Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 11 gru 2019, 03:25


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 29 sie 2017, 10:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 cze 2017, 18:03
Posty: 26
Lokalizacja: Wodzisław Slaski
Cześć,
Wczoraj skończyłem budowę quada, sflashowalem nowe Blheli, ustawiłem dwa silniki na rewers i wszystko chodzi fajnie. No prawie wszystko:
Gdy podpinam iBUSa z odbiornika fs-ia6b(ch5, ch6, b/vcc) na port uart (nieważne czy main czy flexiport) to nie mogę ustawić odbiornika jako iBUS. Próbowałem ustawić najpierw port później odbiornik, najpierw odbiornik później port, obydwa naraz. Za każdym razem po reboocie widzę wybrany receiver jako Spektrum1024.
Może coś robię źle? Płytkę podłączam przez USB (przez ftdi działo się to samo) dopiero po podłączeniu baterii, później save and reboot, odłączenie USB, odłączenie baterii, podłączenie baterii, podłączenie USB.
Dodatkowo na aparaturze Fs-i6 widziałem opcje w RX Setup "i-bus" ale nie wiem co z nią zrobić.
Bardzo proszę o pomoc

UPDATE

Zmieniłem na PPM, podłączyłem prawidłowo. Bindowanie przeszło prawidłowo, wszystko jest ok tylko BF teraz nie widzi żadnej reakcji w zakładce Receiver. Jakby odbiornik w ogóle nie wysyłał mu żadnych sygnałów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 14:55 
To nie jest przypadkiem aparatura Eachine I6 , analog Flysky FS-i6? Jeśli tak to tam bug jest, nie działa iBUS, trzeba wgrać oprogramowanie oryginalne od Flysky


Na górę
  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 15:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 cze 2017, 18:03
Posty: 26
Lokalizacja: Wodzisław Slaski
Nie, aparatura to FlySky FS-i6, odbiornik FlySky FS-Ia6b


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 16:02 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 wrz 2015, 09:27
Posty: 72
Lokalizacja: Rzeszów
A jaki masz kontroler lotu?

_________________
s500 - naza lite V1, emax mt3506 4S, osd, fpv, gimbal + fireflay 6S
x210 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=41934&p=526843#p526843
eachine e010, Wltoys F959 Sky King


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 16:07 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 cze 2017, 18:03
Posty: 26
Lokalizacja: Wodzisław Slaski
CC3D z BF 2.9.1, nie potrafię sflashować nowszego nawet przez FTDI i zwarcie boota :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 09:49 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sie 2017, 06:19
Posty: 14
mam ten sam nadajnik i odbiornik tylko fc inne i dziala. fc mam dwa sp f3 i kakute f4 . nic specjalnego zmienialem w dodatkowych opcjach pomiedzy ppm i ibus poza oczywistosciami tzn wlaczeniem uarta i przelozeniem kabla. moze sprobuj to samo z konsoli zamiast z gui. z flashowaniem sp f3 tez mialem problem. trzeba bylo 150 razy sprobowac i w koncu poszlo.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 13:38 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 cze 2017, 18:03
Posty: 26
Lokalizacja: Wodzisław Slaski
Ustawiłem set_rx_provider na ibus i dalej to samo :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 14:36 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sie 2017, 06:19
Posty: 14
Ja bym flaszował nadajnik i FC - warto. Nadajnik dlatego że dostajesz 14 kanałów na ibus, czyli wszystkie przełączniki +RSSI na OSD + timer.
A Betaflight bo od wersji chyba 3.1 możesz przerutować hardwarowe piny na inne - w raze gdyby twój port był zjarany.
Może wtedy zadziała.

Albo możesz spróbować podejrzeć co wypluwa fs-ia6b - z tego co piszą poniżej ibus to serial 115200 baud rate. Oscyloskopem, albo FTDI, ale uwaga bo nie próbowałem.

https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... i-I-BUS%29

Ze swoich ustawień nadajnika mam afhds2 włączony i ppm output włączony.

EDIT: przeczytaj do końca posty z linku w szczególności #21 i #26, może masz za starego BF albo trzeba port zmienić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sie 2017, 13:18 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 cze 2017, 18:03
Posty: 26
Lokalizacja: Wodzisław Slaski
Dzięki wielkie za informacje. Faktycznie, według tego co piszą dopiero wersja 3.0.1 wspiera iBUSa bez zająknięcia. Gdybym tylko potrafił sflashowac tego FC.. :/ wyrzuca mi "no response from the bootloader" zarówno w boocie jak i bez, z baterią i bez, z USB i ftdi. Płytka łączy się normalnie ale nie daje się sflashować


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sie 2017, 15:16 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sie 2017, 06:19
Posty: 14
złącz boot na stałe, olej baterię, olej ftdi, zaznacz no reboot sequence, zaznacz flash on connect i klikaj, podłączaj/odłączaj USB aż wejdzie. Wiem że brzmi dziwnie, ale sporo osób ma z tym problem, zobacz tu:

https://www.youtube.com/watch?v=B42fjrP4EM4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 wrz 2017, 22:32 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sie 2017, 06:19
Posty: 14
Chyba źle Ci napisałem z tym napieraniem, bo to dotyczyło f3, a w cc3d:

CC3D is a special case.
It is an type 2 FC, but it is lacking the 2.1 USB-DFU interface as it is an STM32F1 based FC. All F1 based FC only has serial UART based bootloader interfaces. CC3D needs an external USB-serial adapter on UART1 for bootloader connection and flashing. (Or a secondary bootloader flashed, OP Bootloader for example).

https://github.com/betaflight/betafligh ... Betaflight


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 wrz 2017, 12:42 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 cze 2017, 18:03
Posty: 26
Lokalizacja: Wodzisław Slaski
Nie olałem tematu, nadal próbuje :D gdyby mi się udało to na pewno dam znać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 wrz 2017, 14:25 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 208
Lokalizacja: Bytom
Proponuję przeczytać ten wątek:
viewtopic.php?f=7&t=37026

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.