Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 08 gru 2019, 17:36


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 27 cze 2019, 16:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 sty 2016, 17:12
Posty: 121
Lokalizacja: Toruń
Hej, latam od kilku lat FPV ostatnio głównie skrzydłem takim o viewtopic.php?f=26&t=46198&p=567229#p567229
Zachciałem się ścigać ale nie ma z kim bo nikt nie lata skrzydłem FPV u mnie w "piernikarni".
Temat FC przerabiałem na przykładzie CCD z pidami itp i znajomi ścigają się 250 wiec chce dołączyć do zacnego grona i oto taki nieprzesadzony racer 250 będzie moim celem ALE jest kilka problemów.

1) potrzebuję link na eLeReS - kupię odbiornik V2 i tyle? bez telemetrii z odbiornika nie powinno siać prawda? (mam eLeReS max w TG 9x)
2) latam na qantumach v2 z odbiornikiem fox 800 1,2 GhZ. Antena GP strojona od kkacper
- nie mogę znaleźć nigdzie nadajników niskiej mocy (pod racing) na 1,2 gHZ macie jakieś sugestie? czy jedyną opcją jest zrobienie sobie masztu z retransmisją na 5,8 gHZ i wymiana odbiornika w goglach?

proszę o porady - zaplanowałem pozostały setup na poradach i gotowym setupie z YT - zależy mi na łatwości latania. zamawiam w weekend więc chętnie posłucham porad co wymienić :oops:

rama: https://www.banggood.com/HSKRC-TWE210-2 ... rehouse=CN

siniki: https://www.banggood.com/DYS-Samguk-Ser ... rehouse=CN

FC F4 + ESC: https://www.banggood.com/Racerstar-Star ... rehouse=CN

Śmigiełka: https://www.banggood.com/10-Pairs-GEPRC ... rehouse=CN

kamera jakiś foxer - to sobie poradzę.

GPS barometr - nie planuję chyba że stwierdzicie że bez tego gówno nie latanie ;)

Nie musi być to perfekcyjny setup ale tylko by wstydu nie było że staroć - chce się nauczyć ścigać na nim. Latać umiem - latałem też sporo prostymi kopterami LOS i na symulatorach jest moim zdaniem lepiej niż przyzwoicie.

Za wszelkie porady wielkie dzieki :mrgreen: :)

jak złoże wrzucę foty / filmy :evil:

Edytuj posty - pkt.9 regulaminu

Ważne pytanie czy odbiornik eleres V2 będzie dobrze "gadał" z tym F4 ,który wybrałem próbuję się obeznać na razie "na sucho" z betaflight i widzę, że trzeba wybrać tryby reciever mode i reciever provider ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 cze 2019, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3409
Lokalizacja: Olsztyn
sailMan pisze:
Ważne pytanie czy odbiornik eleres V2 będzie dobrze "gadał" z tym F4

Na moją wiedzę nie będzie gadał, chyba że coś się zmieniło w sofcie eLeReSa to niech mnie ktoś poprawi.
Kiedyś sam walczyłem z eLeReS + Betafligt i puki marbalon nie zmodyfikował wsadu do kontrolera lotu to nie chciały ze sobą gadać.
Nie chcę nikogo wprowadzić w błąd ale betaflight ma zawężone pasmo pracy sygnału s.bus a eLeReS pracuje szerzej albo jest na odwrót, nie pamiętam już.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 cze 2019, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 sty 2012, 02:03
Posty: 1204
Lokalizacja: łęczyca
W kwestii nadajnika na 1.2 weź pod uwagę Lawmata 500
https://www.aliexpress.com/item/LawMate ... 54707.html
Działa to całkiem nieźle tylko potrzebuje idealnej anteny bo pierońsko się grzeje. A i najważniejsze zasilanie tylko 5V


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 cze 2019, 22:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12434
Lokalizacja: Mikoszewo
HIRO pisze:
A i najważniejsze zasilanie tylko 5V

I to "czyste" (z LM'a albo RECOM'a) bo inaczej prążki na ekranie gwarantowane.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 cze 2019, 20:40 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 sty 2016, 17:12
Posty: 121
Lokalizacja: Toruń
Jeśli wybiorę S BUS to nie będzie gadał ok (trudno). Co gdybym wybrał ppm ? Wiem że jest wolniejsze ale czy to zrobi odczuwalną różnice?

