Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 01 gru 2020, 15:00

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 25 lis 2016, 08:13 
Offline

Rejestracja: środa 25 lis 2015, 22:36
Posty: 31
ja mam wersję zero i tak jak wcześniej napisałem się kalibruje i jest git, a ze ściąga ci to może cheerson jest po krecie i dlatego go ciągnie w jedną stronę bo osie silników nie są idealnie ustawione równolegle względem siebie

tapped by TCL 3S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 lis 2016, 09:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 wrz 2013, 20:54
Posty: 94
Lokalizacja: Żory
Nie chodzi o ściąganie.
W trybie manual lata bardzo ładnie ,śmigła wyważyłem. i generalnie na manualu fajnie sie trzyma mozna nim stac w miejsu.Chodzi tylko o to ze po włączeniu gps (powrót do domu, leci sobie zamiast do punktu staru w zupełnie inna stronę,wzbija sie na te 20 metrów i na tej wysokości leci i leci az spadnie)Wie c chodzi tylko i wyłącznie o funkcje gps(np trzymanie wysokości,powrót do domu)

Mam jeszcze jedno pytanie
Jak poprawnie włączać UTRZYMANIE POZYCJI SWA1 SWB 1
-startuje na manual, wznoszę się na jakaś wysokość
-włączam równocześnie SWB NA 1, SWA NA 1
-Gaz na 50 % az zacznie bipac i wtedy dron trzyma sie nieruchomo na danej wysokości i pozycji?
Chyba coś źle robię bo dron trzyma pozycje ale bez dodania gazu opada.
-

Na zagranicznej stronie znalazłem jeszcze coś takiego.
"I got a video reply from support at Banggood.com for my Bigshark model. Yours is different but here is what might work.
Compass calibration:
1) Plug in the CX-20 battery and turn on the remote. Red & green LED's start flashing.
2) Toggle SWA 1-0-1-0 repeatedly until the red LED turns yellow.
3) Holding the CX-20 level, rotate it to the right on the yaw axis until the yellow LED flashes.
4) Holding the CX-20 nose down, rotate it right on its roll axis until the red LED comes back on flashing."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 lis 2016, 12:21 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
na 1-1 nie utrzymuje pozycji !
takie są tryby lotu:
0-0 lub 1-0 tryb ręczny [nie działają wspomagacze]
0-1 tryb stabilny [ utrzymuje wysokość i pozycję, działa gps, baro, kompas - wszystko]
1-1 tryb utrzymaj kierunek [nie działa gps,nie działa baro nie trzyma wysokości.
bez względu w którym kierunku jest zwrócony nos - to drążkiem kierunku prawo to będzie prawo, lewo/lewo, przód/przód, tył/tył]
1-2 tryb utrzymaj wysokość [ nie działa gps, ale działa barometr -trzyma wysokość ,ale nie trzyma pozycji]
0-2 powrót do bazy i lądowanie
wyłącznik OFF - wyłączenie aparatury lub utrata zasięgu RC - powrót do bazy i lądowanie


co do wersji to takie są jak na foto i tak najłatwiej odróżnić:
Obrazek

zdjęcie które wcześniej wklejałeś jest z tego obrazka wycięte ,a nie ty je zrobiłeś u siebie 8-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 lis 2016, 12:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 wrz 2013, 20:54
Posty: 94
Lokalizacja: Żory
Dzieki, masz racje zdjęcie gps pożyczyłem bo mam juz zaklejone to wieczko, a zdjęcie kontrolera lotu zamieściłem powyzej .jego numer to BA0408

Czyli wszytko wskazuje ze to wersja zero.

Ale jednak metoda kalibracji dla wersji zero nie daje pożądanego efektu:(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 lis 2016, 16:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
wibracje i jeszcze raz wibracje . skręć dobrze obudowe. wyważ smigła .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 lis 2016, 16:40 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
ale damikss pisze ,że w trybie ręcznym lata mu dobrze i nie ucieka
to jakie wibracje i wyważanie ? kompas trzeba skalibrować
a może kompas jest w złym kierunku skierowany/przyklejony ?
gdzie w tej wersji zero jest kompas ? na płytce z gpsem czy osobno ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 lis 2016, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 wrz 2013, 20:54
Posty: 94
Lokalizacja: Żory
Kompas jest razem z płytką gps w tej kopulce .skierowany strzalka w przód.

Dzis odalem model do abc rc w ramach reklamacji.maja go obadac albo zwrot kasy.

Chcialem miec cos prostego działającego bez bawienia sie a wyszlo jak wyszło.

