rozpoznawany jako malware WS.Reputation.1 przez oprogramowanie antywirusowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 paź 2011, 17:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
esamolocik pisze:
Dziwna sprawa, ale plik fpvr-setup-0.1.0.202.exe jest rozpoznawany jako malware WS.Reputation.1 przez oprogramowanie antywirusowe.


Ze swojej strony powiem tak - wywal Nortona i kup sobie program antywirusowy ;-) Już od dawna ten program nie należy nawet do czołówki programów antywirusowych a kosztuje jakby nadal się w niej znajdował. Ze swojej strony polecam G Data - najlepszy program antywirusowy jaki znam, od pewnego czasu na pierwszych miejscach testów skuteczności, niedrogi i co ważne, nie czuć go w komputerze. Z tego co słyszałem świetnie sprawdza się także Kaspersky i Panda.

PS Firefox też jest wirusem - http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Fal ... caid=1d302

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 paź 2011, 17:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 wrz 2010, 17:04
Posty: 808
Lokalizacja: Warszawa
;)
To akurat jest SEP zainstalowany na laptopie firmowym.
Nie mam wyboru.

Usunolem plik z kwarantanny i dal sie zainstalowac.

A swoja droga, to pracuje dla Symantec'a ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 13 paź 2011, 08:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Wa-wa
Sebastian, dasz radę wypuścić poprawioną wersję jeszcze przed tym weekendem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 13 paź 2011, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rufio pisze:
Sebastian, dasz radę wypuścić poprawioną wersję jeszcze przed tym weekendem?


No z tym może być problem, bo mam troszkę program rozbabrany bo walczę z tą wydajnością :( Spróbuję jednak poskładać go do kupy i może uda mi się na piątek wieczorem wypuścić jakąś pośrednią wersję która nie ma przynajmniej części wad starej a będzie miała kilka nowych funkcji.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 465 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.