Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 23 cze 2017, 19:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 08 cze 2016, 15:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 13:14
Posty: 10
Witam wszystkich,

niestety ostatnio miałem bardzo przykrego dzwona - upadek jak cegła z ok 20metrów.
Skutkowało to oczywiście masą uszkodzonych rzeczy ale uszkodziło mi się oprócz tego Devo-M.
I teraz chciełbym zamienić je na APM-a.
Mam pytanie czy z płyty głównej mogę podłączyć zasilanie do APM-a czy potrzebuję jeszcze dodatkowo jakiegoś BEC-a?
Bo chciałbym podłączyć te przewody z płyty głównej, które się w APM-ie podłącza w check power(rozumiem że to jest zasilanie DEVO-M?) bezpośrednio do APM-a - tylko czy tam nie ma jakiegoś zbyt wysokiego napięcia albo co?
Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 cze 2016, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 sty 2015, 15:31
Posty: 483
Lokalizacja: Kołobrzeg
Niestety nie wiem, jak to z napięciami w Devo-M, a tym bardziej w APM. NA FB jest grupa Walkera Support. Tam powinieneś znaleźć tą informację.

A u mnie wczoraj doszło do dziwnego zdarzenia. Wylatałem w manualu jeden pakiet, potem założyłem drugi i po kilkunastu minutach wylądowałem... i tu problem. Nie mogłem wyłączyć silników. Blokowanie nie działało. Na prawy drążek reagował delikatnymi zmianami obrotów i wychylaniem zależnie od ruchów drążkiem. Pokręcił tak kilka minut i zdecydowałem się na rozłączenie akumulatora. Napięcie po 3,69V na celi. Ktoś wie, co to mogło być?

_________________
Yuneec Typhoon H, Walkera QR X350 PRO, Xiaomi Yi, gimbal G-3D storm32, TS832, FPV718.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 cze 2016, 11:00 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 13:14
Posty: 10
Hej,

Dziwna sprawa. Szczerze mówiąc nic takiego ani razu nie zaobserwowałem u siebie.
Może to po prostu jakaś zawiecha Devo-M?
Może można byłoby kalibrację ESC-ów zrobić?
A po odłączeniu i podłączeniu ponownie wszystko działało poprawnie?

U mnie w ogóle nie wiem czy po dzwonie czy w innym momencie przepaliło się MinioOSD.
Jak patrze na to Devo-M nie widać tam żadnych uszkodzeń ale jak podłączam baterię to oba LED-y świecą się ciągłym światłem.
Również sygnał dźwiękowy jaki dostaję to tak jakby połowa tego co powinno być...heh :)
Tzn. mam tylko "ti did" i nie mam tego dalszego drugiego "ti di di" i brak lekkiego ruchu silników.
Schetana jest bardzo obudowa tego DEvo ale jej nie można nigdzie dokupić tylko całość z płytką.

Może ktoś coś? Bo to Devo-M to koszmarne pieniądze(ponad 400zł) kosztuje i tak się z tym bije.
Za tyle to można PixHawka kupić...ech...a APM to w ogóle 140zł koszt.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 cze 2016, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 sty 2015, 15:31
Posty: 483
Lokalizacja: Kołobrzeg
Na grupie FB powiedzieli mi, że może taka sytuacja zajść przy firmware 1.7 i lepiej zrobić downgrade na 1.5.

Do innego FC nie jest konieczna zmiana ESC i silników? Bo jeśli tak, to wyjdzie drożej niż samo Devo-M.
Fakt, drogie to FC. Obudowa do niego nie musi być oryginalna- może ktoś na drukarce 3D druknie? Ostatecznie można skleić z miękkego pcv 2mm, bo w sumie to "na sztukę".

