Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 lip 2018, 06:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 28 cze 2011, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2596
Lokalizacja: Warszawa
Kamera tworzy plik .avi o następujących parametrach:
- rozdzielczość 1280 x 720, 30 kl/s
- bitrate 19090 kbps
- MJPG

Mój komputer ma procek Core2 4300 1,8GHz, 2 GB RAM.
Sony Vegas HD Platinium 10.0

Plik otwiera się w SV bez problemu, ale nie da się go kompletnie podglądać, przewijać itp. Film skacze po kilkadziesiąt klatek co 2 sekundy (!).
Próbowałem go w VD przetworzyć na XviD MPEG-4 lub kodekiem x264 i jest tak samo.
Dopiero jak go w VD zapisałem bez kompresji, wszystko jest ok - w SV odtwarza się i przewija płynnie. Można go montować. Tyle, że z pliku 634MB zrobiło się 32,7GB (!!!). A to jest tylko 7 minut.

Co z tym można zrobić? Mam za słaby komputer, który sobie nie radzi z rozkompresowaniem pliku "w locie"?

_________________
________________
Cobra


Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 wrz 2011, 16:06 przez cobra, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 28 cze 2011, 20:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
A co to za kamera? Spróbuj zaimportować plik z kamery na kompa za pomocą PMB (Picture Motion Browser).


Zawsze możesz też zmienic codek który ma otwierać mjpg. Na przykład wymusić to w konfiguratorze FFDSHOW.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 28 cze 2011, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2596
Lokalizacja: Warszawa
Kamera to HD Wing z HK.
A co ma dać zaimportowanie pliku w ten sposób? Będzie on inny?

Cytuj:
wymusić to w konfiguratorze FFDSHOW

zmienić to w ustawieniach SV?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 28 cze 2011, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
Cytuj:
Kamera to HD Wing z HK.
A co ma dać zaimportowanie pliku w ten sposób? Będzie on inny?


To taki soft ktory konwertuje pliki z kamer do bardziej znośnego formatu. Dedykowany do sony ale z innymi też działa.

cobra pisze:
zmienić to w ustawieniach SV?


Nie. W Windowsie. Jeśli używasz FFDSHOW to przy otwieraniu plików pokazuje się ikonka obok czasu w dolnym prawym rogu.


Jest jeszcze jedna opcja. Mały programik MP4CAM2AVI Easy Converter. Bezstratnie i szybko powinien zmienić Ci tego MJPG'a.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 28 cze 2011, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2596
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
MP4CAM2AVI Easy Converter

Tego mam i używam. Spróbuję.

Edit:
No niestety, ten program mówi: unknown video type.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 00:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
cobra, sorry za ot ale napisz proszę jak oceniasz jakość nagrania z tej kamerki? godna uwagi czy nie bardzo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 07:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
cobra pisze:
No niestety, ten program mówi: unknown video type.


To spróbuj ściągnąć tego PMB.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 08:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2596
Lokalizacja: Warszawa
Diem, a mógłbyś spróbować jak u Ciebie da się obrabiać taki plik?
Wrzuciłem tutaj - waży 86MB.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 08:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2596
Lokalizacja: Warszawa
:!: :!: :!:
Mam SV zainstalowane na laptopie (służbowym) i tutaj wszystko działa płynnie!
Nie bardzo wiem, w którym miejscu szukać różnic w konfiguracji moich dwóch komputerów.

Oto próbka materiału z tej kamerki przycięta w SV.
Mam nadzieję, że przycinanie się obrazu spowodowane jest wolną kartą microSD klasy 4.

Edit:
próbkę wrzucę dopiero z domu, bo proxy w firmie na takie fanaberie nie pozwala :-?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
A to Ty prosto z karty probowales otworzyć ten plik?


Ściągnąłem sobie, co prawda na zdalnym pulpicie ale wygląda jakby miało działać poprawnie.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 10:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2596
Lokalizacja: Warszawa
Nie, nie! Oczywiście plik przerzuciłem na dysk.
Pisząc o przycinaniu się obrazu, miałem na myśli ewentualne problemy z szybkością zapisu na kartę w kamerze.
Plik który wystawiłem jest prosto z kamery. Obraz nie jest płynny, jak widzisz.
Czy karta klasy 4 ma wystarczającą prędkość zapisu, czy kupić szybszą kartę?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
Karta klasy 4 to wystarcza na zapis plików na gopro full hd. Problem może być z kompatybilnością. Ja widzę to w miare płynnie, ale na pewno nie 30fps. Są też przycinki, spróbuj z kartą innego producenta.

Jeśli natomiast chodzi o kodeka to u mnie wygląda to tak:

http://www.swietochlowice.org/~dm/temp/kodek.jpg

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 16:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2596
Lokalizacja: Warszawa
Diem, mój wybafco :mrgreen:
Zainstalowałem kodeki libavcodec i wszystko śmiga.
Zaistalowałem z pliku: ffdshow_rev3611_20101006_clsid

Bardzo dziękuję!

A z inną kartą spróbuję, jak kupię jakąś klasy 6 lub 10.

EDIT:
wrzuciłem próbkę z tej kamerki po przycięciu w SV:


_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
Nie ma sprawy ;)

Już widzę kolejny problem, ale to z obróbką. W własciwościach obrabianego pliku video wyłącz resample, przestaną Ci się robić cienie obiektów. Widać je jak zatrzymasz klatkę.


prawy klawisz myszy na filmik, properties, disable resample

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 cze 2011, 19:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
cobra pisze:
A z inną kartą spróbuję, jak kupię jakąś klasy 6 lub 10.

najpierw sformatuj tą kartę co masz w urządzeniu. Na 100% pomoże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.