Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 05 gru 2020, 10:26

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 21 wrz 2016, 16:34 
Offline

Rejestracja: środa 27 lip 2016, 15:04
Posty: 33
Witaj

Jeśli ktoś oferuje w Polsce nowy za 1300zł , to piszę że za tyle mogę go kupić.

Poza tym jak napisałem wcześniej kwestia ceny akumulatorów do Phantoma 3 fajnie mieć parę sztuk, ale ta cena......

a z jednym aku to szkoda jechać gdzieś polatać.

Więc z dodatkowymi ogniwami zrobi się ~3500 tyś.

Kamerkę mam , gimbal zawsze jakiś się upoluje i podstawa jest , akumulatory szeroki wybór i cenowo przystępne.

Najbardziej ciekawią mnie różnice w elektronice tego drona w porównaniu do cx-20/quanum nova zwykła : lepsza,gorsza sprzętowo.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 16:38 
Jeśli chodzi o elektronikę poczytaj sobie o różnicy miedzy APM 2.6 i APM 2,8
Kod:
Jeśli ktoś oferuje w Polsce nowy za 1300zł

Jeśli to nowa RTF QanumNowa PRO z polską gwarancją to kupuj.


Na górę
  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 11:43 
Offline

Rejestracja: środa 27 lip 2016, 15:04
Posty: 33
Witam

Wczoraj odbyłem pierwszy lot Quanum Nova Pro.

Ustawiłem tryb manualny, poczekałem spokojnie dodatkowe 3 min po złapaniu fix-a przez gps żeby może wskoczyło więcej satelitów.
Po starcie jako "doświatczony" "operator" symy X8 chciałem przelecieć nowym dronem taką sama trasę jak zazwyczaj symą i to był błąd :oops:

Quanum Nova Pro ma zdecydowanie większą szybkość w wykonywaniu manewrów oraz przyspieszenie więc ruchy drążkami w apce trzeba zdecydowanie wykonywać delikatniej.

W pewnym momencie dron wystrzelił do przodu jak z "procy" (przynajmniej z mojego punktu widzenia z ziemi), a ja straciłem orientacje.
Kilka minut próbowałem odzyskać kontrole nad sytuacją i dronem niestety przegrałem :cry:

Według wujka google link straciłem gdzieś w okolicach 900m

Obrazek

filmik:

Na całe szczęście zadziałała automatyczna funkcja return to home w przypadku zerwania łączności z radiem i dron wrócił do mnie :-D

Powiem szczerze że podczas prób odzyskania orientacji całkowicie zapomniałem :oops: o RTH .

Poziom adrenaliny 150% :)

Dzisiaj będzie podejście nr. 2 :)

Pozdrawiam

Witam ponownie.

Podłączyłem qauada pod kompa żeby obejrzeć logi i pierwsze zdziwienie :shock: jest tylko jeden z wczoraj (niedziela), natomiast z pierwszego lotu zakończonego awaryjnym powrotem z soboty ani śladu po zapisie :cry: .

Rozumiem że data logu 1970 wynika z zerowania zegara po każdym odłączeniu pakietu.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 wrz 2013, 20:54
Posty: 94
Lokalizacja: Żory
Witam Panowie.
Wczoraj stałem sie posiadaczem cx -20 używanego wprawdzie z komisu Abc ale niby wszytko sprawne.

Mam z nim pewien problem Generalnie dron na manuału lata sobie całkiem dobrze
Ale kiedy chce wykorzystać gps (np.powrót do domu to ucieka.)(w trybie Stabilnym(przełącznik na 1) lata stabilnie lekko opadając)

Procedure startowa robię taka jak w instrukcji.

czyli
-kładę dronika na ziemie
-podpinam baterie
miga dioda zielona od gps (szybko lapie fixa)-przestaje migac.
Włączam apke (lewy wolant w dół i w prawo)-uzbrojenie silników.
Startuje (swo-0 swb-0) po włączeniu na powrót do domu quadro gwałtownie sie wznosi i zaczyna powoli dryfować ciagle w jednym kierunku .oddalając sie.

Niestety nie mogę podłączyć pod Mision planer.bo nie widzi go(w abc rc twierdza ze taka to wersja ,ma wprawdzie wyjście usb ale i tak nie bedzie dziala.

