Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 08:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 923 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 30 lip 2018, 17:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 lip 2015, 17:28
Posty: 51
Lokalizacja: Śląsk
Na ładowarce masz opis pinów akumulatora.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lip 2018, 18:46 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 13:40
Posty: 190
Polecam taki adapter https://zapodaj.net/d5b0f6b172963.jpg.html

jeśli chodzi o ładowanie cel z osobna, to trzeba się podłączyć najpierw tylko pod 1 i 2 pin (1 ogniwo) na złączu balanseta i naładować, potem 2 i 3 (2 ogniwo) i na końcu 3 i 4 (3 ogniwo). Po takim zbalansowaniu możliwe, że później będzie się balansował normalnie. Ale najpierw sprawdził bym jakie są różnice w napięciach na celach, jeśli niezbyt duże, to można standardowym balansowaniem oferowanym przez ładowarkę. Jakby było np. 3.2V, 3.5V, 3.9V to lepiej naładować cele osobno. Jakby było np. 3.3V, 3.5V, 3.6V to standardowe balansowanie powinno jeszcze sobie poradzić.

_________________
Obecne drony: Spark Fly More Combo, 250-ka DIY, BAT-100, Rayline R8, Syma X5HC
Byłe drony: Cheerson CX-20, Bebop 1, Bebop 2 + Skycontroller 1, Skycontroller 2, Eachine XQ90


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lip 2018, 19:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2018, 07:19
Posty: 6
Lokalizacja: Gdansk
Widziałem ten adapter ale tylko na YouTube, w sprzedaży nie znalazłem.
Za to lutownica nie jest mi obca i jeżeli ładowarka jest rozbieralna to ją przerobię.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 14:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2018, 07:19
Posty: 6
Lokalizacja: Gdansk
Nie wiecie jak się nazywa to złącze balance charger w ładowarce bebop 1?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 15:22 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 13:40
Posty: 190
Główne złącze nazywa się tamiya mini

_________________
Obecne drony: Spark Fly More Combo, 250-ka DIY, BAT-100, Rayline R8, Syma X5HC
Byłe drony: Cheerson CX-20, Bebop 1, Bebop 2 + Skycontroller 1, Skycontroller 2, Eachine XQ90


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 23:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2018, 07:19
Posty: 6
Lokalizacja: Gdansk
Przyszedł do mnie klon ładowarki imax b6, no i mam kilka pytań.
Bebop lata ok. 6min.
Pomiar cel po wylądowaniu bebop ok. 3,7V, bebop wylądował sam ponieważ według FreeFlight miał już 4% akumulatora.
Ładowanie aku, ładowarka pokazuje, że cele ładują się na: 4,18; 4,19; 4,20, i że wepchnęła w aku ok. 650mAh.
Lot bebop do rozładowania aku, znowu ok. 6 min, pomiar aku ok. 3,7V na celę.
Rozładowanie aku przez ładowarkę do 3,2V, ładowarka pokazuję że pobrała ok. 500mAh.
Ładowanie do pełna i ładowarka pokazuję że wepchnęła ok. 1150mAh.

Czy to jet normalne, że pozostaje w aku ok. połowa prądu? Nie powinien on latać aż naięcie spadnie do ok. 3V, czyli dopuszczalnego min. dla LIPO?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 sie 2018, 08:51 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 13:40
Posty: 190
Po wylądowaniu jest 3,7V czyli w trakcie lotu pod pod obciążeniem może być 3,2V. Gdy bateria nie jest obciążona napięcie się podnosi. Wydaje mi się, że bateria zużyta. Można przerobić zwykłą baterię 3s 1200-1800mAh z przyzwoitym C i zrobić przejściówkę z XT60 na tamiya mini. Baterię można przymocować tylko opaską. Niestety nie będzie to wyglądało tak elegancko jak w przypadku dedykowanej baterii. Ewentualnie z dedykowanych zamienników polecam GENS ACE&TATTU 1700mAh. Oryginalne baterie jak dla mnie były słabe. Są też wersje 2500mAh, ale już sporo cięższe i dron może latać niestabilnie.

_________________
Obecne drony: Spark Fly More Combo, 250-ka DIY, BAT-100, Rayline R8, Syma X5HC
Byłe drony: Cheerson CX-20, Bebop 1, Bebop 2 + Skycontroller 1, Skycontroller 2, Eachine XQ90


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 sie 2018, 09:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2018, 07:19
Posty: 6
Lokalizacja: Gdansk
przyzwoite C to jakie? na oryginalnej jest 20C.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 sie 2018, 10:40 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 13:40
Posty: 190
Niby 20C powinno wystarczyć, to nie jest racer. ACE&TATTU teoretycznie mają 15/30C. Można przetestować jakąś min 25/50C ok. 1500mAh, max 75/150C czy czasy się poprawią. Trzeba zachować balans między C, pojemnością i wagą (w granicach 130g).

