Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Quadrocopter Blade Chroma ST10
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=73&t=38271
Strona 1 z 2

Autor:  piotrek21 [ środa 19 paź 2016, 21:42 ]
Tytuł:  Quadrocopter Blade Chroma ST10

Co myślicie o tym modelu? Czy warto go kupić?

Autor:  matulekpl [ środa 19 paź 2016, 22:04 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Z tego co widzę, to jakaś podróbka Yunneca??
Korzystają nawet ze sterownika Yunnekowego. St10+
Obrazek

Kamerki też Yunnecowe.
Baterie też wyglądają jak te z Yunnec Q500.
Obrazek

Tylko rama inna. Czyżby flaki przełożone z Yunneca Q500?

Cena 1500zł... jakaś niższa niż Q500;)

Autor:  piotrek21 [ środa 19 paź 2016, 22:24 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Ale myślisz, że jest lepszy od yuneec q500? Nie wiesz może jaki ma zasięg Chroma st10?

Autor:  Verid [ czwartek 20 paź 2016, 05:40 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

piotrek21 pisze:
Ale myślisz, że jest lepszy od yuneec q500? Nie wiesz może jaki ma zasięg Chroma st10?


Matulek bardzo skrupulatnie robi testy. Kup mu sztukę to ją dla ciebie przetestuje.

Autor:  matulekpl [ czwartek 20 paź 2016, 15:25 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Verid pisze:
Matulek bardzo skrupulatnie robi testy. Kup mu sztukę to ją dla ciebie przetestuje.

chętnie;)

a tak serio to pewnie identyczny co Q500. moim zdaniem flaki wyciągnęli z Q500 więc i odbiornik RC też. pewnie ciężko byłoby wykombinować inny odbiornik współpracujący z aparaturą Yunneca.

Autor:  piotrek21 [ poniedziałek 24 paź 2016, 15:00 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Czy ma może ktoś ten dron?(blade chroma st 10)? Myślę o zakupie tego drona. Co myślicie?(Nie mogę znaleźć jaki jest zasięg czy może ktoś się orientuje jaki ma zasięg?)

Autor:  Norfnet [ niedziela 23 kwie 2017, 19:50 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Blade Chroma wyjęty z pudełka nowy ma zasięg 150 m a w górę tylko 50m Dotyczy to modeli na USA i część Europy. Odblokowanie kagańca jest proste i po tej operacji bez ingerencji w nadajnik zasięg wzrasta do 1500 m. W modelu 4k (nie chodzi tylko o kamerę) nawet do 2500m.
Po modyfikacji nadajnika ST10+ (dołączenie anten zewnętrznych bez boostera) zasięg potrafi urosnąć do 2500m (3500m w modelu 4k) ale pamiętać należy że najpierw znika transmisja obrazu (po około 2300m). Po zerwaniu sygnału sterowania nie ma kłopotu-dron wchodzi w tryb auto powrotu.Przerabia się go dość prosto i można się cieszyć BVLOS i sterować przez obraz na żywo.Mi po kilku modyfikacjach udało się wysłać mojego Chroma na 4300m przy wysokości 300m ale z powrotem był problem bo po 18 minutach w powietrzu przy takiej odległości bateria padła i brakło mu do celu z powrotem 300m i musiałem iść w jego stronę.Jak będzie pogoda to spróbuję na w pełni naładowanej (7200mAh) i zobaczymy.Standardowa ma 5400 i 6200 w zależności od dystrybucji.
Aby zwiększyć transmisję obrazu potrzebny booster co najmniej 2W na 5,8 GHz i dobra antena (zwykła koniczynka nie da rady).

Co do samego produktu to:
Amerykański producent Horizon (witryna horizonhobby.com) korzysta z elementów Yuneec'a takie jak aparatura,silniki ale płyta główna własna, soft własny i większy objętościowo.Moim zdaniem bardziej dopracowany (szczególnie jeśli chodzi o sygnalizowanie błędów ale i samo sterowanie awioniką lepsze). Ostatnio pojawił się soft 1.25 ale nie polecam wgrywania osobom nie wprawionym bo można flascha uwalić podczas upgradu.
W zasadzie parametry podobne do Yuneec Q500 i bardzo podobnie się prowadzą.Osobiście podczas zwykłego lotu nie odczuwam różnicy.Podczas szybkich manewrów Chroma szybciej się stabilizuje,GPS dokładniejszy i delikatnie mniejsze zapotrzebowanie na energię elektryczną.
Ogólnie na pięć dam dobre 4+
Jeśli ktoś jest chętny do tuningu tego drona jak i do odblokowania ukrytych opcji (większość tylko dla wprawnych pilotów-może się rozpędzać do ponad 70 km/h w locie poziomym) oraz zwiększania zasięgu aparatury ,zapraszam do dyskusji i na PW.Posiadam także części zamienne a także tuningowe np śmigła kompozytowe oraz z włókien węglowych,