Czy jest jakiś sposób na kalibracje GPS .

Patrząc na GPS prawdopodobnie mam wersje zero
http://i.imgur.com/ejU5ZcN.jpg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 21:07 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
procedura powrotu jest taka
że jeżeli włączysz ją, a jesteś poniżej ustalonej wysokości na np.20m
to model uniesie się najpierw w górę na 20m, a następnie powróci nad miejsce staru i zacznie lądowanie.
jeżeli jesteś powyżej ustalonej wysokości np. na 30m, to od razu powraca nad miejsce startu i ląduje.
tak jest w wersji open source którą większość wybiera ,bo można modyfikowac wiele parametrów.
wersji zero nie znam, ale może być podobnie w oprogramowaniu od producenta. ile dałeś za cx-a ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 21:42 
Offline

Rejestracja: środa 25 lis 2015, 22:36
Posty: 31
nie pisałeś nic o kalibracji kompasu, włączasz quada i apkę , czekasz na sygnał GPS, teraz czas na taniec, 8 obrotów w lewo wokół osi quada, po tym 4 razy przełącznik prawy 0-1, diody zamrygają i jesteś gotów do lotu, odtwarzam z głowy bo nie latałem cx20 od ok pół roku, leży teraz w szafie i szuka nowego domu, ale na yt znajdziesz jak to zrobić, choć na 99% jestem pewien że dobrze napisałem

tapped by TCL 3S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 wrz 2013, 20:54
Posty: 94
Lokalizacja: Żory
Dzieki za odpowiedz .
Procedure znam Ale on nie powraca.

Niby lapie satelity bo kontrolka świeci na zielono, ale nic z tego nie wynika

Znalazlem taki filmik
https://www.youtube.com/watch?v=vNTtp4q5ybk
od 8.40 min
Ale tam jest mam rozumieć kalibracja kompasu?Nie nie ma wpływu na gps?
Moge to zrobic w zamkniętym pomieszczeniu?Czy musi byc sygnał gps?



ps.cos kolo 500


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 00:45 
Offline

Rejestracja: sobota 28 maja 2016, 23:45
Posty: 21
Lokalizacja: Chotomów
damikss pisze:
Dzieki za odpowiedz .
Procedure znam Ale on nie powraca.


i dopóki nie zrobisz prawidłowej kalibracji kompasu nie bedzie wracał. nie wie gdzie pólnoc, albo "widzi" ją w złym miejscu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 05:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 wrz 2013, 20:54
Posty: 94
Lokalizacja: Żory
No tak dziękuje za rady,dzis to na powietrzu zrobię.

Czy podczas obracania go te 8 razy(w stronę przeciwna do wskazówek zegara) mam go ustawić(biorąc ze jego tył to klapka z bateriami) przodem w kierunku np. północnym?(czy to już bez znaczenia)bo w filmiku nic o tym nie wspominają)


Ostatnio zmieniony środa 23 lis 2016, 05:48 przez damikss, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 05:47 
Offline

Rejestracja: środa 25 lis 2015, 22:36
Posty: 31
damikss pisze:
No tak dziękuje ,dzis to na powietrzy zrobie,a czy ja podczas obracania go te 8 razy(w strone przeciwna do wskazówek zegara) mam go ustawic(biarąc ze jego tył klapka z bateriami) przodem w kierunku np północnym?(czy to już bez znaczenia)bo w filmiku nic o tym nie wspominają)

nie ma znaczenia

tapped by TCL 3S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 06:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 wrz 2013, 20:54
Posty: 94
Lokalizacja: Żory
Jeszcze jedno głupie pytanie z mojej strony ale wole się upewnić.