Swoją droga jeśli chodzi o kompatybilność to się zawiodłem z tym eLeReSem :( Rozumiem że jeśli nie pójdzie w PPM to pozostaje mi KFC 32 FTB lub przesiadka na inny moduł nadawczy / odbiorczy :/ kiedyś była płytka przeznaczona pod racing quady specjalnie pewnie kilka gdzieś zalega "na magazynie" tak czy inaczej KFC jest oparte na F3 a obecnie zdecydowanie nie jest to HI-endowe rozwiązanie.

Dzięki za poleconego lawmate ! Nie udało mi się znaleźć nic takiego wcześniej tylko ta cena 300 zł za moduł to sporo w związku z tym pomyślę o retransmisji na 5,8 - dzięki temu będę miał i Long range na skrzydło i bezpośrednie 5,8 bez rozkładania masztu do wyścigów + pooglądam sobie co koledzy widzą jak już "się rozładuje" :)

No i w zimie siądę w autku a maszt na zewnątrz a mi ciepło w tyłek będzie :mrgreen:

Jeśli chodzi o LM'a albo Recom'a to rozumiem że masz na myśli filtr linii zasilającej np. taki https://pl.rs-online.com/web/p/akcesori ... y/1855497/ ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 cze 2019, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12434
Lokalizacja: Mikoszewo
sailMan pisze:
rozumiem że masz na myśli filtr

Nie. Mam na myśli liniowy stabilizator napięcia LM7805 lub przetwornicę R-785.0-0.5 która jako jedyna z testowanych przeze mnie odmian BEC'a nie dawała kaszany na obrazie. Ze wskazaniem na to drugie bo to pierwsze potrafi się grzać niemiłosiernie. Filtry jakoś nie zdały u mnie egzaminu w przypadku Lawmate ale oczywiście istnieje możliwość że niewłaściwie się do nich zabierałem.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 07:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 sty 2016, 17:12
Posty: 121
Lokalizacja: Toruń
Ok dzięki. Ja zamontowałem filtr LP ale muszę przyznać że skutki są śladowe, miałem pionowe pasy w obrazie zależne głównie od obrotów silnika, jest ciut lepiej ale i tak nie idealnie może to TO tam pomoże :)

A jeśli chodzi o kontroler - Rx to czy w tym PPM nie wystarczy, że się dogadają?
Tutaj viewtopic.php?f=4&t=5202&start=6135 ktoś opisuje że ma z tym problemy ale to dotyczy tylko odbiornika v1 tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 06:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3409
Lokalizacja: Olsztyn
sailMan pisze:
Jeśli wybiorę S BUS to nie będzie gadał ok (trudno). Co gdybym wybrał ppm ?

Powinno działać
sailMan pisze:
Wiem że jest wolniejsze ale czy to zrobi odczuwalną różnice?

Jeśli latałeś wcześniej długo na s.bus to odczujesz różnicę, ja nie potrafiłem latać ;-)

Jeśli chodzi o nadajnik 1.2Ghz do racera to zamów sobie taki https://www.aliexpress.com/item/32860347942.html
Jedyną jedyną jego wadą to brak wyświetlacza i przełączanie kanałów na dip switchach i zasilanie z 5V, jego główną zaletą jest to że jest malutki i ma 600mW.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 06:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 sty 2016, 17:12
Posty: 121
Lokalizacja: Toruń
Dzięki za pomoc ! Zamówienie klepnięte i już wyglądam przez okno za kurierem :mrgreen: także ten, czekam...

zamówiłem zestaw na 5,8 GHz i zrobię retransmisję - z powodu na planowaną zamianę na gogle - celuje w nowe attitude V5 a one są na 5,8 GHz.

EDYTA:

Części już jutro powinny się zjawić u mnie i zamawiam baterie i z polecanych widzałem demon RC chyba zdecyduję się na 1300 mAh o dokładnie takie:

https://demonrc.eu/product/drc-fusion-4 ... o-battery/

za duże? za małe? jest jeszcze 1100 i 1500.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.