pawelsky pisze:
A porownaniu 3 modeli jednoczesnie w tych samych warunkach ciezko zarzucic brak obiektywizmu. Xiaomi wypada lepiej pod wzgledem ostrosci, DJI pod wzgledem kolorystyki i jest o tym na filmie mowa.
Chcąc zakończyć tą różnicę zdań: Staram się nie stwierdzać niczego kategorycznie - Myślałem, że "bliska współpraca" jest odpowiednim ocenieniem tego co robi - jeśli nie byłby pracownikiem. otrzymanie drona przed premierą wydaje mi się bliską współpracą, a wspomniane braki wad modelu i wymijajace odpowiedzi o DNG ukształtowaly moją opinię.
- Myślę, ze nie ma co się rozwodzić już nad tym - i TAK - nie ufam mu tak samo jak nie udfałem. - jeśli pozwolisz - chyba starczy ;)
Do porównanie 3 modeli jednocześnie jednak się czepnę - ponieważ nadal mamy filmy.
Filmy z natury są już przetworzone przez procesor obrazu (podobnie jak jpg). nie wiadomo czy wszelkie inne parametry zostały ustawione tak samo... - nie wiadomo, czy aby przed zmontowaniem jakiegoś filmu nie "podkręcoco" a najwazniejsze dla mnie - i dlatego męczyłem Samiego o DNG - w filmach nie widać tylu błędów, co w pojedynczym RAWie z matrycy.
Dalej się uprę, że porównanie RAWów daje dopiero jakieś pojęcie o szumach, aberracjach chromatycznych itp
edit- swoje "3 grosze" dodaje YouTube - które też raczej jakości nie polepsza - więc co tu porównywać jak nie mamy surówek :(
Owszem - można mi zarzucić, że teraz udaję pawiana, bo są to drony "dla kowalskiego na wakacje" - ale nie wiem czy korzystałeś z testów np na fotopolis.pl - są i mega lustrzanki a są zwykłe kompakciaki - wszystko przetestowane obiektywnie, z wypunktowaniem każdej wady - a na koniec: podsumowanie które bierze pod uwagę cenę.
Dzięki takim testom można prównać coś z niskiej półki z bardzo wysoką - i wybrać np "coś pomiędzy".
Jeśli ktoś nie jest takim upierdliwcem jak ja to może mu się Fimi X8 SE spodoba.
Wiadomo, że "prym" wiedzie DJI - ale dla zdrowego rynku przydała by się konkurencja.