Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 lip 2018, 01:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 31 sty 2018, 21:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 29 sty 2018, 14:05
Posty: 16
Lokalizacja: rzeszów
Cześć,
orientujecie się jakie mody można wprowadzić w bugs 6 aby poprawić zasięg FPV? Zamówiłem, transmisja obrazu jest na 5.8g analogowa, zasięgu powinien mieć kilkaset metrów w otwartym terenie a po odejściu na kilka metrów pojawiają się szumy duże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 16:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 231
Lokalizacja: Biała Podlasla
Mi się nie podobają anteny poziomo i blisko siebie do sterowania i do video w modelu.
U kolegi zmieniliśmy układ anten - przyczepilismy je do dwóch nóżek. Testy odbędą się wkrótce ale i tak zasięg fpv był w miarę ok.
Na moim odbiorniku z listkówą anteną był lepszy odbiór niż na oryginalnym ze schowaną anteną. Szczególnie w pomieszczeniu.



Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 22:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 29 sty 2018, 14:05
Posty: 16
Lokalizacja: rzeszów
Jak zasięg osiągnęliście po tych modach? Chodzi mi o sterowanie oraz fpv.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lut 2018, 09:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 231
Lokalizacja: Biała Podlasla
Jeszcze nie zostało to przetestowane, ale przed modami było 150m bez żadnego problemu. A dalej chyba kolega nie próbował.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 cze 2018, 21:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 19 cze 2018, 09:44
Posty: 6
Lokalizacja: Ełk
Witam. Zmień częstotliwość. W moim przypadku zmiana z 5825Mhz na 5725Mhz spowodowała zwiększenie zasięgu wizji z 50m na ponad 700m bez żadnych szumów. Wyciągnie pewnie i więcej, ale zasięg koptera się skończył. A sprzęt to Akk-03 ustawione na 200mw, odbiornik Boscam Rc832. Obydwa na krótkich batach. Nie wydaje mi się by problem leżał w położeniu anten. Przy ich długościach to czy ona jest poziomo, czy pionowo, raczej różnicy nie robi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 05:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11571
Lokalizacja: Mikoszewo
LordOfTheDeath pisze:
Nie wydaje mi się by problem leżał w położeniu anten. Przy ich długościach to czy ona jest poziomo, czy pionowo, raczej różnicy nie robi.

Przy udzielaniu rad warto opierać się na wiedzy nie na "wydajemisiach" bo w przypadku anten o polaryzacji liniowej ich położenie robi diametralną różnicę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 10:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 19 cze 2018, 09:44
Posty: 6
Lokalizacja: Ełk
Przy udzielaniu tej rady opierałem się na wiedzy. Problem nie leży w położeniu anten. Autor zrobi jak uważa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 10:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11571
Lokalizacja: Mikoszewo
No to radzę zweryfikować swoją wiedzę w tym zakresie bo stwierdzenie że ustawienie anten (tak względem siebie jak i konstrukcji samego koptera) jest bez znaczenia zakrawa na daleko posuniętą ignorancję.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 11:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 19 cze 2018, 09:44
Posty: 6
Lokalizacja: Ełk
Radzę nauczyć się czytać ze zrozumieniem, szczególnie problem autora. Już to widzę, przekręci antenę o 90 stopni i z 5 metrów zrobi mu się 500 obrazu bez szumów. Tak, jestem ignorantem. I dalej uważam, że nie położenie anten jest problemem autora, bo przerabiałem to u siebie. Z mojej strony koniec OT.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11571
Lokalizacja: Mikoszewo
LordOfTheDeath pisze:
Radzę nauczyć się czytać ze zrozumieniem,

Ja również. Odnoszę się do twojej bzdurnej wypowiedzi, nie do problemu autora. Zmiana częstotliwości to znany ale nie jedyny krok w drodze do poprawy zasięgu i g....ci da jak będziesz miał skopaną polaryzację anten.
LordOfTheDeath pisze:
Już to widzę, przekręci antenę o 90 stopni i z 5 metrów zrobi mu się 500 obrazu bez szumów. Tak, jestem ignorantem.

Tak, powyższa wypowiedź wybitnie to potwierdza. Jeżeli jednak, tak zupełnie przypadkiem, chciałbyś przestać być to polecam ten filmik:
Dość dobrze wyjaśnione dlaczego to wyszydzane przez ciebie przekręcenie anteny nie jest pomijalnym niuansem.
LordOfTheDeath pisze:
Z mojej strony koniec OT.

Jakoś w to wątpię ale nadzieja umiera ostatnia.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lip 2018, 22:26 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 29 sty 2018, 14:05
Posty: 16
Lokalizacja: rzeszów
Heja, widzę, że zrobiło się małe zamieszanie :)
Spieszę z wyjaśnieniem - wystarczyło w monitorze FPV wyciągnąć antenę na zewnątrz obudowy. Dziwne, tym bardziej, że kolejna sztuka działa przyzwoicie na fabrycznym setupie - ot taka powtarzalność produkcyjna chińczyków :|
Ł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.