Jesli bedzie zwrot kasy to jeśli ktoś by miał działająca wersje CX-20 Z dzalajacym gps niech pisze na priv.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
Witajcie .
czy ktoś już podłączał bluetooth (telemetrie) do cx-20 na apm ?
kupiłem , podłączyłem , bluetooth sie łączy z telefonem, tabletem , ale nie działa telemetria w MP i na telefonie na tower i droid planer ... łączy sie i nic sie nie dzieje . soft wgrany pod telemetrie ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 14:42 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
a masz odłączony kabel usb w czasie łączenia z telemetrią ?
w MP tam jest zakładka, gdzie trzeba wybrać połączenie przez bluetooth
tak masz podłączone ? > https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15193682_1015231208599630_6657215493605358170_n.jpg?oh=8475bd989bd4099b068aff80f8644f42&oe=58B7A79B


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 14:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
Polaczone mam krzyzowo .. tzn rx do tx. Tx do rx . Odznaczylem tylko w mp reset apm with usb conestion . Gdzie masz zakladke o wyborze polaczenia przez bt w mp ..? W mp pojawia sie port ,a nawet 2 porty com 3 i com 4 ... wybieram .. predkosc ustawiam na 56700 i nie chce sie polaczyc .. a bluetooth wybieram w tower lub droid planer na androidzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 17:54 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
masz fizycznie odłączony kabel usb w czasie łączenia z telemetrią ?
bo albo się łączysz przez usb, albo przez blututa - nie mogą być dwa na raz
ustawiasz na 56700 ? ,a ma być 57600 - rozumiem że pomyłka w pisaniu tylko ?
spróbuj zmniejszyć prędkość..
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 19:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
tak . kabel odłączony . tylko bluetooth .

pytanie . czy mam najpierw połączyć sie przez menagera windows ?
bo tak własnie robie . i wtedy wyświetla sie coś takiego :

https://zapodaj.net/05520e8a39ce6.jpg.html

najlepsze jest to że jak paruje to bt miga powoli i pojawiają się porty com , ale w menagerze bt po parowaniu nie napisane jest połączono , tylko sparowano i sa te porty com do wyboru w mp i w menagerze urządzeń komputera .

znalazłem tą zakładkę co pisałes i mam tak samo .

bt mam takiego :

http://www.banggood.com/K8-KBAR-VBAR-Gy ... ds=myorder

napisali w opiniach że działa z apm ale że trzeba zmienić predkość tylko nie wiem czy w kompie czy w bt za pomoca jakiegoś kabla ..
a ty jaki moduł bt masz . ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 gru 2016, 01:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 wrz 2013, 20:54
Posty: 94
Lokalizacja: Żory
NiestyCX-20 miał jakas wade(wymiana kontrolera lotu nie pomogla ) i serwis nie mógł sobie z nim poradzić,mając juz dość wadliwych używek, poszedłem na całość i jako skromny prezent zakupiłem chińska podróbę dji DREAMERA 1 PRO
W zestawie to co na zdjeciu.+dodatkowe śmigła, miernik napięcia,ładowarka
PAKIET 3S 4000 mAh, ale 5000 tez sie miesi .
fc to co widać na zdjęciu ,do tego mala kamerka js 4000 wifi
Wszytko nowiuśkie w pudełeczku .Kosztowało mnie niemało bo jakieś 700 stówek ale myślę ze do polatania wystarczy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 kwie 2017, 19:04 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 13:40
Posty: 204
Po licznych bojach z tym quadem wydaje się, że w końcu go ogarnąłem i niby działa ok. Jednak stwierdziłem, że tego typu quad nie jest w moim typie i leży nieużywany. Postanowiłem go sprzedać, ale zrobienie tego w całości jest chyba nieopłacalne. Ludzie wolą kupić używke Phantoma 1. Pomyślałem, że więcej można by wyciągnąć na częściach. I tu moja prośba o wycenę
link do zestawu: https://www.olx.pl/oferta/dron-quadkopr ... luVXk.html

Moje przewidywane ceny części
Gimball 250zl
śmigla 2 mieużywane komplety po 20zł
silniki 4x 40zł
GPS - 30zł
ESC - 4x50zł
aparatura - 150zł
pakiet lipo 50zł
nogi 3 pary po 30zł
obudowa - 100zł
APM, płyta główna - ???
kompas - ???
Nie wiem czy jeszcze o czymś nie zapomniałem.

_________________
Obecne drony: Spark Fly More Combo, Mavic Air Fly More Combo, BAT-100, Parror AR. Drone 2.0, Rayline R8, Syma X5HC, Parrot Airborne Cargo Mars
Byłe drony: Cheerson CX-20, Bebop 1, Bebop 2 + Skycontroller 1, Skycontroller 2, 250-ka DIY, Eachine XQ90


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 10:03 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 gru 2014, 12:33
Posty: 13
Lokalizacja: Konin
Chciałbym wrócić do dawno nie odkurzanego tematu. CX-20 wersja Open Souce (old). Nie mogę sobie pordzić z działaniem odbiornika.
Kiedyś dawno (2015) zrobiłem kopię parametrów w Mission Planerze ale po kłopotach z dyskiem wszystko poszło w ...
Teraz po wymianie kilku elementów po wypadku nie mogę wrócić do ustawień początkowych.
Moja wersja to APM252 i firmware 3.2.1 i szukam kogoś kto ma kopię wszystkich parametrów początkowych.
Może mój dronik jeszcze polata... :)

_________________
Tadeusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.