_________________
Yuneec Typhoon H, Walkera QR X350 PRO, Xiaomi Yi, gimbal G-3D storm32, TS832, FPV718.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 10:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 13:14
Posty: 10
Hej,

Ogólnie latałem na 1.7 dłuższy jest czas na zbindowanie nadajnika i odbiornikiem - ale to niby żeby GPS złapał.
Mi to tam w sumie nie przeszkadzało. Poza tym mniejsza reakcja na drążki żeby go nie zceglić jak się na 0 weźmie gaz - dla nowych
Ale 1.5 też stabilny soft.

Zastanawiam się z tym dzwonem czy nie spowodowała tego bateria - była całkiem nowa z Aliexpress-u(pierwszy lot) ale wg. mnie to jakaś podróba..niby prawdziwa bateria waży 330rg coś w tą stronę a ta 315gr i trochę inne wymiary..i jak jedna cela w baterii spadła poniżej jakiejś wartości to zrobił się ten drop z nieba - nie miałem przestawione w MP tego punktu..no ciekawe tak się tylko zastanawiam bo w amoku nie zmierzyłem baterii po dzwonie.

Co do APM-a to wszystko da się wykorzystać z walkery (DEVO-M to takie okrojone APM) ale właśnie nie wiem jak przeprowadzić dystrybucję prądu z płyty głównej. Nie znam się tak dobrze na tych BEC-ach uBEC-ach itd...ech
Natomiast walkerę to już 2 raz będę przebudowywał - tylko wtedy Devo-M nie ucierpiało.
Są filmy jak ludzie to przerabiają ale nie są krok po kroku albo koleś gada ale nie pokazuje jak to środku jest zrobione tylko kamerę ma na swoją twarz heh :)
No nic jakby ktoś coś widział to jestem chętny do zapoznania się z tym i próbą wskrzeszenia na APM-ie (nawet kupiłem już Mini APM)
Jak się tu nie przyda to może coś nowego zbuduję jakąś może 250...

Pzdr.

EDIT - scalenie

Swoją droga szkoda że to polskie forum jest takie martwe w sumie.
Chyba że jest jeszcze jakiś inny wątek o x350 pro?

Nieźle że na rcgoups jest ponad 860 stron w temacie a tutaj mamy niecałe 80 heh :)

A w ogóle może ktoś coś wie na temat takiego czegoś?:
http://www.ebay.com/itm/Walkera-QR-X350 ... Sw0JpV7DnW


Pzdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 cze 2016, 12:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 sty 2015, 15:31
Posty: 483
Lokalizacja: Kołobrzeg
Masz moda LVC zrobionego? Jeśli nie -to mogła być przyczyna kreta. Baterię możesz sprawdzić zawsze- napięcia na celach po ładowaniu, po locie. Jeśli są znaczne różnice- może być walnięta- wtedy reklamuj.
Do X350Pro używano tego minimosd: http://www.banggood.com/MinimOSD-MAVLin ... 73436.html
Problem to lutowanie kabelków w Devo-M, nie każdy potrafi taki małe luty zrobić.
Jeśli ten z Twojego linku działa, to fajna sprawa. Wrzucę na FB, może ktoś z Walkera Support coś wie.
Wątek ma 80 stron, a i tak pytania i odpowiedzi się powtarzają. Wyobraź sobie odfiltrowanie cennej informacji z 860-ciu ;)

Dodam jeszcze, że chyba wyjaśnił się przypadek niemożności wyłączenia silników po lądowaniu opisany wyżej. Mianowicie w trakcie lotu przesunąłem kilkakrotnie trymer(gazu) znajdujący się po prawej stronie drążka gazu. W domu podłączyłem aku i mimo zbindowania, nie mogłem uruchomić silników. Drążek gazu w poz. 0. Ale gdy przesuwałem go w tej pozycji w lewo i prawo, to gaz pokazał się na 4%. Trymerem zmniejszyłem gaz do zera i mogłem odblokować silniki, które już działały normalnie. [A w ogóle, przyda się zajrzeć jeszcze raz do instrukcji Devo7 ;)]