_________________
Obecne drony: Spark Fly More Combo, 250-ka DIY, BAT-100, Rayline R8, Syma X5HC
Byłe drony: Cheerson CX-20, Bebop 1, Bebop 2 + Skycontroller 1, Skycontroller 2, Eachine XQ90


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 10:00 
Offline

Rejestracja: piątek 20 lip 2018, 17:08
Posty: 1
Lokalizacja: chrzanów
Witam.
Podczas zdejmowania gps z bepopa 1 śrubokręt zleciał na płytę główną i zahaczył o układ regulatora obrotów,najprawdopodobniej doszło do zwarcia. Od tego momentu nie mogę się z nim połączyć.
Podczas włączania nie testuje silników. Jeżeli ktoś ma taki sam przypadek lub zna się na tym proszę o pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 sie 2018, 11:23 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 sie 2018, 16:10
Posty: 5
Lokalizacja: Warszawa
Witam wszystkich,

Właśnie wszedłem w posiadanie drogą kupna drona Parrot Bebop 1 z kontrolerem Skycontroller - niebieski (nówka w kartonie).
Poczytałem sobie co nieco na forum i mam kilka pytań przed pierwszym uruchomieniem, a w zasadzie o listę czynności i ich kolejność.
- czy najpierw odpalić, sprawdzić czy wszystko działa, a potem bawić się w aktualizacje;
- czy lepiej najpierw zaktualizować kontroler, a jeśli tak, to do jakiej wersji;
A może ktoś pokusił by się o jakąś krótką, przedstartową check-listę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 sie 2018, 12:17 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 13:40
Posty: 190
Według mnie:
1. najpierw najlepiej zaktualizować skycontroller do 1.7.4 https://community.parrot.com/t5/Skycont ... troller_EN
2. zaktualizować bebopa (można bez kontrolera, czyli bezpośrednio łącząc bebopa z telefonem)
3. Przy rutynowym uruchamianiu warto zwrócić uwagę, aby telefon nie połączył się bezpośrednio z bebopem jeśli chcemy używać skycontrollera.
Jeśli mnie pamięć nie myli, to najpierw uruchamiałem Skycontroller, łączyłem się telefonem z jego siecią wifi, następnie włączałem bebopa, który automatycznie łączył się z skycontrollerem. Albo włączałem skycontroller, bebopa, czekałem aż się połączą, włączałem sieć wifi na telefonie i łączyłem się z skycontrollerem.

Przed wystartowaniem należy upewnić się, czy mamy GPS fixa, a w sekcji kanałów wifi, czy nie jesteśmy na zaszumionym paśmie i ewentualnie zmienić kanał. Polecam starować z czystej powierzchni. Wentylator zasysa piasek. Polecam pomalować nos na czarno, ponieważ styropian przepuszcza światło, a barometr jest czuły na promienie UV. W konsekwencji przy wlatywaniu ze słońca do cienia (i odwrotnie) dron wariuje z utrzymaniem wysokości.

p.s możliwe, że po aktualizacji kontrolera i/lub bebopa nie połączą się automatycznie. Wtedy należy kontroler podpiąć do telewizora/monitora przez HDMI i w sekcji wifi połączyć się z bebopem. Po tej czynności połączenie powinno być automatyczne (możliwe, że do kolejnej poważniejszej aktualizacji)

_________________
Obecne drony: Spark Fly More Combo, 250-ka DIY, BAT-100, Rayline R8, Syma X5HC
Byłe drony: Cheerson CX-20, Bebop 1, Bebop 2 + Skycontroller 1, Skycontroller 2, Eachine XQ90


Ostatnio zmieniony czwartek 23 sie 2018, 09:13 przez dragonfly24, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 sie 2018, 22:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 sie 2018, 16:10
Posty: 5
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za wskazówki, ale pojawił się mały problem. Odpaliłem drona, ale nie widzę jego sieci... Nie wykrywam żadnej sieci Bebop_xxxx :/

Skycontroler wykrywa drona, sam telefon nie... Za to telefon po połączeniu ze skycontrolerem twierdzi, że nie ma żadnych kontrolerów...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 sie 2018, 21:44 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 13:40
Posty: 190
Możliwe, że sieć skycontrollera jest w trybie 5GHz, a telefon nie obsługuje jej. W ustawieniach kontrolera w podglądzie przez HDMI można przestawić na 2.4Ghz.

_________________
Obecne drony: Spark Fly More Combo, 250-ka DIY, BAT-100, Rayline R8, Syma X5HC
Byłe drony: Cheerson CX-20, Bebop 1, Bebop 2 + Skycontroller 1, Skycontroller 2, Eachine XQ90


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 sie 2018, 22:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 sie 2018, 16:10
Posty: 5
Lokalizacja: Warszawa
Problem był mniej skomplikowany. Mój telefon stwierdził, że jeśli łączy się z siecią (wifi kontrolera), która nie udostępnia internetu, to nie ma po co udostępniać jej aplikacjom. Po przegrzebaniu ustawień wszystko śmiga. Jeszcze raz dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 923 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.