Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 sty 2021, 23:51

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 kwie 2014, 11:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 18:09
Posty: 52
Lokalizacja: Gdańsk
elektrex pisze:
Oficjalnie zakończyłem już testy CX-20 i żadnych modyfikacji nie będzie.


Przyczepiłem się wyżej do czegoś, co jest w mojej opinii istotne, ale trochę "obok" samej relacji. A wspomniana relacja, opis modelu CX-20 i testów jest na bardzo wysokim poziomie i pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy noszą się z zamiarem zakupu CX-20. Oby więcej tak wyczerpujących relacji.

_________________
HEXA na płytce Kuki 0.7 - w trakcie transformacji na quada (po krecie hexa ma już tylko 5 silników i 4 ramiona :-) + DJI 550


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 kwie 2014, 18:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
Witam
A ja mam pytanie z innej beczki.
Jak w bestii skalibrować kompas ?
Standardową procedurę znam i w wersji opisywanej wyżej jest OK, ale moja różni się tym że posiada z dołu USB a w instrukcji przy kalibracji jest wzmianka o konieczności kalibracji przed pierwszym lotem i o dziwo procedura podobna jak w phantomie. trzeba pokręcić modelem 8razy w lewą stronę i 4 razy przełączyć SWB z pozycji 0 na 1.
Niestety patent jakoś nie działa. Próbowałem wykonywać tą procedurę na wszelakie sposoby i bez efektów. Czerwona i zielona miga normalnie a podczas kalibracji powinny migać szybko.
Mam dostęp do poprzedniej wersji z pierwszej dostawy czyli wersji tu opisywanej , a on procedurę kalibracji wykonuje automatycznie, co widać po szybko migających przez chwilę LEDach.
Ta nowsza wersja niestety tego nie ma.
Z tego co widzę wersje wyróżnia :wklejka w instrukcję, gniazdo USB od spodu oraz pomarańczowa naklejka na radiu z informacją o konieczności kalibracji.

Moglibyście koledzy sprawdzić swoje wersje , a jeśli ktoś ma wersję z usb i wklejką w instrukcji to niech napisze czy może przeprowadzić kalibrację "z ręki" .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 kwie 2014, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 sty 2013, 00:14
Posty: 208
Lokalizacja: WLKP
willyams pisze:
Z tego co widzę wersje wyróżnia :wklejka w instrukcję, gniazdo USB od spodu oraz pomarańczowa naklejka na radiu z informacją o konieczności kalibracji.


Powiem szczerze że mnie zaskoczyłeś tą wersją "drugą", kupiłeś w Polsce czy za granicą?

Możesz zeskanować i wysłać mi na maila instrukcję z wklejką.
USB wyprowadzili na zewnątrz z uwagi na możliwość PID-owania i ogólnej możliwości programowania - to dobrze, nie trzeba rozbierać modelu aby dostać się do gniazda USB w FC.

Ja mam w instrukcji podaną tylko jedną metodę kalibracji:

- wykonujemy procedurę uzbrajania silników i przytrzymujemy ten drążek uzbrajania w nadajniku tak długo, aż zacznie nam migać lewy czerwony LED na przemiennie z żółtym (diody są w tym samym oczku). Po czym startujemy modelem i staramy się utrzymać go w powietrzu nieruchomo przez około 20 sek. tak długo aż przestaną migać naprzemiennie LED-y.
Lądujemy rozbrajamy silniki, następnie uzbrajamy i w górę. Wątpię czy ta procedura kalibruje kompas, ale to jest jedyna opisana w instrukcji metoda kalibracji.

Może producent przewidział inne procedury kalibracji kompasu, wyprowadzając USB na "zewnątrz".

_________________
Pozdrawiam
Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 30 kwie 2014, 00:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
Jutro wrzucę skan. Model pochodzi z ABC RC.
Z tego co pamiętam próbowałem już tej metody. U mnie niestety długotrwałe trzymanie drąga w pozycji uzbrojenie powoduje uzbrojenie i po około 20 sekundach dalszego trzymania , rozbrojenie. Nie mogę wywołać tej żółtej z czerwonym.
Co prawda nie próbowałem metody z lataniem ale wątpię że coś to pomoże skoro nie wchodzi w tryb kalibracji.
Wg procedury z wklejki oraz naklejki na nadajniku pisze żeby podłączyć baterię, obrócić go w lewo 8 razy a następnie przełączyć 4 razy SWB. I nic :(
Z tym usb też trochę ciekawostka ponieważ nigdzie nie można pobrać softu a na żadnym forum ani wzmianki, o instrukcji nie wspomnę.
Na RC GROUP już spotkałem się z wzmianką że "chłopaki z polski rozpracowały ten model" :) Zapewne chodzi o ten wątek :) , ale nikt nie wspomina o nowej wersji z USB.
Jutro wrzucę fotę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 07:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
Tak to wygląda:
Instrukcja
Obrazek

Naklejka z radia
Obrazek

Złącze USB
Obrazek

Wnętrzności:
Obrazek

Wygląda na to że kalibracja robi się jednak nadal automatycznie bo modelik wisi ładnie, ale nie sygnalizuje kalibracji LEDami lub robi to niezauważalnie.

