Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 16:28


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 02 sie 2018, 20:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 gru 2017, 18:43
Posty: 43
Na czym polega tryb szybki/wolny?
Chodzi o to że wolny ma np 70% mocy przepustnicy a szybki 100, czy o coś innego?
Czytałem że przyciskiem zewnętrznym obok czerwonego, ale nie wiem czy krótko przycisnąć, czy przytrzymać, czy jest jakiś sygnał dźwiękowy itp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 22:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 19 cze 2018, 09:44
Posty: 12
Lokalizacja: Ełk
Naciśnij, coś tam zapiszczy. Będziesz widział różnicę w pochyleniu podczas lotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 05:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
robertcb pisze:
Chodzi o to że wolny ma np 70% mocy przepustnicy a szybki 100

Przepustnica to jedno ale są jeszcze kąty wychylenia koptera które w przypadku trybów "Slow" czy "Beginner" czy jak je tam zwał zostają mocno ograniczone tak, by zbytnia nerwowość na drążkach nie przenosiła się za mocno na maszynę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 07:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 gru 2017, 18:43
Posty: 43
Tak zauważyłem że w trybie szybkim można latać przy silniejszym wietrze.
Przechył jest większy przy skrętach i łatwiej korygować manewry.

Pytanie, czy w BUGS 3 wybór trybu szybkiego zostaje zapamiętany po wyłączeniu aparatury - czy też należy go każdorazowo uaktywniać po włączeniu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 08:02 
Offline

Rejestracja: sobota 23 maja 2015, 17:15
Posty: 35
Każdorazowo

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 19:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 gru 2017, 18:43
Posty: 43
Dzięki.

Idzie jakoś zabezpieczyć tego drona przed ucieczką spowodowaną utratą zasięgu?
Dziś stracił w pewnym momencie zasięg (normalnie zdarzało się chwilowo, pikanie, ale zaraz odzyskiwał) a teraz zero reakcji na aparaturę i poszedł nagle w dół...
spadł na zalesiony teren (całe szczęście że nie zawisł na drzewie i się nie połamał).

Można dokupić do niego moduł GPS, by w razie utraty zasięgu wracał na miejsce startu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 20:12 
Offline

Rejestracja: sobota 30 cze 2018, 14:42
Posty: 5
Mi się jeszcze nie zdarzyło stracić zasięgu, ale kilka razy przy nocnych lotach straciłem orientacje, gdzie przód a gdzie tył, niby są mocne diody i przednia dioda ale jednak...
Myślałem czy by nie przykleić naklejek odblaskowych, jak dron upadnie gdzieś dalej, mocna latarka i pewnie w jakimś stopniu może pomóc w odnalezieniu, jakie macie zdanie na ten temat?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 10:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 gru 2017, 18:43
Posty: 43
Myślę że pomoże latanie pod wiatr - wtedy w razie utraty zasięgu dron będzie niejako wracał niesiony wiatrem.

Smartfon podczepiony od spodu się wyłączył po upadku, więc jeśli stosować lokalizator gps to chyba tylko z przylutowanym zasilaniem,
bo takie na styki (jak baterie w smartfonach) może zawieść.

Prędzej od latarki i naklejek odblaskowych sprawdziła by się syrenka alarmowa (są takie małe i lekkie) tylko jak sprawić, by działała tylko w razie utraty zasięgu lub wyłączenia aparatury?

np. https://static5.redcart.pl/templates/im ... d618d.jpeg

W BUGS 3 jest jedno wolne miejsce na zasilanie 5V i dużo miejsca na kamerę FPV tam gdzie płytka z diodą i za nią, dlatego pytam o tam pasujący moduł GPS, a może od razu z FPV - 2 w 1?

http://modsynergy.com/Modsynergy%20file ... bugs48.jpg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 10:46 
Offline

Rejestracja: sobota 23 maja 2015, 17:15
Posty: 35
Chyba najprościej a nie najtaniej dać inny FC z GPS. Albo kamerę z GPS z fpv

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 12:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 gru 2017, 18:43
Posty: 43
Co się dzieje z B3 po (dłuższej) utracie zasięgu?

Czy możliwa jest utrata zasięgu np na 20 sekund i ponowne jego odzyskanie,
czy dron automatycznie przejdzie po kilku sekundach w stan uśpienia, podobnie jak po dłuższym naciśnięciu czerwonego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 14:12 
Offline

Rejestracja: sobota 23 maja 2015, 17:15
Posty: 35
Sprawdź zanim wzbijesz się w powietrze, będzie bezpieczniej , mi kilka razy się zdarzyło latać na krawędzi zasięgu, lecz całkiem się nie zerwał

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 15:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 gru 2017, 18:43
Posty: 43
Np. na włączonym podkręcić delikatnie obroty śmigieł i wyłączyć aparaturę?

Tylko go trzeba przytwierdzić do ziemi, żeby nie wystartował bez kontroli w razie jakby reakcją na brak zasięgu była pełna moc...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 15:21 
Offline

Rejestracja: sobota 23 maja 2015, 17:15
Posty: 35
Raczej oddalić się na tyle aby zaczęło rwać łączność , a druga osoba niech obserwuje drona co się dzieje, gazu na tyle aby miał mały zawis nad ziemią

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 16:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Włączasz zabawkę, ustawiasz minimalne obroty, aparaturę kładziesz na glebę tak żeby ci nikt jej nie skubnął i nie podeptał, kopter w łapę i maszerujesz.
Przy aparaturze na glebie powinno zerwać dość szybko - obserwuj co się wtedy dzieje jak szybko się cofniesz kilka kroków z powrotem w zasięg a co będzie jak zerwiesz, postoisz chwilę i potem dopiero wrócisz..
Test zasięgu tak samo tylko kładziesz aparaturę na wysokości podobnej do tej na jakiej trzymasz ją latając, np. na masce samochodu.

W większości kopterów jakimi się bawiłem, w momencie wejścia w zasięg (nie ważne jak długo był poza) wraca możliwość sterowania. W niektórych od razu, inne (jak DJI) wymagają odpowiedniej sekwencji. Te tańsze reagują natychmiast więc istotnym jest że jak glebniesz i idziesz z aparaturą szukać maszyny to gaz na zero bo jak złapie zasięg leżąc w krzakach to będzie młócił otoczenie śmigłami a to z kolei grozi spaleniem silników lub/i regli.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 17:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 gru 2017, 18:43
Posty: 43
Verid, dzięki.

Wczoraj jak mi uciekł, to szukałem z wyłączoną aparaturą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.