Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 23:55


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 16 lut 2017, 09:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1576
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Jakiś czas temu dotarł do mnie wyżej wymieniony falcon, na potrzeby recenzji dla Banggooda.
Dostępny tutaj:
http://www.banggood.com/Eachine-Falcon- ... 12637.html

Samą wideo recenzję i dodatkowe filmiki znajdziecie poniżej, ale najpierw kilka słów w formie pisanej :)

Silniki to mt2204 2300kV
Regulatory Flycolor Fairy 20A
Kamerka CMOS 700lini, ale z mikrofonem ( ?? Po co?? )
VTX to znany i sprawdzony Eachine FT200

Do zestawu rtf dostajemy jeszcze oczywiście pakiet, ładowarkę i aparaturę Eachine i6.

Niestety quad ma parę wad - teoretycznie kosmetycznych, ale może problematycznych dla nowicjusza:
-Brakuje kabelka (!!! tylko kabelka!!!) od 6 kanału w odbiorniku RC, dodanie go daje nam dodatkowy aux, do sterowania na przykład trybami lotu
-Sam odbiornik RC jest fabrycznie umiejscowiony pomiędzy ramionami quada - na zewnątrz - bez praktycznie żadnej ochorny - po prostu tam wisi (jak dla mnie to rozwiązanie praktycznie deklasuje tego "drona", ale znowu naprawić jest to względnie łatwo).
-Regulatory BEZ WGRANEGO BLHELI, co na szczęście idzie łatwo poprawić.
-No i ostatnia pała - brak OSD mimo że na stronie produktu je reklamują - troche cios poniżej pasa... Mogli by chociaż ściągnąć tą informację ze strony, ale wolą nadal wprowadzać klientów w błąd.

No i główny mankament tego quada to to jak jest w środku pospinany - ze względu na dziwaczne PDB, mamy w środku mało miejsca i bardzo dziwne rozwiązania kablowe.
Wymiana PDB na standardowe, niby jest prostą rzeczą, ale skoro już jest tam jakieś, to czemu takie pokręcone!?
Niby działa, ale puki siedzi w środku to żeby schować odbiornik RC musimy go modyfikować (depinować)albo wymienić, dodatkowo nawet głupi ledstrip jest dziwny i nie sterowalny, więc wypadało by go wymienić, ale wtedy oryginalne PDB nie ma już zupełnie sensu bytu (led strip jest sterowany bezpośrednio z sygnałów z odbiornika RC, poprzez rozgałęziacz na PDB).

Nie mniej jednak w mojej opini są to wady czysto kosmetyczne, które można poprawić stosunkowo niskim nakładem pracy, już w trakcie latania.
Zresztą drugi i trzeci filmik to właśnie taka moja instrukcja wszystkich modyfikacji jakie udało mi się wymyślić na podstawie tego zestawu.

Mimo tych wad lata się dość przyjemnie co na szczęście umożliwi dalszą naukę, komuś kto dopiero przesiadł się z symulatora lub whoopa, bez zatrzymywania się na zmiany ustawień.
Quad lata całkiem ok już z pudełka, ale jednak po poprawieniu pidów jest dużo lepiej natomiast nie będzie to demon prędkości, tylko że obecnie przy gotowych quadach rtf nic praktycznie nie jest (no może z wyjątkiem wizzarda, który jest jednak nieco droższy - widać gdzie ta kasa poszła).





I tutaj przy okazji powstało kilka tutoriali opartych na tym modelu, ale raczej uniwesalnych:
Flashowanie regulatorów BLHeli


Wymiana gniazda SMA w nadajniku, ale również test mocy VTX'a Eachine FT200:


Mod odbiornika RC iA6, umożliwiający odczyt napięcia pakietu na aparaturze:
(w produkcji).

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 07:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 paź 2017, 07:53
Posty: 14
Lokalizacja: Środa WLKP
Trochę odkopie temat po 5 latach :) ale czy ten quad jest wciąż warty kupienia ?

https://www.banggood.com/Eachine-Falcon-210-Pro-CC3D-Naze32-F3-Racer-ARF-Without-Battery-Charger-Camera-VTX-Remote-Control-p-1112636.html

obecna cena to 55$ przymierzam się do kupna gotowca lub złożenia własnego sprzętu budżet to ok 100$ posiadam aparaturę ( https://www.banggood.com/FlySky-FS-i6-2_4G-6CH-AFHDS-RC-Transmitter-With-FS-iA6-Receiver-p-922606.html?rmmds=myorder ) oraz akumulatory i chciałbym na początek coś bez zbędnych bajerów w wersji jak najbardziej podstawowej ale na tyle zaawansowanej aby doszlifować umiejętności latania i stwierdzić czy chce inwestować w to dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 08:14 
Za 55 dolców nie dostaniesz "gotowca" bo tam nie ma kamery, OSD, FPV.
Ja za 90 dolców w promocji kupiłem Eachine Racer 250 PRO w wersji bez baterii i odbiornika(obecnie pisze, że uzupełniają magazyn).
Wiem, zaraz ktoś napisze ze ma plastykowe ramiona w ramie, ale kupiłem również 16 szt wymiennych ramion po 1 usd.
Może i nie mam racji ale uważam, że przy zderzeniu z przeszkodzą lepiej niech pęknie ramie za 4 zł i przyjmie na siebie silę, jak ma odlecieć co innego.
Tak naprawdę te ramiona nie są w 100% sztywne i dość odporne na lekkie krasze.
Za 90 dolców dostałem niezłą 250kę z FPV 600 mV, kamerą 1000 linii (bardo dobra przekazuje szczegóły widać dosłownie liście na drzewach), F3 mózg i reszta niezłych podzespołów, w tej cenie nie kupisz nawet te części.
Składać też sobie składam teraz na F4 220-ke, ale to tak raczej zabawa, nauka konfiguracji, pidowania, inne.
latam dalej Eachine racerem, jak dla mnie amatora wystarczy.


Na górę
  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 08:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 paź 2017, 07:53
Posty: 14
Lokalizacja: Środa WLKP
nie jestem jeszcze aż tak wtajemniczony z terminami w temacie za co pewnie zbiorę krytyczne komentarze, ale czy OSD jest konieczne ? pisałem, że na fpv i kamerze mi narazie nie zależy aczkolwiek miło by było mieć. Co do twojej niezłej 250tki z FPV czy możesz podesłać linka ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 08:49 
Tak uważam, że OSD w racerach jest koniecznie bo po FPV pokazuje stan naładowania baterii, czas lotu.

Cytuj:
że na fpv i kamerze mi narazie nie zależy


Jak ty w chcesz latać racerem bez FPV? Przecież to nonsens.
Kod:
czy możesz podesłać linka ?

Napisałem, że nie jest dostępna teraz ale linka dam https://www.banggood.com/Eachine-Racer- ... 42643.html była promocja z kuponem wyszło 98 usd.
Tu zapasowe ramiona https://www.banggood.com/4X-Original-Ea ... 63298.html


Na górę
  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 09:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 paź 2017, 07:53
Posty: 14
Lokalizacja: Środa WLKP
zaczynam dopiero zabawę z większymi dronami i wierz mi lub nie ale ciężko naraz wydać młodej osobie tak dużą kwotę na cały zestaw. Planuje dokupić w późniejszym czasie zestaw fpv i bawić się w modyfikacje sprzętu. Czy do drona którego wrzuciłem w pierwszym linku mogę pożniej bez wiekszych problemów dołożyć zestaw fpv plus OSD ? niby miejsce jest przewidziane, ale czy będzie to opłacalne ? ew mogę zmienić ramę i przenieść to wszystko na większą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.