Autor:  januszcv [ wtorek 04 lip 2017, 08:46 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Miałem dwa drony blade chroma pod GoPro, Cgo3 ,jeden spadł odkręciło się śmigło,było mocno dokręcone,używam go do filmowania zamki itp jestem bardzo zadowolony ale strach przed ucieczką albo upadkiem pozostał wdzięczny bym był o jakieś informacje dlaczego tak się dzieje latam w zasięgu wzroku .Zaczynałem od Phantom 2 niestety nie byłem z niego zadowolony same problemy.

Autor:  Kbspike [ piątek 09 lut 2018, 23:30 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Witam panowie moze ktos mi podpowie ...mam chroma z gimbalem pod gopro...problem taki ze nie moge sterowac kamerka gora dół i nie działają przyciski foto i cam...ktos ma jakkis pomysl co tu jest nie tak?

Autor:  Norfnet [ wtorek 27 lut 2018, 21:30 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Zresetuj w opcjach hardware a jak nie pomoże to skalibruj swojego ST10+. Powinno pomóc.

Autor:  szycha77 [ poniedziałek 14 maja 2018, 10:40 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Witam wszystkich. Mam pytanie w temacie Chromy.
Posiadam egzemplarz z gimbalem pod gopro, kamerką xiaomi yi i aparaturą ST10+. Sterowanie gimbala miałem, ale nie dało się robić zdjęć (obraz z kamery był, po naciśnięciu przycisku wyzwalania zdjęć wyskakiwał komunikat "Failed to take a snapshot"). Zrestartowałem aparaturę, następnie od nowa nawiązałem połączenie z Chromą. Próbowałem połączyć się z kamerą, wpisałem hasło "1234567890" i cały czas wyskakuje błąd "Connection failed, unable to connect to camera"

Czy ktoś wie gdzie robie błąd? Może jakaś podpowiedź. Z góry dziękuję.

Edytowane:
Znalazłem odpowiedź na problem parowania. Hasło to "12345678", a nie to które wpisałem wyżej.

Edytowane 2:
Już chyba znalazłem w czym problem i że w tej konfiguracji nie da się cykać zdjęć z aparatury :)
Szkoda

Pozdrawiam

Autor:  Norfnet [ czwartek 17 maja 2018, 06:09 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Powinno dać się wyzwalać zdalnie.Wprawdzie nie miałem Xiaomi ale raz wsadziłem do gimbala kamerkę z Aliexpresu za 19$ i miałem podobny problem.
Po podłączeniu kamerki do komputera znalazłem że w menu była wyłączona funkcja remonte shot .Po jej włączeniu z poziomu aparatury normalnie cykałem zdjęcia.
Sama ST-10+ ma standardowy sygnał wyzwalania migawki przy połączeniu WiFi.

Autor:  szycha77 [ piątek 18 maja 2018, 15:37 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Tak ciekawości, co to za kamerką, bo xiaomi nie posiada takiej opcji (przynajmniej ja nie znalazłem). Aczkolwiek czytałem anglojęzyczne forum na temat ST10+ i Yunneec item była mowa, że serwis informował któregoś z forumowiczów, że kamerką sportową nie wyzwoli się z aparatury.
Pozdrawiam

Autor:  Norfnet [ poniedziałek 21 maja 2018, 16:44 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Kamera DBPOWER w wersji HD WiFi. Jakość marna ale działa.

Autor:  szycha77 [ wtorek 19 cze 2018, 11:08 ]
Tytuł:  Re: Quadrocopter Blade Chroma ST10

Mam pytanie.
Czy do Blade'a pasują tylko oryginalne/oficjalne śmigła czy można kupić jakieś zamienniki?

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/