Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 sty 2021, 22:37

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 10 wrz 2014, 18:24 
Offline

Rejestracja: środa 23 lip 2014, 19:52
Posty: 4
Lokalizacja: Gdynia
a ja jeszcze raz zapytam czy ktos probowal polaczyc z aparatura Turnigy TGY 9x


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 10 wrz 2014, 20:12 
Offline

Rejestracja: środa 10 wrz 2014, 19:46
Posty: 2
Lokalizacja: turek
Witam Wszystkich.
Jestem totalnie zalamany. Juz wiem ze w sobotę ważnej imprezy nie zalicze z kamerka i cx. Po kilkudziesieciu lotach zaliczylem glebe. Spadl na plecy z niewielkiej wysokości...jedno śmigło carbonowe peklo a reszta quada wyszla bez szwanku. Leżąc na plecach przez kilka sekund smigla byly zatrzymane przez trawę. Jak się wszystko wylaczylo każdy z silników był delikatnie ciepły. Wymieniłem smigla i latalem dalej.... ale jego zachowanie było jakieś spowolnione. Obrót wokol wlasnej osi nie równomierny i jakis opóźniony. Liczylem ze to wina dość silnego wiatru gdyż wcześniej latając nad morzem w pewnym momencie blokowal się i nie można bylo krecic się wokół własnej osi. Może to jakieś zabezpieczenie.? Wszystko w manualu oczywiście. Dziś przed imprezą chciałem poćwiczyć i lipa. Straszne opóźnienie obrotow silnika. Drazek obrotow na sam dół a on jeszcze sobie kreci....jakieś 10 sekund opóźnienie w stosunku do ruchów drazka. Czy ktoś może podejrzewac co jest przyczyną? Zamówilbym cześć. ..ale co mogło wysiąść? Może ktoś miał podobne problemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 25 wrz 2014, 10:58 
Offline

Rejestracja: piątek 22 sie 2014, 19:38
Posty: 8
Lokalizacja: pl
udało mi się odpalić cx-20 wersje zero. tryb prawy throttle.
Chodziło o to, że prawą gałkę trzeba było dać w dół a lewą w prawo. Nigdzie w opisie nie było to napisane.
W każdym bądź razie już lata choć muszę przyznać, że np - stosuję lądowanie funkcji RTH jednak zawsze po nawet dość krótkim lataniu jak zbliża się do lądowania to buja go na boki i przez to jeszcze ani razu normalnie nie wylądował tylko zawsze przy lądowaniu przez to znoszenie go robi fikołka - choć odpalałem go z trawy ale i z równego tartanu (tak jakby coś go znosiło i robi korekte).
Zamontowaną mam kamerkę sj4000 na standardowych łączeniach - może to problem środka ciężkości. Jak sobie z tym poradzić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 04 paź 2014, 11:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 wrz 2014, 16:49
Posty: 21
Lokalizacja: Poznań
Hej!

Właśnie wczoraj dotarł do mnie quadcopter Quanum Nova (MODE 1) z HobbyKing.com


Skalibrowałem go i przy próbie uniesienia startuje nierównomiernie (tak jakby rusza do przodu i upada, a nie do góry równomiernie - wszystkie śmigła się kręcą, a quadcopter unosi tył quadcoptera, czyli od strony baterii).



Nie wiem może źle skalibrowałem, albo źle obsluguje.... Proszę o pomoc.
Przy starcie mam ustawiony tryb manual: SWA0 i SWB 0 i próbuję go unieść prawą gałką do góry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 09 paź 2014, 18:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 sty 2013, 00:14
Posty: 208
Lokalizacja: WLKP
Pytanie czy śmigła są poprawnie pozakładane?

Edit: na filmiku widzę że śmigła ok. Raczej obstawiam kalibrację.

Mój CX-20 też tak na początku robił, ale to kwestia szybkiego oderwania Go od ziemi i potem natychmiastowa reakcja na drążkach nadajnika, a tym samym kontrola wytrymowania i kalibracji.

Ciężko na forum dać jednoznaczną satysfakcjonującą odpowiedź i poradę jak dać sobie radę.

Latałeś przed tym jakimiś innymi modelami, jak z treningiem odruchów na drążkach aparatury? ( miliard pytań)

_________________
Pozdrawiam
Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 13 paź 2014, 11:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
Panowie jeśli ktoś ma problem z pomarańczową diodą to 90% uszkodzony jest kontroler.
Wiadomość szczególnie dla Leszka. W końcu znalazłem czas by przyjrzeć się Twojemu staremu CX-20 i dopiero podmiana kontrolera okazała się skuteczna. Poprzedni nowy kontroler też był uszkodzony i dla tego nie mogłem go odpalić - reakcja była identyczna.
Uzbrajał silniki ale świeciła lub migała pomarańczowa dioda.