_________________
Yuneec Typhoon H, Walkera QR X350 PRO, Xiaomi Yi, gimbal G-3D storm32, TS832, FPV718.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 cze 2016, 14:59 
Offline

Rejestracja: piątek 16 sty 2015, 19:42
Posty: 156
Lokalizacja: Czeladź
Podpowiedzcie co moze byc na rzeczy. Przesiadam sie z powrotem z gps bn880 z wbudowanym kompasem na defaultowy z osobnym kompasem. Po podpieciu kompasu i gpsu lewa dioda miga jak przy bindowaniu po czym przedzi w tryb jedego migniecia na 1sek. Nie ma mozliwosci uzbrojenia silnikow.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 cze 2016, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Słaby akumulator


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 cze 2016, 08:46 
Offline

Rejestracja: piątek 16 sty 2015, 19:42
Posty: 156
Lokalizacja: Czeladź
shaggee pisze:
Słaby akumulator


komu odpowiadałes?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 cze 2016, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Tobie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 cze 2016, 14:26 
Offline

Rejestracja: piątek 16 sty 2015, 19:42
Posty: 156
Lokalizacja: Czeladź
Ok ale ten sam aku na gps bn880 dziala poprawnie. Problem pojawia sie jak podepne defaultowy gps i kompas.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 cze 2016, 13:51 
Offline

Rejestracja: piątek 16 sty 2015, 19:42
Posty: 156
Lokalizacja: Czeladź
Jak by tego było mało na bn880 przy trybie loiter i fth odlatuje sobie w dowolnym kierunku. Nie bardzo wiem gdzie juz szukac problemu. Pewnie skonczy sie na zakupie devo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 cze 2016, 18:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 sty 2015, 15:31
Posty: 483
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kalibrowałeś wszystko po zmianie części?

_________________
Yuneec Typhoon H, Walkera QR X350 PRO, Xiaomi Yi, gimbal G-3D storm32, TS832, FPV718.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 cze 2016, 18:38 
Offline

Rejestracja: piątek 16 sty 2015, 19:42
Posty: 156
Lokalizacja: Czeladź
Tak akcelerometr i kompas. Kalibracja z poziomu aparatury nie wchodzi w rachubę bo dron sie nie uzbraja. Wgrałem też nowy soft i ustawienia przez MP. Kompas w MP jako roll_180


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 11:59 
Offline

Rejestracja: środa 29 cze 2016, 19:31
Posty: 1
Lokalizacja: Reykjavik
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie ! i od razu przechodzę do rzeczy.
Otóż mam problem z kamerką iLook+ przy Walkerze QR X350 PRO.

Po poskładaniu i podłączeniu wszystkiego prawidłowo reaguje tylko gimbal na pokrętle AUX2 natomiast kamera włącza się gdy tylko przekręcę pokrętłem a nie reaguje na reaguje na przełącznik GEAR.
Poszperałem w sieci i znalazłem że trzeba ustawić w urządzeniu (moje to Devo F7) w Device Output > GEAR > MIX SW Active, FLAP > Gear Active, AUX2 > Aux2 Active.
Niestety skutkuje to tym że przy przełączniku GEAR ustawionym na 0 kamerka "patrzy" w górę a na 1 w dół (chociaż zaczęła przynajmniej reagować tzn. włączać się i wyłączać na tym przełączniku) i nie reaguje na pokrętło AUX2.

Może mi ktoś podpowiedzieć co mam zrobić i jak ustawić by to działało zgodnie z moimi oczekiwaniami ? (tzn. kamera wąłczała się na przełączniku a gimbal reagował na pokrętle)

Pozdrawiam ... Piotr
______________________________________________________________________
edit.:

Dzięx wszystkim za tak wszechstronnie okazaną pomoc.

Dla tych którzy będą mieli podobny problem: https://www.youtube.com/watch?v=tes7-ROBMiM mi pomogło :)

Pozdrawiam ... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 83  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.