Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 sty 2021, 23:25

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 23 lip 2014, 17:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 11:40
Posty: 17
Lokalizacja: Dębica
Na początku tego wątku, jest osboa która przeprowadzała testy urządzenia. Następnie jest Pan który kupił druga wersję tego urzadzenia.

Tak więc są osoby które mają tego typu sprzęt na tym forum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lip 2014, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
Leszek. są wieści. Chińczyk odpisał że ciągłe świecenie pomarańczowej diody może świadczyć o uszkodzonym GPS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lip 2014, 20:35 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 11:40
Posty: 17
Lokalizacja: Dębica
Dzięki, zdzwońmy się jutro. Przez telefon lepiej się dogadać co i jak.

Pozdrawiam
Leszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Quanum Nova
Post: środa 30 lip 2014, 17:24 
Offline

Rejestracja: środa 23 lip 2014, 19:52
Posty: 4
Lokalizacja: Gdynia
witam
zakupilem cos podobnego a własciwie to samo Quanum Nova z Hobbyking , i mialem ciekawy przypadek , latalem latalem az w pewnym momencie quad zrobil w powietrzu fikolka i przyziemienie ok 20m od radia bateria byla goraca(nowa), czy ktos z was spotkal sie z takim przypadkiem ?
Dodam ze ja zadnej kalibracji nie przeprowadzalem wszystko dzialalo .
Na poczatku kolega pisal o zasiegu radia , czy probowal ktos moze podlaczyc inne radio np. T9x .
dzieki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 30 lip 2014, 20:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12788
Lokalizacja: Mikoszewo
Cytuj:
witam
zakupilem cos podobnego a własciwie to samo Quanum Nova z Hobbyking , i mialem ciekawy przypadek , latalem latalem az w pewnym momencie quad zrobil w powietrzu fikolka i przyziemienie ok 20m od radia bateria byla goraca(nowa), czy ktos z was spotkal sie z takim przypadkiem ?
Dodam ze ja zadnej kalibracji nie przeprowadzalem wszystko dzialalo .
Na poczatku kolega pisal o zasiegu radia , czy probowal ktos moze podlaczyc inne radio np. T9x .
dzieki


A nie zakatowałeś pakietu przypadkiem? Bo to brzmi jakbyś wyssał baterię poniżej krytycznego napięcia i szalg ją trafił (gorąca) a przez gwałtowny spadek napięcia kopter fiknął. Zasięgu bym nie podejrzewał z dwóch względów - 20m to nie odległość nawet dla najbardziej badziewnego linku a druga sprawa - po utracie zasięgu koptery z reguły nie fikają. Jedne uciekają, inne wracają do punktu startu albo (mniej lub bardziej agresywnie) lądują ale żeby waliły się na plecy? Tego jeszcze nie grali...

A kalibrację się robi ZAWSZE żeby się potem nie zastanawiać czy fakap nie został przypadkiem spowodowany jej brakiem...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 sie 2014, 19:48 
Offline

Rejestracja: piątek 22 sie 2014, 19:38
Posty: 8
Lokalizacja: pl
Zakupiłem wersje Zero na banggood, choć na dobrą sprawę nie wiem czy to wersja Zero, bo dokumentacja jest słaba.

Niestety nie potrafię włączyć silników a właściwie ich odblokować. Cały czas miga czerwona dioda. GPS zapala się na stałe zielono po chwili odczekania na zewnątrz.
Kontroler ustawiam swa i swb na zero. Lewy drązek próbowałem już we wszystkie strony przytrzymywać lipa. Jak wogóle stwierdzić czy kontroler ma połączenie kopterem?
Bo jak włączam kontroler to zagra melodyjka ale żadnej interakcji z kopterem nie potrafię wywołać.
Z koptera wystaje w dół czarna antenka. Może przy skręcaniu nóżek uszkodziłem ją, choć naprawdę starałem się być ostrożny.

P.S. Generalnie masakra jakaś nie mogę włączyć silników mimo, że postępuję zgodnie z instrukcją. Czy ktoś może pomóc?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 sie 2014, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
Jedyna metoda odblokowania to drążek gazu na dół+prawo. Innej nie ma.Włączasz model i po melodyjce włączasz radio. NIE odwrotnie. Zwykle w sprzęcie RC robi się na odwrót, najpierw włącza się radio a potem model. Tutaj jest odwrotnie ,ale biorąc pod uwagę że producentem i konstruktorem jest chińczyk od A do Z - nie dziwi nas to.
Jak mruga lewa czerwona i prawa zielona mruga a potem świeci to wygląda że jest OK.
Gorzej jak by świeciła żółta . Przejąłem sprzęt Leszka do diagnostyki i powiem szczerze -wymiękam. Wymieniłem antene,płytę zasilania, odbiornik, kontroler i dalej miga na żółto. Podejrzewam jakieś zakłócenia na żyroskopie tylko skąd ????