Głównym źródłem problemu okazują się standardowe "zimne luty" w kontrolerze.
Po podgrzaniu procesora i żyroskopu dioda co prawda dalej będzie migać ale wystarczy wykonać STANDARDOWĄ PROCEDURĘ KALIBRACJI zalecaną przez producenta.
Czyli włączamy model, potem radio, robimy 8 obrotów w lewo, machamy 4 razy SWA 0-1, i model pięknie się odwdzięcza błyskaniem czerwonej i zielonej diody :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 16 paź 2014, 13:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 mar 2014, 16:47
Posty: 66
Lokalizacja: Działdowo
Witam willyams

Widzę, że posiadasz tą samą wersję co ja (zero). Znalazłeś może jakieś oprogramowanie do konfiguracji na PC ?

Czy nie miałeś problemu z blokującymi się silnikami ? Wczoraj przypadkowo fizycznie zablokowałem jeden silnik. Po odblokowaniu i restarcie silnik nadal nie kręci, esc nie daje znaków życia :/ Wydaje mi sie ze siadł regulator ale chciałem się upewnić czy może kontroler nia ma jakiegoś zabezpieczenia blokującego.


Pozdrawiam
EDIT:
A tak dla potomnych może zostawie: W INSTRUKCJI WERSJI ZERO JEST BŁĄD PODCZAS KALIBRACJI NALEŻY 4X PRZEŁĄCZYĆ "SWA" (NIE SWB) TAK JAK NA FILMIE


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 17 paź 2014, 00:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
Kolego pikpik jestem w stałym kontakcie z producentem tego cuda i powiem szczerze że jak zadałem pytanie po co to usb z dołu to sami zgłupieli i napisali że inżynier dał na przyszłość ale oprogramowania jeszcze nie ma. Zapewniali mnie kiedyś że jest już do pobrania, ale jak poprosiłem o link to stwierdzili że jednak jeszcze go nie mają.
Chiński cyrk :)

Jak zablokowałeś silnik to regiel na 90% do wymiany.
W ABC-RC dostaniesz regiel i większość części do CX-20.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 17 paź 2014, 08:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 mar 2014, 16:47
Posty: 66
Lokalizacja: Działdowo
Każda blokada silnika zakończy się rozwalonym reglem ? Btw. Ja znalazłem jakiś podstawowy soft (zmiana pid'ów zasilania i cos tam jeszcze było w nim) ale szukam czegoś co pozwoli ustawić failsafe, mode itd. Czekam na kabelek USB > TTL za pomocą którego podobno można się połączyć z kontrolerem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 17 paź 2014, 12:02 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 wrz 2014, 16:49
Posty: 21
Lokalizacja: Poznań
elektrex Mam do Ciebie pytanie (badz ktos inny).
Ładna instrukcje napisales jak przerobic quada z MODE2 na inny, a ja chciałbym z MODE 1 na MODE 3. Czy orientujesz się jak to wykonać w tym modelu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 18 paź 2014, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
kolego pikpik. Nie każda blokada tylko blokada podczas podniesionego gazu.
Musisz pamiętać że jak coś się dzieje i quad ma przywalić to mimo wszystko mniejszą szkodą dla niego będzie wyłączenie silników przed samym upadkiem.

Co do pytania qbt88 - zmiana mode jest bardzo prosta . to tylko kwestia zamiany wejść z odbiornika do kontrolera.
Wczoraj udało mi się rozpisać jego pinologię, niestety na kartce. Postaram się to niebawem podrzucić do sieci.
Aktualnie robię quada do zabawy klasa 250 właśnie na bazie kontrolera z CX-20. Jak skończę to podrzucę jakiś materiał. Na razie wszystko jest jasne tylko mam mały problem z podłączeniem LEDów kontrolnych, ale to kwestia posiedzenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 18 paź 2014, 17:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 wrz 2014, 16:49
Posty: 21
Lokalizacja: Poznań
OK, poradziłem sobie ;) Co prawda zmieniłem na MODE 2... Co do mode 3 - za krótkie są kable i bym musiał je przedłużać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 20 paź 2014, 08:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 mar 2014, 16:47
Posty: 66
Lokalizacja: Działdowo
willyams

Kto się producentem ? Próbowałem skontaktować się z zerotech'em jednak oni twierdzą, że to nie ich. Przymierzałeś się może do fpv na tym sprzęcie? Głównie szukam czy istnieje możliwość aby wpiąć miinim osd jednak nigdzie nie ma żadnej specyfikacji tego kontrolera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 24 paź 2014, 19:51 
Offline

Rejestracja: piątek 03 paź 2014, 12:28
Posty: 25
Lokalizacja: Pleszew
Jestem od niedawna posiadaczem Quanum Nova.

Oczywiście nie posłuchałem rad na forum i kupiłem coś lepszego dla początkującego:mrgreen:

Wcześniej dużo ćwiczyłem na symulatorze, na Androidzie.

Odbyłem 2 próby ze skutkiem pozytywnym. RTH działa bardzo dobrze.

Mam jedno pytanie. Jak długo powinienem trzymać podłączoną baterie do ładowarki? Świecą się i zielona i czerwona. Ładowarka da jakiś sygnał, że bateria została naładowana? nie wiem, zgaśnie czerwona lampka czy coś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 24 paź 2014, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4428
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
A w instrukcji nic na ten temat nie napisali :roll:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.