Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lis 2018, 19:39


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 27 mar 2018, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 26 mar 2018, 09:36
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
Witam serdecznie, jestem nowy na forum.
Od jakiegoś czasu buduje dwie 250, potrzebuje rady fachowców, co poszło nie tak - jest w kawałkach, ale juz drukuje nowe czesci :).

Konfiguracja:
Kontroler : SPRacing F3 Deluxe 10 DOF (usuniety kompas)
Silniki: Racestar Reacing Edition BR2205S
ECS: Emax EMX-SC-1774 30A
GPS: M8N z kompasem na aluminiowym maszcie.
Akumulator: Tattu 1300mA 4S 75C
Odbiornik: FS-iA6B
Nadajnik: FS-i6S

Oprogramowanie iNav - 1.9.0
Wybrane 5" Z GPS


Tryb ANGLE dziala dobrze, dość dobrze wisi w powietrzu. ALTHOLD tez dziala OK.
Niestety, po wybraniu POSHOLD po dwóch sekundach sam zmienil kierunek i dodal mocno gazu rozbijając sie o ścianę. Jest to uwiecznione na filmie (radość zony bezcenna).
Kontroler na gumowym mocowaniu, pod silnikami podkładki elastyczne. Badałem drgania silników bez śmigieł i ze śmigłami, nie było widocznych drgań (badałem przez akcelerometr zwiększając jego czułość).

link do filmu: https://youtu.be/_ztgPappxd4

Na nagraniu widać, jak nagle skręca i rusza swoja droga. Zaskoczenie było ogromne wiec reakcja znikoma :)

Podejrzewam cos z Kompasem, ale nie jestem pewien. Wczoraj dostał nowy kontroler OMNIBUS F4. Usunąłem tez wszystkie złączki, wszystko jest już polutowane.
Co moze byc nie tak? Kompas nie przekłamuje, pokazuje dobrze. Chyba ze cos sie z nim na chwile zadzialo.

Jak poskładam 250'tke (drukuje jeszcze dwie części) to umieszczę zdjęcie jak to wszystko wygląda.

pozdrawiam
Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8742
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Obstawiam kompas, albo źle skalibrowany albo ustawiony.

Tylko zastanawia mnie, po co dałeś gumki pod fc i silniki?
Zawsze montowałem na sztywno i nie było problemu.

Masz logi?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 26 mar 2018, 09:36
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
Gumki to takie specjalne elastyczne dystanse pod kontroler. Były w zestawie z kontrolerem. Cos takiego: https://abc-rc.pl/wibroizolator-m3x7-6
A pod silniki > https://abc-rc.pl/plytka-amortyzujaca-do-drona-2205-2204

Tez obstawiam kompas, byl połączony wtyczka do kontrolera (I2C). Moze od drgań przestała łączyć.
W tej chwili juz polutowane.

PS. Moze zle ustawiłem kompas?. Kalibracje przeprowadziłem obracając w każdej osi. Kompas zamontowany strzałka do przodu na aluminiowym maszcie ponad bateria.
Przez kilka minut latałem, juz miałem kończyć loty jak włączyłem POSHOLD

Logów niestety nie mam, teraz w kontroler włożę kartę SD i będę logował.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8742
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pod silnikami bym zdemontował wobec tego, jeśli sam producent zostawił/zakeca pod fc.

Jak nie chcesz drgań, to wyważ silniki i śmigła i na końcu Pidy, jak to nie pomoże.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 13:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3907
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
na pewno miałeś fix gps? nie wyłaczyłeś przypadkiem safety checks?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 13:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 26 mar 2018, 09:36
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
Tak, fix i min 6 satelit ustawione. Nie uzbroi sie szybciej. A jak zgubi fixa to diodami będzie mrugal. A nie bylo żadnych errorow.

Wywale te gumki w takim razie. Myslalem ze mogą pomoc. Z nimi praktycznie nie ma drgań na ramie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6647
Lokalizacja: Polska
polowiec pisze:
Kompas zamontowany strzałka do przodu na aluminiowym maszcie ponad bateria.

A pokaz zdjecie tego kompasu/GPSa i jak jest zamocowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 26 mar 2018, 09:36
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
Poskładałem dzisiaj na nowym kontrolerze Omnibus F4. Mam problem z kompasem. Co chwile pika blad (magnetometr na chwile pojawi sie na czerwono). Widać to na zdjęciu.

https://photos.app.goo.gl/bCDdDYaqwhKju5DE2

Kompas i GPS zasilany był 5V. Po przełączeniu na 3.3V zanikanie w bardzo dużym stopniu ustało. Pojawia sie bardzo rzadko - ale nadal jest.
W poprzednim kontrolerze miałem zasilony tez z 5V - może dlatego wariował.

