Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 23 kwie 2017, 20:41


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 08 sty 2017, 12:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4901
Lokalizacja: Polska
Oj panowie, panowie, kombinujecie jak konie pod gore.

Jezeli OSD pisze "waiting for mavlink..." to ustawianie MSP ani przelaczanie sie na innu UART tutaj nie pomoze, bo OSD che mavlinka.

Ustaw telemetrie na Mavlink w kontrolerze, badz na MSP w MWOSD tak zeby oba gadaly tym samym jezykiem...

P.S. Jak uzywasz MSP i testujesz na UART1 to odlacz kabel USB do testow (bo jedno z drugim koliduje). Jak uzywasz mavlinka (lub innej telemetrii typu FrSky, etc.) to nie bedzie ona dzialac dopoki nie uzbroisz silnikow (uwaga na smigla).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 12:31 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 cze 2016, 16:17
Posty: 145
wgrałem mwosd juz nie pisze waiting for mavlink

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 12:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4901
Lokalizacja: Polska
wiscopl pisze:
wgrałem mwosd juz nie pisze waiting for mavlink

A co ustawiles w Config.h, jaki rodzaj kontrolera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 12:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 cze 2016, 16:17
Posty: 145
http://imgur.com/a/9bsfs


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4901
Lokalizacja: Polska
No to upewnij sie ze na UART1 (zakladam ze OSD masz wciaz do niego podlaczone) masz wlaczone tylko MSP, odlacz USB i zasil model z baterii (wczesniej zdejmij smigla!).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 12:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 cze 2016, 16:17
Posty: 145
Mam włączone tylko MSP ale dalej pisze no data disarmed. a na parametrach bateri pisze 0.00v


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 14:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4901
Lokalizacja: Polska
wiscopl pisze:
Mam włączone tylko MSP ale dalej pisze no data disarmed. a na parametrach bateri pisze 0.00v

Odlaczyles USB?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 14:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 cze 2016, 16:17
Posty: 145
tak

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 14:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4901
Lokalizacja: Polska
wiscopl pisze:
tak

Opisz dokladnie polaczenia miedzy OSD a FC (najlepiej pokaz czytelne zdjecie)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 14:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 cze 2016, 16:17
Posty: 145
http://imgur.com/a/S1wwc
http://imgur.com/a/70CRF
W osd między zielonym a czarnym jest jeszcze czerwony

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 14:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4901
Lokalizacja: Polska
Ktorego UARTa w koncu uzywasz i konfigurujesz w GUI bo na zdjeciu widze podlaczenie do UART3?

Z tego co widze masz odwrotnie polaczone TX i RX.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 14:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 cze 2016, 16:17
Posty: 145
Zmieniłem na UART3 zaraz przelutuje tx i rx i sprawdze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 14:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 cze 2016, 16:17
Posty: 145
Teraz już nie pokazuje no data tylko nie widać dalej jakie jest napięcie bateri


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4901
Lokalizacja: Polska
wiscopl pisze:
Teraz już nie pokazuje no data tylko nie widać dalej jakie jest napięcie bateri

No to to juz kwestia decyzji i konfiguracji. Mysle ze dobrze by bylo gdybys sobie teraz na spokojnie poczytal jakie masz opcje w MWSOD i FC na pomiar napiecia baterii i zdecydowal ktora wybierasz, a nastepnie stosownie do opcji je skonfigurowal bo to nie wypada zeby Cie tak ze wszystkim za raczke prowadzic ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 15:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 cze 2016, 16:17
Posty: 145
Bardzo dziękuje za pomoc. Myślę że dalej sobie dam rade. Poczytam coś na forum itp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: InitC i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.