Na koniec dodam tylko że podczas wczorajszego lotu testowego model latał wyśmienicie.
Najlepiej latało mi się w manualu , ale postanowiłem osobiście przetestować wszystkie jego funkcje i tu zdziwienie kiedy nadszedł czas na powrót do domu po wyłączeniu radia.

CX zmienił kierunek i wysokość, i już się cieszyłem że za chwilkę będę go miał koło siebie a on nagle po chwili zawisu nad moją głową obrócił się gwałtownie podwoziem do góry (przewrót przez przód) i runął na ziemię jak długi.
Całkiem możliwe że było to spowodowane niskim napięciem pakietu , gdyż przy ponownej próbie startu silniki nie mogły już podnieść modelu. Sprawdzę przy następnej okazji :)

Trochę dziwny sposób na lądowanie wybrał , ale na szczęście nieznacznie ucierpiała obudowa jednego ramienia więc obyło się bez ofiar :)

I tu przestroga dla użytkowników - Nawet ponowne włączenie radia nie daje już nad nim kontroli (nie binduje się) więc nie korzystajcie często z tej funkcji bo wczoraj w ten sposób padłem ofiarą własnej naiwności :)
Powrót do domu najlepiej robić przełącznikami SWB 0,SWA 2 ponieważ jak coś idzie nie tak można model odratować !!!

Jak jeszcze łatwo można zauważyć nowa wersja ma już GPS na swoim miejscu.
Jest umieszczony w górnej obudowie i połączony z kontrolerem za pomocą przewodu

Dziwne trochę jest to że kontroler nie ma żadnej naklejki poza numerem seryjnym.
Czyżby tu też nastąpiła zmiana ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 08:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 sty 2013, 00:14
Posty: 208
Lokalizacja: WLKP
willyams pisze:
tu zdziwienie kiedy nadszedł czas na powrót do domu po wyłączeniu radia.

Ja to też sprawdziłem z duszą na ramieniu. Poprawnie wylądował w czterech próbach w piątej zrobił zawis na 5m i tak wisiał do wyczerpania baterii. Oczywiście złapałem go za podwozie gdy opadał.
To jest ta sama sytuacja co utrata linku RC. Model przechodzi w tryb FailSafe i reszta zależy tylko od poprawnej pracy GPS.

BTW: na RCGroups w temacie CX-20 jest moje zdjęcie z opisem zmiany MODE w nadajniku, hihi jestem sławny :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam
Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 12:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
No właśnie też się mocno zdziwiłem że na zachodnich forach piszą o chłopkach z Polski jak o hakerach :)
Mam nadzieję że sława będzie rosła w siłę :)

Co do CX-a to szczerze powiem że jestem baaaaaardzo mocno i baaaaaaardzo pozytywnie zaskoczony własnościami lotnymi modelu pomimo tego jednego mankamentu.
Gdyby jeszcze producent postarał się o jakiś interfejs do niego to myślę że DJI będzie naprawdę mocno zagrożone.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 maja 2014, 14:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 26 kwie 2014, 11:43
Posty: 46
Lokalizacja: Łódzkie
CX-20 kolegi elektrex przeszedł w moje posiadanie :mrgreen:

Pierwsza modyfikacja jakiej dokonałem to zainstalowanie timera na aparaturze jeśli latamy gdzieś gdzie nie koniecznie dobrze widać i słychać copter przydaje się ;-) Timer z alledrogo pozbawiony klipsa montaż na rzep ;-) Koszt 25PLN

Obrazek

_________________
Dji Phantom 2 Vision + mod Walkera G-2D + Xiaomi YI - opis przeróbki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 cze 2014, 20:23 
Offline

Rejestracja: piątek 30 maja 2014, 00:02
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
A wracając do kalibracji. CX-20 wygląda identycznie jak mój Quanum Nova a tam kalibracja wygląda tak:
- podpinamy zasilanie koptera
- w ciągu 5 sek uruchamiamy nadajnik z prawym drągiem w dolnym, prawym położeniu (mode2)
- lewa dioda powinna zacząć mrugać na żółto i czerwono
- wykonujemy 3-5 obrotów horyzontalnie
- następnie 3-5 obrotów z nosem skierowanym do ziemi
- wyłączamy zasilanie.
Na forach radzą jeszcze po tej operacji uruchomić standardowo kopterka i wykonać dwudziesto sekundowy zawis, po czym wyłączyć i włączyć jeszcze raz.
Dodatkowo na filmach na YT ludzie pokazujący kalibrację opisują filmiki jako CX-20/Quanum Nova więc może ta procedura zadziała w CX-20.