A przy okazji Leszek. Latasz już ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 23 sie 2014, 09:27 
Offline

Rejestracja: piątek 22 sie 2014, 19:38
Posty: 8
Lokalizacja: pl
@willyams ja właśnie tak robię.
Z tego co się zorientowałem to Leszek ma jakiś nowszy model, bo mu się jedna dioda zapala na żółto. Ja mam chyba starszy i wygląda na to, że z gps jest ok, tylko nie mogę odblokować silników. Cały czas czerwona miga na czerwono. Dodam, że kontroler mam w wersji right hand. Próbowałem i lewy i też prawy drążek(ten u mnie po przechyleniu w dół zostaje w tym stanie) wychylać aby odblokować silniczki - nic z tego. Czy pownienem użyć kabelka USB?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 23 sie 2014, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
Starsze modele miały autokalibrację po włączeniu. Łatwo można je rozróżnić bo nie mają z dołu złącza USB i po włączeniu chwilkę miga żółta (kalibracja żyro).
Może masz jakiś nowszy ? Leszek miał ewidentnie uszkodzony model.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 23 sie 2014, 11:21 
Offline

Rejestracja: piątek 22 sie 2014, 19:38
Posty: 8
Lokalizacja: pl
mam wersje Zero i podobno źle wybrałem, bo lepiej było wybrać open source (większa wiedza o tym urządzeniu). Mam usb pod spodem a próba odpalenia u mnie wygląda tak: http://www.youtube.com/watch?feature=yo ... pp=desktop
na zewnątrz zielona ładnie się zapala. Wydaje mi się jakby nadajnik nie potrafił się skomunikować z kopterem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 23 sie 2014, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
Spróbuj zrobić kalibrację radia.
Na wyłączonym radiu dajesz SWB (lewy) na 1 i pionowy trymer prawej manetki na dół (trzymasz) włączasz radio. Zaświecą ci się wszystkie kontrolki naraz. Poruszasz drągami we wszystkie możliwe sposoby, potem centrujesz i wyłączasz SWB na 0.
Jeśli to nie pomoże to ewidentnie masz problem z odbiornikiem lub nadajnikiem.
Radio łatwo sprawdzisz na innym CX-ie.
Zasadniczo komunikacje też możesz łatwo sprawdzić , ale musisz rozebrać model i pod odbirnik wpiąć serwo np. na kanał 3 .Wtedy będziesz miał jasność co jest nie tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 23 sie 2014, 12:38 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 11:40
Posty: 17
Lokalizacja: Dębica
Hej
Willyams wzbilem sie raz jak dostalem brakujace elementy polatalem kolo domu, ale nie dlugo poniewaz zaczelo padac.
Pozniej juz nie bylo czasu, tak wyszlo. Jak tylko bede latal z dala od zabudowan dam znac jak bylo. Narazie na zasluzonym urlopie w naszych pieknych gorach.

Sebahop z filmu wnioskuje ze masz przepustnice do odpalania w prawym drazku, jak mam w lewym. Przytrzymaj drazek przepustnicy w wychyleniu prawym dluzej przynajmiej 10 do 15 sekund. U mnie dluzej trzeba przytrzymac, byc moze sie uda, jak by co sluze pomoca na ile bede mogl:):)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 23 sie 2014, 13:08 
Offline

Rejestracja: piątek 22 sie 2014, 19:38
Posty: 8
Lokalizacja: pl
willyams - wykonałem te czynności ale ne pomogły. Może dla wersji z prawym trottle jest inna. Przyznam się, ze próbowałem wykonać też analoginczne ruchy na odwrót ale też bez skutku. Dokumentacji to dobrej oni nie mają :(

Leszek. Dzięki za wskazówkę ale niestety nie pomogło.
Przytrzymuję dość długo i zero reakcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 23 sie 2014, 13:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 11:40
Posty: 17
Lokalizacja: Dębica
Byc moze kalibracja pomoze tak jak pisze wiliyams. Na intenecie jest filmik jak sie to robi wpsujac w wyszukiwarce problem cx-20 lub calibracja cx-20.
Sprawdz ta opcje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 08 wrz 2014, 21:51 
Offline

Rejestracja: sobota 05 kwie 2014, 22:41
Posty: 4
Lokalizacja: Starogard Gdański
Witam
Pytanie od początkującego :-).
Cheerson CX-20 jest opisywany jako dobra lub bardzo dobra platforma do fotografii i filmowania i sam namierzam się do jego zakupu jednak bardzo niepokoi mnie krótki zasięg - przecież odległość 100m bardzo łatwo przekroczyć - dlaczego zasięg tak bardzo się kurczy po dołożeniu kamery? 300m jest jeszcze akceptowalne ale 100m to nawet mniej niż ma moja biedronka WLToys v949 (120m wg producenta) i po dołożeniu minikamerki do mojej biedronki zasięg nie spadł mi do 40 m tylko dalej raczej około 100m. A gdybym chciał do cx-20 dokupić nadajnik i odbiornik innej firmy - np. Walkera Devo 7 z FPV (zasięg chyba około 1 - 1,5 km) to czy łatwo jest podmienić oryginalny odbiornik - czy to jest wogóle możliwe dla początkującego? Nigdzie nie znalazłem przewodnika jak to zrobić. A może wystarczy odpowiednio skonfigurować sam nadajnik devo 7 żeby współpracował z oryginalnym odbiornikiem cx-20? A może trzeba zakupić jakiś wzmacniacz sygnału oryginalnego nadajnika? Proszę o poradę jak w prosty sposób zwiększyć zasięg do 300m a jeszcze lepiej 500m żeby nie musieć uważać żeby nie przekroczyć tych wspominanych 100m bo takie latanie tak ciezkim i dużym dornem jak cx-20 (przynajmniej w porównaniu z biedronką) uważam za wysoce ryzykowne nawet w szczerym polu nie wspominając o terenach zamieszkałych :-).
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.