Jak pozbyć się tych zaników? Czy to uszkodzony kompas czy da sie np. wymieniając przewody na ekranowane?
Błędów na I2C nie pokazuje.


Zdjecie ulozenia kompasu.
https://photos.app.goo.gl/nzvW4y4EI2x1Idv33


inna sprawa, dlaczego na podglądzie OSD jest wszystko jakby odbite? Jak unoszę przód to pokazuje ze opada, skręcam w lewo to pokazuje ze w prawo.
Na zakładce konfiguracyjnej jest wszystko OK. Pokazuje prawidłowo. Kontroler tez jest wstawiony strzałka do przodu, nie mam tez żadnych obrotów ustawionych. Na poprzednim tego nie mialem, ale tam był zewnętrze OSD


pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 paź 2015, 23:27
Posty: 200
Fajny ten Twój dronik, co to za rama?

_________________
Drony w moim hangarze: S-500, QAV-280, TL250H, 215 PURPLE (w budowie), SYMA X5C, UGO ZEPHIR, MJX R/C
Filmoteka: http://www.youtube.com/user/as120000/videos


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Co do kraksy, to zawsze po kalibracji kompasu sprawdzić trzeba czy północ to północ, a później obracać model w YAW o 90' i porównać ze wskazaniami gui czy widzi dobrze strony świata i równomiernie obroty.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 26 mar 2018, 09:36
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
automaciek pisze:
Co do kraksy, to zawsze po kalibracji kompasu sprawdzić trzeba czy północ to północ, a później obracać model w YAW o 90' i porównać ze wskazaniami gui czy widzi dobrze strony świata i równomiernie obroty.


No właśnie, teraz wychodzi ze muszę mieć ustawione w zakładce "Configuration" w MAG alignement CW 0 stopni Flip - inaczej po uniesieniu drona dziwnie wariuje w zakładce "Setup"
Czyżbym przeoczył to w tamtym kontrolerze? :)

Ale cały czas łapie ten błąd z kompasu (na wykresie widać wyraźny impuls i pika buzzer informując o błędzie).


A dron to projekt Firefly Pro do druku na drukarkę 3D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6647
Lokalizacja: Polska
polowiec pisze:
muszę mieć ustawione w zakładce "Configuration" w MAG alignement CW 0 stopni Flip

Bardzo prawdopodobne, gdyz wiekszosc GPSo-kompasow ma kompas umieszczony na spodzie, zas w kontrolerze miales kompas u gory, stad po zmianie konieczny flip. Dlatego tez pytalem o zdjecia samego kompasu/GPSa.
polowiec pisze:
inna sprawa, dlaczego na podglądzie OSD jest wszystko jakby odbite? Jak unoszę przód to pokazuje ze opada, skręcam w lewo to pokazuje ze w prawo.

Bo to sztuczny horyzont, pokazuje co dzieje sie z horyzontem a nie z dronem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 mar 2018, 10:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 07 lut 2012, 10:29
Posty: 264
Lokalizacja: Hamburg
pawelsky pisze:
polowiec pisze:
muszę mieć ustawione w zakładce "Configuration" w MAG alignement CW 0 stopni Flip

Bardzo prawdopodobne, gdyz wiekszosc GPSo-kompasow ma kompas umieszczony na spodzie, zas w kontrolerze miales kompas u gory, stad po zmianie konieczny flip. Dlatego tez pytalem o zdjecia samego kompasu/GPSa.


Mialem taki sam problem - jak nie ustawisz ze jest flip to wartosci z kompasu nie zgadzaja sie z rzeczywistoscia. I objaw jest wlasnie taki jak opisales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 mar 2018, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 26 mar 2018, 09:36
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
Dziękuje wszystkim za rady. Kompas ustawiony, porównałem z mechanicznym kompasem wskazuje bardzo podobnie.
Dam znać z lotów jak sie teraz sprawuje.

PS. Teraz pracuje nad drugim. Drugi będzie zbudowany na MATEK 405 + zintegrowane video z płyta dystrybucji napiec (jeszcze nie dotarła płytka).
https://photos.app.goo.gl/Za2idgfag0m0e4Un2

pozdro,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 mar 2018, 17:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8742
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Heh wojskowa wersja ;-)
Fajnie wygląda, ale sporo niepotrzebnych gabarytów.

Jak będziesz robił testy kompasu/gps to lataj z dala od przeszkód naziemnych heh

Będziesz miał czas, by przełączyć się na inny tryb bez kompasu i uratować model ;-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.