_________________
Pozdrawiam
Marcin Luty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 cze 2014, 22:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 07:56
Posty: 25
Lokalizacja: kęty
Oki dzięki kolego martinl za wskazówkę. Postaram się to jutro sprawdzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 26 cze 2014, 00:34 
Offline

Rejestracja: środa 23 maja 2012, 11:18
Posty: 43
Lokalizacja: Warszawa
hej,
zadowolony z apm w samolocie dołączyłem do grona :-)
Dziś przyszło bez niespodzianek (przesylka za free): http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _PNF_.html
rtl działa, mission planner po usb tez

plug/play, do poprawienia tylko lądowanie w rtl

przetestuje telemetrie:
https://github.com/jlnaudin/x-VTOLdrone ... uanum-NOVA)

bo chce przetestować folow me http://diydrones.com/profiles/blogs/dro ... nd-samsung i latanie po waypointach.

fpv będzie na mobiusie + raczej 1,2 Ghz (koszenie drzew)
pzdr
ski


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 26 cze 2014, 11:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 26 kwie 2014, 11:43
Posty: 46
Lokalizacja: Łódzkie
Czekam na efekty ja zamówiłem ori obudowę do mojego ;-) .Ostatnio próbowałem latać z 2 pakietami 2x 2200 mAh ale jest bardzo ciężki i źle się lata

_________________
Dji Phantom 2 Vision + mod Walkera G-2D + Xiaomi YI - opis przeróbki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 lip 2014, 18:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 11:40
Posty: 17
Lokalizacja: Dębica
Witam,

Właśnie nabyłem Cx-20. Po złożeniu całego modelu, przyszedł czas na kalibracje.
Wiem że modele sprzedawane w sklepie abc-rc.pl różnia się sposobem kalibracji. Tak więc do rzeczy:
- połączyłem baterię z quadem (mamy sygnalizacje dzwiękową, zaraz potem mruga pulsacyjnie żółta dioda)
- włączam odbiornik i przepustnice prawą w prawy dolny róg i nic niestety brak mrugających naprzemiennie światełek tj. brak calibracji.

Powiedzcie co robię nie tak, może jest gdzieś mały kruczek. Bez kalibracji niestety nie polatam.

Proszę o pomoc

Leszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 lip 2014, 18:28 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1404
Lokalizacja: Cieszyn
Leszek pisze:
Witam,

Właśnie nabyłem Cx-20. Po złożeniu całego modelu, przyszedł czas na kalibracje.
Wiem że modele sprzedawane w sklepie abc-rc.pl różnia się sposobem kalibracji. Tak więc do rzeczy:
- połączyłem baterię z quadem (mamy sygnalizacje dzwiękową, zaraz potem mruga pulsacyjnie żółta dioda)
- włączam odbiornik i przepustnice prawą w prawy dolny róg i nic niestety brak mrugających naprzemiennie światełek tj. brak calibracji.

Powiedzcie co robię nie tak, może jest gdzieś mały kruczek. Bez kalibracji niestety nie polatam.

Proszę o pomoc

Leszek

Przecież na stronie abc-rc.pl jest filmik jak to się robi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 lip 2014, 18:51 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 11:40
Posty: 17
Lokalizacja: Dębica
skazi pisze:
Leszek pisze:
Witam,

Właśnie nabyłem Cx-20. Po złożeniu całego modelu, przyszedł czas na kalibracje.
Wiem że modele sprzedawane w sklepie abc-rc.pl różnia się sposobem kalibracji. Tak więc do rzeczy:
- połączyłem baterię z quadem (mamy sygnalizacje dzwiękową, zaraz potem mruga pulsacyjnie żółta dioda)
- włączam odbiornik i przepustnice prawą w prawy dolny róg i nic niestety brak mrugających naprzemiennie światełek tj. brak calibracji.

Powiedzcie co robię nie tak, może jest gdzieś mały kruczek. Bez kalibracji niestety nie polatam.

Proszę o pomoc

Leszek

Przecież na stronie abc-rc.pl jest filmik jak to się robi.


Kolego niestety albo nie widze albo nie umiem poszukać.

Podasz link


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.