Oczywiście przed rozpoczęciem procedury kalibracji ,po włączeniu CX 20 i nadajnika czekam az gps załapie satelity(zapali się na stałe zielona lampka) i dopiero potem zaczynam go obracać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 09:01 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
żeby przeprowadzić kalibrację nie trzeba czekać na fixa gps
fix gps jest tylko potrzebny przed startem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
miałem cx-20 ... za mniejszą kase zrobisz to samo na ramie f450 .... za połowe ceny ... wtopiłem w niego kupe kasy a i tak kupiłem ph3 standard i nic go nie pobije .

jak chcecie tylko latać to kupcie gotowy zestaw z chin za 400 zeta plus apka .
jak chcecie kręcić ładne filmy to kupcie ph3 standard .. cx 20 nigdy nie nakręci ładnego filmu .

jak zapakujecie do niego kamere i gimbala bedzie za cieżki na te śmigła - połamiecie gimbala i nogi ... wymiana śmigieł na 10x4,5 daje kopa i to dużego ... ale musicie przełożyć bebechy na rame f450 ... dlatego lepiej kupić zestaw apm na ramie f450 ...

taka moja rada ...

mam tego ph3 standard a cxa przełożyłem na ramę f330 i ma wyścigówkę fpv .

jeszcze dodam że wszystkie problemy ze stabilnością w rth wynikają z wibracji . wibruje ta plastikowa obudowa , drży apm .. trzeba wyważyć śmigła , mocno skręcić obudowe choć to też za dużo nie da .. i kontroler na podkładce antywibracyjnej ... dopiero po przekładce na inną ramę i wyważeniu śmigieł stoi jak wryty ... w tej budzie nigdy tak nie bedzie


Ostatnio zmieniony piątek 25 lis 2016, 16:33 przez gebe14, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 wrz 2013, 20:54
Posty: 94
Lokalizacja: Żory
"nie pisałeś nic o kalibracji kompasu, włączasz quada i apkę , czekasz na sygnał GPS, teraz czas na taniec, 8 obrotów w lewo wokół osi quada, po tym 4 razy przełącznik prawy 0-1, diody zamrygają i jesteś gotów do lotu, odtwarzam z głowy bo nie latałem cx20 od ok pół roku, leży teraz w szafie i szuka nowego domu, ale na yt znajdziesz jak to zrobić, choć na 99% jestem pewien że dobrze napisałem "


Niestety to nie zadziałało .Robiłem to chyba z 10 razy ( i w pomieszczeniu i na dworze po złapaniu fixa)

Pstrykałem tez SWA 1-2 przed procedura i po procedurze i nic.

Dron nadal leci sobie w jednym kierunku.

To zdjęcie bebechów ,Wiec wskazuje wszytko że to wersja zero
https://zapodaj.net/309e604b71993.jpg.html

Zresztą przy próbie kalibracji zachowuje sie identycznie jak ten na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=jxs3fmFxGLA

W Serwisie Abc stwierdzili ze mimo bebechów wskazując na wersje ZERO to nie kalibruje sie jej jak na tym filmiku tylko inaczej niestety na razie nikt nie był w stanie powiedzieć jak bo to było dosyć dawno temu.

Próby innych metod kalibracji kompasu nie dają żadnego odzewu
-trzymanie prawego drążka na dól i w prawo przy włączenie apki-BRAK REAKCJI
-szybkie machanie SWA Z POZYCJI 0-1)-BRAK REAKCJI
-przytrzymanie prawego drążka w dól i w prawo-BRAK REAKCJI
--SWA 0-1 cztery razy na chwile zapala sie dioda pomarańczowa z zielona i gaśnie(robilem to przed kalibracja lub po i tez nic)

W mojej instrukcji jest coś takiego
4.calibration
before first flight or when the quadcopter flies unsteadily, it needs to be recalibrated
1.connect the battery with CX-20 keep horizontal and anticlockwise revolve 8 times
2. then switch SWB"0" "1" back and forth 4 time to complete electronic compass correcting

Oczywiście chińczykom chyba cos sie pokiełbasiło bo ruszając SWB niec sie nie dzieje,SWA 0-1 cztery razy juz tak.

Niestety ta metoda jak pisałem powyżej tez nie działa.

Moze znajdzie się tutaj ktoś mądrzejszy i podpowie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 lis 2016, 07:55 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
ja mam inną wersję więc nie wiem jak jest z kalibracją w zero , ale
czy jak latasz w trybie ręcznym 0-0 też ci ucieka ?
może trzeba śmigła wyważyć , lub zamienić miejscami po przekątnej - na próbę ?
temat o cx-20 jest dość rozbudowany na zagranicznym forum
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... &t=2112759

tylko szukaj tematu o twojej wersji


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.